Waar moet je op letten wanneer je een lening afsluit?

0
1401
geldlening

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, beter bekend als het Nibud, blijkt dat veel mensen die een persoonlijke lening afsluiten daar later spijt van hebben. Het geleende geld moet op een gegeven moment worden terugbetaald, en helaas lukt dat niet altijd. Ook bij het afsluiten van doorlopend krediet ontstaan soms financiële problemen. Waar moet je op letten wanneer je een lening afsluit?

De voorwaarden van een lening

Een lening is niet gratis. Je zult het geleende bedrag op een gegeven moment moeten terugbetalen, vaak inclusief rente. Dit zijn doorgaans de andere kosten en de kredietvergoeding. Lees de algemene voorwaarden van een lening altijd goed door voordat je er een afsluit. Het rentebedrag kan per aanbieder namelijk zeer verschillen. Bedrijven of organisaties die lenen bepalen de hoogte van de rente aan de hand van verschillende factoren. Zo speelt de hoogte van de rente een rol. Ook deze factoren dragen bij aan de rente van een lening:

  • Je eigen kredietwaardigheid. Ben je in staat om de aflossing en de rente binnen een bepaalde periode te betalen?
  • De looptijd van de lening. Voor hoe lang leen je een bepaald bedrag?
  • Is er sprake van een onderpand, zoals aandelen of een woning?

Rentetarieven van verschillende kredietverstrekkers

Het is verstandig om rentetarieven van verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Bezoek bijvoorbeeld een prijsvergelijkingssite die dit overzichtelijk in beeld brengt. Vergelijk het rentetarief van jouw bank eens met andere aanbieders. Is jouw bank nog steeds het meest voordelig? Dan is de keuze snel gemaakt. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een te hoog rentepercentage betaalt. Lees daarnaast altijd een paar recensies over de kredietverstrekker waar je mogelijk interesse in hebt. Eerdere klanten zijn doorgaans eerlijk over hun ervaringen en geven je een goed beeld van een aanbieder.

De voorwaarden van kredietverstrekkers

Kredietverstrekkers hebben meestal een aantal voorwaarden voor een lening. Wees je hier goed van bewust en lees ze aandachtig door. Als het goed is ontvang je een document met alle voorwaarden of kun je ze lezen op de website van de kredietverstrekker. Let bijvoorbeeld goed op de looptijd. Het is niet fijn wanneer je een lening nog moet aflossen terwijl je het product of de dienst allang niet meer gebruikt.

Het overlijdensrisico en extra premie

Je wilt er misschien liever niet over nadenken, maar hoe zit het bijvoorbeeld met het kwijtschelden van de lening als je overlijdt? Bovendien is het bij sommige kredietverstrekkers verplicht om een extra verzekering af te sluiten vanwege het overlijdensrisico. Helaas komt het regelmatig voor dat de premie hiervoor hoger is dan de rente. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig zijn er ook kredietverstrekkers die de premie van de overlijdensverzekering al in hun rentetarief hebben opgenomen. Deze partijen zijn vaak een betere keuze, aangezien je in dat geval niet tegen onverwacht hoge kosten aanloopt.

Mogelijkheid om vervroegd af te lossen

Misschien ziet je financiële situatie er op een gegeven moment iets gunstiger uit en ben je in staat om meer af te lossen dan strikt noodzakelijk is. Informeer hier altijd even naar bij je kredietverstrekker. Het is namelijk niet altijd mogelijk om dit te doen. Ook kan het zijn dat er extra kosten verbonden zijn aan vervroegd aflossen.

Lees ook: waar moet je op letten bij een autoverzekering?