Communicatie en miscommunicatie

0
1551
blog placeholder

Goede communicatie is belangrijk voor elk contact dat we hebben met de ander. We denken er nauwelijks over na, het gaat meestal vanzelf. Het zijn niet alleen de woorden die we gebruikenm, maar hoe we ze gebruiken. Allereerst kan het schriftelijk en mondeling. Verder de stem en de manier waarop je iets zegt, de lichaamstaal en gezichtsuitdrukking.
Het is goed om eens na te denken over de manier waarop je communiceert. Hoe vraag je iets aan een ander? Hoe geef je antwoord op een vraag? Hoe probeer je te praten over een balngrijk probleem? Welke woorden gebruik je? Hoe is de toon van je stem? Hoe is je lichaamshouding wanneer je de ander wil overtuigen van je gelijk?

Iets op een sarcastische manier zeggen is spreken met een dubbele bodem. Je zegt iets terwijl je wat anders bedoelt. Zelf weet je heel goed wat je zegt en bedoelt,maar het is de vraag of de ander dat ook weet. De ander voelt vaak wel iets, maar weet niet altijd wat de bedoeling is. Deze manier van praten is niet in iedere situatie geschikt en ook de persoon tegen wie je de opmerkingen maakt zal niet altijd de geschikte persoon zijn. Voor je het weet heb je miscommunicatie.

Effectieve communicatie

Welke basisprincipes zijn er voor een goede en effectieve communicatie? Als je zelf en de ander weet wat de basispricipes zijn dan communiceert dat een stuk makkelijker. De regel: zeg wat je bedoelt en bedoel wat je zegt is de belangrijkste. Het lijkt zo eenvoudig en het zou zeker vanzelfsprekend moeten zijn dat we dit doen, maar al te vaak bedoelen we heel wat anders dan dat we zeggen. Wees eerlijk, direct en open in je communicatie met anderen. Ook hier geldt de regel dat je de ander zo moet behandelen als jezelf behandeld wil worden. Ook in de communicatie met onze kinderen is dit heel belangrijk. En omdat kinderen van zichzelf vaak al heel open zijn is het zeker de moeite waard om hier energie in te steken. Ze zijn verbonden met je en vertrouwen je. En door goede communicatie heb je goed contact met je kind. Laat je kinderen het belang van eenvoudige en duidelijke communicatie zien. Zodat ze leren om op een goede manier met anderen om te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here