Het is verstandig om ieder jaar opnieuw naar je zorgverzekering te kijken. Misschien passen jouw wensen en voorkeuren niet meer bij je huidige verzekeraar. Je hebt bijvoorbeeld een andere vorm van zorg nodig of wilt besparen op de zorgkosten. In dat geval is het verstandig om op 1 januari van het nieuwe jaar over te stappen. Maar hoe kies je nu de verzekeraar die het beste bij jou past?
1 – Gebruik zorgvergelijkingssites
Tegenwoordig zijn er diverse sites actief waarop je verzekeraars met elkaar kunt vergelijken. Zo staan Independer en Zorgkiezer als goed, betrouwbaar en overzichtelijk bekend. Ze vertonen de best passende verzekeraar en is er geen sprake van een samenwerking tussen de verzekeraar en de vergelijkingssite. Bovendien kost het vergelijken van zorgverzekeraars over het algemeen weinig tijd terwijl je er soms veel geld mee kunt besparen.
2 – Schrap de aanvullende zorgverzekering
Hopelijk verkeer je in blakende gezondheid. Is dat het geval, dan zou je een aanvullende zorgverzekering achterwege kunnen laten. Besef wel dat je nooit weet wat de toekomst brengt. Wel kan een aanvullende verzekering soms onnodig hoge kosten met zich meebrengen, met name wanneer je er nooit gebruik van maakt. In sommige gevallen is het goedkoper om de kosten zelf te betalen. Werp bijvoorbeeld eens een kritische blik op je tandartsverzekering. Soms is het zelf betalen van een consult goedkoper dan het afsluiten van een goedkope verzekering voor de tandarts.
3 – Verhoog het eigen risico
Een andere manier om als gezond persoon te besparen op je zorgverzekering is het verhogen van je eigen risico. In dat geval kies je voor het zogeheten ‘vrijwillig eigen risico’. In 2019 begint dit bedrag bij 385 euro, en je kunt het zelf verhogen tot 885 euro. In ruil voor het verhogen van je eigen risico ontvang je van de zorgverzekeraar korting op je premie. Dit klinkt voordelig, maar het kan altijd gebeuren dat je toch in het ziekenhuis belandt. In dat geval betaal je door het verhogen van je eigen risico extra hoge kosten.
4 – Vraag altijd om een ‘second opinion’
Misschien ben je onlangs bij de tandarts geweest en heeft hij of zij aangegeven dat je een dure behandeling moet ondergaan. Je kunt voor de zekerheid het beste even vragen om een ‘second opinion’. Tandartskosten kunnen namelijk behoorlijk hoog oplopen als het om speciale behandelingen gaat. Bovendien lopen de tarieven van tandartsen onderling nogal uiteen.
Lees ook: tips bij de aankoop van een traplift
5 – Pas op voor dubbele verzekeringen
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dubbel verzekerd bent. Toch overkomt dit vrij veel mensen wanneer ze een doorlopende reisverzekering hebben afgesloten én verzekerd zijn voor medische kosten over de grens. Meestal vergoedt de basisverzekering alle medische kosten in het buitenland volgens het Nederlandse tarief. Wel komt het soms voor dat de zorgkosten in sommige landen hoger liggen dan in Nederland. In dat geval is het wel verstandig om je aanvullend te verzekeren via de zorgverzekering of reisverzekering. Je dubbel verzekeren is echter niet nodig en zorgt juist voor onnodig hoge kosten.