Als de kat krols is

0
1798
blog placeholder

Wanneer wordt ze krols?

Een jonge poes kan al na zo’n vijf maanden na de geboorte voor het eerst krols worden. Soms duurt het wat langer, maar altijd binnen het eerste levensjaar is de kat voor het eerst krols. In principe heeft de poes een cyclus van gemiddeld eenmaal per maand, maar er zijn periodes in het jaar dat ze niet krols wordt én periodes dat ze meer dan eens per maand krols wordt. Een krolse periode kan variëren van zeven tot zo’n twaalf dagen.

Als je er niets aan doet, kan een poes tot op hoge leeftijd krols worden, de intensiteit neemt dan meestal af.

Hoe herken ik een krolse kat?

De meeste mensen kennen wel het scherpe schreeuwende geluid van de poes. De intensiteit is sterk afhankelijk van de poes en varieert van een lieflijk en beschaafd “piepje” tot een hard en intens scherpe schreeuw. Verder is de krolse poes te herkennen aan:

Sterk aangehaald willen worden, sterker dan normaal en er nadrukkelijk om vragen.
Zodra je over de rug aait, gaat haar achterlijf omhoog.
Aan alles en iedereen kopjes geven en kan variëren van een been tot stoelpoot
Minder eten
Onrustig gedrag vertonen
Een enkele poes kan ook wat druppels urine verliezen (buiten de kattenbak)

Overigens is het wel zo dat de kater een krolse kat eerder op zal merken dan de mens. Soms is de kat ogenschijnlijk nog niet krols, maar in de beginfase waar je nauwelijks iets merkt. De kater zal dit zeker opmerken en als je geen nestjes wil … maar de poes of kater niet steriliseert, kan ook zo’n vroeg moment al tot een vruchtbare dekking leiden. Zeker als de poes erg jong is, is dit niet aan te raden.

De natuur haar gang laten gaan of niet?

Als je er echt last van hebt en je wilt geen jonge katjes, dan is sterilisatie zodra de poes volwassen is, aan te raden. Strikt genomen hoort het wel bij de natuur en is het niet slecht, net zoals het krijgen van een nestje. Maar dan wel bij de volwassen poes.

Daar waar de kat vanuit hobby of commercieel gezien ingezet wordt, is het verstandig de verenigingen te raadplegen om aankoop bij de “broodfokker” te voorkomen. Twee tot drie nestje in twee jaar is de max en meer stambomen worden er dan ook niet uitgegeven. Dat  er nestjes kittens zonder stamboom aangeboden worden, is  nooit helemaal te voorkomen. Ga op zo’n moment op je gezonde verstand af. Hoe leeft de kat in huis, is de kat of zijn de katten vrolijk, vriendelijk, zien ze er goed doorvoed uit, is het schoon in huis, wat is hun leefplek en hoe ziet deze eruit etc. En dit nog los van waar het je om gaat … het te kopen kitten. Een kitten moet schoon en doorvoed zijn, geen niesziekte of iets dergelijks hebben, het kitten moet naar je toe komen of op zijn minst niet bang of terughoudend zijn.

Een kat mag in principe pas bij zo’n twaalf weken weg bij de moeder, ze is dan helemaal zindelijk. De moeder moet goed in de gaten worden gehouden, want meerdere kittens – zeker als ze ouder worden – kunnen de moederpoes bijna letterlijk leegdrinken. Tijdig op vast voer overgaan en een alerte moederpoes, voorkomt dat het mis gaat.  Kortom, het totaalplaatje moet kloppen.

Wat te doen tegen krolsheid?

Je kunt de kat op de kattenpil zetten (éénmaal per week een tabletje). Handig als je overweegt of zeker weet enig moment een nestje te nemen. Niet iedereen is even te spreken over de kattenpil (sommige spreken over kankerverwekkend of een verhoogde kans op baasmoederontsteking) en in dat geval zal je het geluid en bijbehorend gedrag moeten accepteren.

Geen netjes, dan is sterilisatie of castratie het beste. Maar pas dan als de kat volwassen is. De poes zal overigens bij een sterilisatie nog wel krols worden (vaak minder), maar er is geen kans op nageslacht. Een geheel definitieve oplossing is castratie en dan worden de geslachtsorganen weggehaald en wordt ze dus ook niet meer krols. Een enkele keer kan de kat nog een soort schijn krolsheid krijgen. De kat is meestal een paar dagen van slag na de ingreep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here