AC/DC

0
1336
blog placeholder

Alternating current/direct current
1973 een jaar dat in de rockwereld altijd zal blijven heugen, AC/DC werd opgericht door de broers Angus en Malcolm Young. Veel mensen denken dat AC/DC de grondleggers zijn van heavy metal, maar zelf willen ze daar niks van weten en noemen hun muziek daarom ook ‘rock-‘n-roll’. De naam AC/DC staat voor alternating current/direct current, en werd bedacht door de zus van de 2 oprichters. Het eerste concert dat de band gaf dateert uit eind 1973, daar werden vooral covers gespeeld maar ook eigen nummers ontbraken niet.

Wisselende bandformatie
De bandformatie is nooit stabiel geweest in de begin periode, wisselingen waren zo ‘normaal’ geworden dat soms zelfs bij tracks die opgenomen waren in de studio, live door andere gespeeld werden. De enige constante bandleden waren en zijn nog steeds de gebroeders Young. Grappig feitje is nog dat zelfs de manager af en toe moest optreden als zanger. Na enkele maanden af en toe opgetreden te hebben kwam eindelijk het platencontract, ook werd er een vaste zanger aangenomen die op dat moment nog buschauffeur was, Bon Scott.

Debuut album
Hun debuut album werd in november 1974 opgenomen, 17 februari 1975 verscheen hij in de Australische muziekwinkels. De in totaal 8 tracks tellende cd betekende de grote doorbraak in Australië voor de rockband. Later verscheen deze in zijn internationale uitvoering in de muziekwinkels over de hele wereld. 1977 was het jaar van de cd genaamd Let There Be Rock, een veel harder en rauwer album dan hun eerdere werk.

Voorprogramma KISS
Voor het eerst ging de band toeren buiten Australië en mochten ze optreden in het voorprogramma van de legendarische groep KISS. Angus was 1 van de eerste gitaristen die een draadloze gitaar bespeelde, de reden was omdat hij op die manier zijn podiumact zonder gevaar voor zichzelf te zijn kon uitvoeren. En wie kent het nummer niet Whole Lotta Rosie, hun eerste grote hit uit 1977. Hun eerste live album If You Want Blood You’ve Got It is volgens kenners 1 van de beste live albums ooit, deze cd dateert uit eind 1978.

Overlijden van zanger
In 1980 leek de droom van AC/DC om alsmaar groter en groter te worden abrupt geëindigd, zanger Bon Scott overleed op 33 jarige leeftijd in zijn auto na het overmatig gebruiken van alcohol. Maar in april van datzelfde jaar kwam Brian Johnson bij de band, een redder in nood. In 1980 brachten ze het album Back in Black uit, op dit moment hun best verkochte cd ooit met maar liefst 42 miljoen stuks.

Heden
Na 1980 wisselde band nog regelmatig van bezetting en bracht het in regelmaat albums uit, na een stilte van 8 jaar verscheen in oktober 2008 het album Black Ice. Het album debuteerde in 29 landen op nummer 1 en staat in het rijtje top 10 best verkochte albums van 2008. 2009 is het jaar dat AC/DC op wereldtournee gaat, kortom het is nog lang niet gedaan met deze wereldband!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here