Het kweken van tomaten

0
1367
blog placeholder

Tomaten is een van de eerste groentes die mensen gaan kweken in hun tuin. Dat komt, omdat tomaten relatief makkelijk te kweken zijn, ze eisen niet veel verzorging of ruimte en een tomatenplant kan veel opleveren in een seizoen. Tomaten groeien op elke soort grond. of het nu grond of zand is, droog of vochtig. Bij het starten van tomaten kweken kun je beginnen met het kopen van zaad of jonge planten bij het plaatselijke tuincentrum. Ik geef enkele eenvoudige tips voor beide manieren.

Tomaten kweken uit zaad

Om de plantjes uit zaad te kweken kost iets meer tijd en is wat meer werk, maar het is zeker de moeite waard om het zaad te zien ontkiemen tot kleine plantjes. Het zaaien kan het beste 6 tot 8 weken voordat de laatste keer vorst wordt verwacht, ongeveer 15 mei. Men kan dus beginnen met zaaien vanaf half maart. Leg op een dienblad allemaal kleine bakjes, doe er aarde in en in elk bakje een zaadje. Bedek de zaadjes met een dun laagje aarde. Bedek de bovenkant van de bakjes met plastic folie, zodat het vocht niet verdampen kan en in de bakjes blijft. Plaats het blad in een zonnige vensterbank in een warme kamer.

Wanneer er kleine plantjes groeien, van 3 – 4 cm kun je het plastic folie verwijderen. Ongeveer een week later kunnen de zaailingen met de grond er om heen overgeplant worden in grotere potten. Zet de potten in een zonnige vensterbank en geef regelmastig water. In dit stadium is het van belang dat de grond niet te droog is, maar zeker ook niet te nat. Houd de planten in ieder geval binnen totdat er zeker geen vorst meer komt.

Tomatenplantjes

Zodra het gevaar van nachtvorst voorbij is kun je tomatenplantjes kopen of de zaailingen uitzetten. Voor beide manieren is het van belang de plantjes te harden. Je kunt dit doen door ze op een zonnige en en niet al te koude dag buiten te zetten, de plantjes te beschermen tegen harde wind en dan ’s nachts weer binnen te zetten. Als dit een of twee weken gedaan is  zijn de plantjes klaar om uitgezet te worden . Plant ze in de tuin met een afstand van 12 tot 18 cm. Graaf een kuiltje in de grond en zet er een plantje in. Vul het verder met grond en duw het met twee duimen aan. Zet een stoik bij iedere plant, zodat de planten steun hebben als ze groter worden.
Geef de planten elke week water en ze zullen goed groeien. De tomaten kunnen geoogst worden als ze rood en stevig zijn, maar niet meer hard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here