Als man kun je te maken krijgen met een erectiestoornis. Dit kan tijdelijk zijn maar ook langer aanhouden. Het kan leiden tot onzekerheid en frustratie en zelfs tot problemen in de relatie. Een erectiestoornis kan verschillende oorzaken hebben, zowel lichamelijke als psychische. Als je iets aan dit probleem wilt doen is het belangrijk om indien mogelijk eerst de oorzaak te achterhalen.
Bespreek het probleem met je huisarts
Bij een erectiestoornis is het een logische gang van zaken dat je een afspraak maakt met de huisarts. Je hoeft je geen zorgen te maken, voor de huisarts is dit probleem net zo normaal als rugklachten of huiduitslag. Je kunt er gewoon over praten en aangeven wat het probleem is en hoe lang je hier al mee kampt. De huisarts kan samen met jou bepaalde oorzaken uitsluiten. Zijn er spanningen, zoals een relatiecrisis of financiële zorgen? Gebruik je bepaalde medicatie die mogelijk dit probleem kan veroorzaken? De huisarts kan medicatie voorschrijven maar kan je ook doorverwijzen naar een specialist om te laten onderzoeken of er een lichamelijk probleem is.
Behandeling aan de prostaat
Prostaatvergroting of prostaatkanker kunnen leiden tot erectieproblemen. Een vergrote prostaat komt vooral voor bij oudere mannen. De prostaat blijft namelijk je hele leven groeien. Daardoor kunnen bloedvaten in de knel komen wat er de oorzaak van kan zijn dat je geen erectie kan krijgen of dat deze niet hard genoeg is. Soms kan een operatieve ingreep dan een oplossing bieden. Als de prostaat verwijderd moet worden dan heeft dit meestal tot gevolg dat een erectie op natuurlijke wijze niet meer mogelijk is. Een pomp kan dan uitkomst bieden. Hiermee wordt de penis door middel van vacuüm in erectie gebracht.
Pillen bij erectiestoornissen
Online zijn diverse middelen verkrijgbaar die zouden kunnen helpen bij een erectieprobleem. Ze bevatten doorgaans natuurlijke middelen en vallen daardoor niet in de categorie medicijnen. Dit betekent dat je ze zonder recept mag kopen. Maar ongevaarlijk zijn ze niet. Lees altijd goed de bijsluiter en raadpleeg je huisarts als je last krijgt van ernstige bijwerkingen zoals hartritmestoornissen of hoge of juist lage bloeddruk. Houd je in ieder geval altijd aan de voorgeschreven dosering. Gebruik erectiemiddelen niet vaker dan 2 tot 3 keer per week. Frequenter gebruik vergroot de kans op ongewenste bijwerkingen.
Erectiestoornissen en vruchtbaarheid
Een erectiestoornis hoeft niet per definitie invloed te hebben op de vruchtbaarheid. Als er geen seksueel contact plaatsvindt dan is de kans op een zwangerschap natuurlijk ook uitgesloten. Maar wanneer je als man een tijdje last hebt gehad van erectieproblemen dan is het zeker mogelijk om zwanger te worden als die problemen weer zijn opgelost. Wanneer er sprake is van psychische problemen die leiden tot erectiestoornis dan kun je contact opnemen met een psycholoog. Dit hoeft niet via de huisarts. Anders dan een psychiater is een psycholoog vrij gevestigd en kun je deze gewoonbezoeken zonder dat je een verwijzing hoeft te overleggen. Wel is het handig dat de psycholoog op de hoogte is van eventuele lichamelijke aandoeningen en bijbehorend medicijngebruik.