Alternatief voor antibiotica ontdekt

0
871
blog placeholder

Infecties steeds moeilijker te behandelen met antibiotica

Antibiotica behoren tot de grootste verworvenheden van de geneeskunde. Maar steeds meer ziekteverwekkers worden resistent tegen
antibiotica. Sommige bacteriën laten zich nu al niet meer bestrijden.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) waarschuwt voor toenemende weerstand tegen de eens zo krachtige medicamenten. Als er niet snel tegenmaatregelen worden genomen, kunnen al snel veel voorkomende infecties niet meer worden behandeld.

Zo werden volgens de WHO in 2010 bijna een half miljoen mensen besmet met een vorm van tuberculose die resistent is tegen veel antibiotica.Een derde van die patiënten is inmiddels overleden. Als oorzaak van de toenemende verspreiding van resistente ziekteverwekkers noemt de organisatie het oneigenlijke gebruik van middelen als penicilline.

Peptiden als mogelijke vervanger voor antibiotica

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Celtherapie en Immunologie in Leipzig hebben thans een alternatief voor de gevestigde
antibiotica gevonden: antimicrobiële peptiden moeten voortaan de strijd met de ziekteverwekkers aangaan. Peptiden zijn natuurlijke moleculen samengesteld uit aan elkaar gekoppelde eiwitzuren.

Tot dusver heeft men al 20 van deze ketens van aminozuren
geïdentificeerd die talrijke ziektekiemen kunnen doden. Daartoe behoren gisten
en schimmels, maar bijvoorbeeld ook de bacterie die cariës in de mond
veroorzaakt. Maar ook andere multi-resistente bacteriën werden bij testen sterk
in hun groei geremd.  Daaronder vallen
ook ziekmakende bacteriën zoals de streptococcen.

Voedingsmiddelen langer houdbaar met peptiden

Ook de voedingsmiddelenindustrie kan in de toekomst profiteren van de antimicrobiële peptiden. Per slot van rekening leidt
bacteriële besmetting van etenswaren jaarlijks tot miljarden aan inkomensverliezen. Onder meer verse salades worden zwaar verontreinigd door gisten en schimmels.

Zou men antimicrobiële peptiden al tijdens de bereiding
van levensmiddelen kunnen bijmengen dan zou dat hun houdbaarheid aanzienlijk verbeteren. Deze mogelijkheid is zeer wel denkbaar omdat de onderzochte peptideketens geen risico’s voor allergiëen met zich meebrengen wanneer ze worden toegevoegd aan de voeding.

Peptiden ook inzetbaar tegen virussen

De werking van de peptiden blijft overigens niet alleen beperkt tot bacteriën en schimmels, maar ook sommige virussen kunnen ermee worden bestreden. En de in het onderzoek betrokken peptiden zijn evenmin schadelijk voor gezonde cellen in ons lichaam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here