De gevolgen van het gesloten luchtruim door de aswolk uit IJsland

0
1322
blog placeholder

Als men niet kan reizen doordat het luchtruim gesloten wordt, is dat overmacht. Je hebt geen recht op schadevergoeding of op compensatie van bijvoorbeeld de inentingen die je moest hebben om naar een land te mogen vliegen. Alleen de geannuleerde vlucht moet worden terugbetaald. Als er een vakantie geboekt is en er is zowel een vliegticket als hotelkosten betaald, dan zal het reisbureau dit beide terugbetalen, maar ook niet meer. Tenzij men instemt met een gelijkwaardige reis op een ander tijdstip. Bij het annuleren van een vliegreis mag de reiziger kiezen tussen andere vlucht of geld terug krijgen.

Vlucht en vakantie apart geboekt

Als men een vakantie in het buitenland apart geboekt heeft naast een vliegticket en de vlucht wordt door de aswolk geannuleerd, dan moet men wel de vakantiewoning of hotelkosten betalen. De annuleringsverzekering kan dan de onkosten vergoeden, hoewel men dit niet verplicht is in geval van overmacht. Men dient de annuleringsvoorwaarden van de verzekering goed te lezen.

Vastzitten in een van de EU-landen of Zwitserland

Het kan ook zijn dat men vast komt te zitten en niet meer naar huis kan, omdat er vluchten geannuleerd zijn. Heeft men gevlogen met een luchtvaartmaatschappij uit een van de EU-landen of Zwitserland, dan zijn deze maatschappijen verplicht om gratis accommodatie en maaltijden aan te bieden aan de gedupeerde klant. De EU-vordering 261/2004 is hier van toepassing. Is er gevlogen met een luchtvaartmaatschappij buiten de EU of Zwitserland dan kan men soms een beroep doen op de verzekeringsmaatschappij om de gemaakt hotel- en maaltijdkosten vergoed te krijgen. het lezen van de voorwaarden is belangrijk. Het kan ook zijn dat de eventuele kosten die gemaakt zijn om met de trein naar huis te gaan, worden vergoed door de verzekeringsmaatschappij.

Als er een vlucht geannuleerd is dient men contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. Deze handelt het verder af. Is men op reis met een groepsreis of geprogrammeerde reis, dan is de touroperator verantwoordelijk.
Het is echter niet mogelijk om een paar dagen of weken van te voren gratis te annuleren. Men zal moeten wachten tot op de dag zelf het bericht komt dat er niet gevlogen wordt. Dan heeft men ook recht op het terugkrijgen van de kosten van het vliegticket of omboeking.

Als men nu, terwijl de vulkaan al as spuit, een zomervakantie boekt en op de dag van vertrek er niet gevlogen kan worden door de aswolk, ook dan zal dat worden verwerkt als een nieuwe claim. Het geld van het ticket krijgt men terug of de reis wordt omgeboekt zonder verdere kosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here