Wat als je denkt dat je een soa hebt?

0
450
soa

Seksueel overdraagbare aandoeningen (of soa’s) zijn infecties die je best zo vroeg mogelijk herkent en behandelt om verdere problemen te voorkomen. Deze aandoeningen verspreiden kenmerkend via seksueel contact zoals vaginale, orale of anale seks. Maar ze kunnen ook overgedragen worden door bloed en speeksel. Soa’s worden veroorzaakt door virussen, bacteriën of parasieten en kunnen variëren van mild tot ernstig. 

Soa’s herkennen

Verschillende soa’s geven andere symptomen, maar niet alle soa’s tonen (onmiddellijk) symptomen. Vooral in de vroege stadia van een infectie komen symptomen niet altijd voor. Bij sommige soa’s zijn de klachten ook niet meteen duidelijk gelinkt aan geslachtsdelen. Aids symptomen zijn bijvoorbeeld wat vager, aangezien je immuunsysteem verzwakt. Daarom is het belangrijk om regelmatig jezelf te testen op soa’s als je seksueel actief bent. Als je een vermoeden hebt dat je een aandoening hebt, dan maak je best zo snel mogelijk een afspraak met een arts of een kliniek voor een diagnose en behandeling. 

Duidelijke symptomen 

Andere, duidelijkere symptomen zijn bijvoorbeeld een abnormale afscheiding of ongewone geur uit de vagina, penis of anus. Ook jeuk, uitslag, zwelling en gevoeligheid zijn aanwijzers van seksueel overdraagbare aandoeningen. Als je wondjes krijgt op je geslachtsdelen, dan heb je misschien syfilis. Wat is syfilis? Een soa die veroorzaakt wordt door een bacterie. Omdat het infecties veroorzaakt kan het je ook grieperig maken, koorts geven, en spier- en gewrichtspijn. De symptomen variëren afhankelijk van het stadium van de infectie. De enige manier om zeker te weten of je besmet bent, is door een test. 

Soa’s in België

De meest gediagnosticeerde soa in België is chlamydia. Daarna volgen gonorroe en syfilis. Een van de grootste risicogroepen zijn mensen die besmet zijn met HIV. 3% van de mensen die op een SOA werden onderzocht, hebben hier ook positief op getest. Sommige soa’s verzwakken namelijk je slijmvliezen, wat het risico op HIV vergroot. En omgekeerd zijn soa’s dan weer ernstiger als je besmet bent met HIV, wat de behandeling moeilijker maakt.  Daarnaast zijn jongvolwassenen en mannen die seksuele betrekkingen hebben met andere mannen. Om jezelf te beschermen is een condoom cruciaal. Als je een vermoeden hebt dat je besmet bent, doe je best zo snel mogelijk een test. Onthoud ook dat een soa hebben niet betekent dat je vuil of onverantwoord bent. Deze aandoeningen kunnen iedereen treffen ongeacht seksuele geaardheid, leeftijd of geslacht. Zelfs huidcontact kan voor een soa zorgen, en zwangere moeders kunnen het doorgeven aan hun kinderen. Probeer dus geen slachtoffer te worden van onnodige schaamte. Test jezelf en verwittig bij een besmetting al je bedpartners.