Brand, terwijl u slaapt…

0
783
blog placeholder

Inhoud:

Belang brandmelders
Brand en vuur
Soorten melders en de werking van rookdetectors
Plaatsing brandalarm
Aanschaffen van rookmelders

 

Belang brandmelders

´Ik weet wat ik doe´ zei mijn collega onlangs tegen mij toen wij het hadden over het belang van brandmelders. ´Brand overkomt mij niet´.

 

Raar maar waar: veel mensen denken er net zo over als mijn collega. Met alle begrip, want wij mensen denken vaak niet verder als wij ergens geen ervaring mee hebben. Tot mijn grote spijt, het tegendeel is waar. Brand kan ons allen overkomen.

 

Brand en vuur

Brand is iets heel anders dan vuur: brand is ongecontroleerd, uitslaand, ongewenst. Vuur daarentegen is gecontroleerd, praktisch of gewoonweg bedoeld voor de gezelligheid.

 

Brand kan altijd en overal ontstaan. Ook als oplettend en zorgzaam burger kan het u overkomen. Denkt u eens aan het spontaan in brand vliegen van een meterkast, of een defect huishoudelijk apparaat? Het overslaan van brand dat is ontstaan bij de buren, of zelfs brandstichting? Alles is mogelijk!

 

De cijfers liegen er ook niet om: gemiddeld komen in Nederland zo 70 mensen per jaar om door brand. Honderden mensen, waaronder ook brandweerlieden, raken gewond. De brandschade in ons land loopt jaarlijks op van zo’n half tot één miljard euro. En tot slot: de brandweer rukt elk jaar weer zo’n 17.000 keer uit voor een (fikse) woningbrand!

 

Hoog tijd om uzelf eens een spiegel voor te houden. Veel schade kan voorkomen worden en vele levens kunnen simpelweg gespaard worden door het installeren van een goedwerkend brandalarm. Rookmelders zijn daarom dus écht van levensbelang, ook de uwe!

 

Soorten melders en de werking van rookdetectors

Hoe zit dat dan precies met rookmelders? Hoe werken zij, welke soorten zijn er en waar moet ik op letten?

 

Voor het vroegtijdig signaleren en alarmeren van brand zijn er verschillende soorten rookmelders in de omloop:

– Batterijrookmelders;

– 230v rook- en hittemelders;

– Systeem-brandmelders;

– Koolmonoxidemelders;

– Gecombineerde rook- en koolmonoxidemelders.

 

Batterijrookmelders bestaan uit optische- en ionisatiemelders en werken, zoals de naam doet vermoeden, op batterijen. Optische rookmelders geven een piepend signaal af zodra de ‘zichtbare lucht’ in de melder teveel verstoord wordt (< 85% zicht activeert het alarm). Ionisatiemelders detecteren ook al onzichtbare deeltjes in de lucht en gaan daarom een stuk eerder af. Let wel: wegens milieueisen zijn de ionisatiemelders sinds 31 december 2005 afgeschaft en zijn daarom niet meer verkrijgbaar. U kunt ze alleen misschien nog tegenkomen in een oude doos op zolder.

 

230v rook- en hittemelders zijn koppelbaar aan tot wel 12 andere melders in uw woning en dit heeft dus de mogelijkheid de melders zo te installeren dat u eerder gewaarschuwd wordt voor brand op andere verdiepingen. De melder heeft een 9-volt batterijback-up voor het opvangen van eventuele storingen.

 

Systeem-brandmelders hebben het grote voordeel, indien u een extern alarmeringssysteem zoals een meldkamer heeft, uw huis ook buiten uw aanwezigheid te beveiligen tegen brand. Batterijen hoeven ook niet meer vervangen te worden vanwege de bekabeling.

 

Koolmonoxidemelders voorkomen CO-vergiftiging dat de dood tot gevolg kan hebben. Koolmonoxide is zéér giftig voor ons mensen en kan vrijkomen bij defecte apparaten of voertuigen waarbij, onder andere, brandstoffen als olie, gas en houtskool gebruikt wordt.

 

Een gecombineerde rook- en koolmonoxidemelder bestaat tegenwoordig ook. Hierbij zitten beide functies in één alarm ingebouwd.

 

Plaatsing brandmelders

De plaatsing van de rookmelders is net zo belangrijk als de aanschaf ervan. Let in goed op de volgende belangrijke punten en praktische tips:

– Installeer uw melders direct na aankoop;

– Plaats minimaal één rookmelder in de hal van elke verdieping (primaire beveiliging);

– Plaats een melder in elke slaapkamer en in de woonkamer als u uzelf beter wilt beveiligen (secundaire beveiliging);

– Behoudt minimaal 5 – 7 meter afstand met melders van de keuken en plaats in de keuken zelf geen detectors;

– Hang geen rookmelders vlak voor afzuiginginstallaties (rook moet de melder kunnen bereiken);

– Indien u een melder aan het plafond een lelijk gezicht vindt, kunt u deze ook hooggelegen ergens op neerleggen;

– Controleer alle melders eens per week door even op de testknop te drukken.

 

Aanschaffen van rookmelders

In tegenstelling tot wat het lijkt is de aanschaf, installatie en het bijhouden van de brandbeveiliging helemaal niet zoveel werk. Daartegenover staat een goede nachtrust daar u weet dat u en de rest van het gezin veilig slaapt.

 

Ook de kosten vallen over het algemeen mee: brandmelders zijn in veel winkels verkrijgbaar en sowieso bij vrijwel alle bouwmarkten in de buurt. De gemiddelde batterijrookmelder kunt u al voor zo’n €10,- tot €15,-!

 

Uit ervaring ken ik het belang van brandpreventie en ook heb ik meerdere situaties meegemaakt waarbij deze prachtige uitvinding zijn dienst absoluut bewezen heeft. Eerlijk waar: rookmelders redden levens!

 

Kijk vandaag nog bij u in de buurt! Zorg dat u, uw partner en uw kinderen veilig zijn. Zorg voor een goede nachtrust. Slaap lekker!

 

 

Jef

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here