Een traplift kopen: waar moet je echt op letten?

0
2431
traplift senioren

Misschien overweeg je om binnenkort een traplift aan te schaffen. Het brengt diverse voordelen met zich mee, zoals meer veiligheid en zelfstandigheid. Ook scheelt het een hoop energie dat je niet meer zelf naar boven of beneden hoeft te lopen. Voor personen met een lichamelijke beperking of ouderen is een triplift meestal echt een verademing. Wel zijn er een aantal zaken waar je tijdens het kopen van een traplift rekening mee moet houden, zoals het budget en eventuele subsidies.

Hou rekening met je budget

Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten trapliften in diverse prijsklassen. Hou bij het kiezen voor een bepaalde variant goed rekening met je budget. Bedenk hoeveel je wil en kan besteden aan deze aanschaf. Over het algemeen is een liftje aan de buitenzijde van een trap wordt gemonteerd het goedkoopste. In dat geval beweegt de traplift zich langs een speciale rails die aan de trap gemonteerd is. Je kunt ook voor een iets duurder exemplaar kiezen met een ronddraaiende stoel. Het voordeel van deze traplift is dat het zowel aan rechte trappen als draaitrappen bevestigd kan worden.

Stappenplan voor het kopen van een traplift

Eventueel zou je de aanschaf van een traplift aan de binnenzijde van een trap kunnen overwegen.  Ze hebben als voordeel dat ze minder ruimte kosten dan een traplift aan de buitenzijde. Gebruik bij het aanschaffen van een traplift het volgende stappenplan:

  1. Stel een wensenlijstje op. Wat voor soort traplift wil ik graag?
  2. Bepaal het budget. Hoeveel euro kan ik besteden aan de traplift?
  3. Gebruik een prijsvergelijkingssite om een goed overzicht te krijgen
  4. Onderzoek of er vanuit de gemeente of overheid subsidie mogelijk is

Hoeveel trapliften heb je nodig?

De prijs van een traplift is niet alleen afhankelijk van het type, maar ook van de hoeveelheid trappen die je nodig hebt. Schrik niet, maar voor meerdere trappen ben je met gemak 15000 tot 20000 euro kwijt. Bedenk dan ook goed of je een of meerdere trapliften echt nodig hebt. Vaak wordt het alleen gebruikt als het echt noodzakelijk is. Ook het soort trap waar de lift aan gemonteerd moet worden speelt een rol bij de prijs. Zo ben je voor een bevestiging aan een wenteltrap niet zelden minder dan 10000 euro kwijt.

Welk gewicht kan de traplift dragen?

Een traplift moet veel gewicht kunnen dragen. Ook dit speelt een rol bij de prijs en het model dat je kunt aanschaffen. Zo zijn er speciale ‘obesitastrapliften’ op de markt die personen tot 220 kilo kunnen dragen. De prijs van deze modellen ligt over het algemeen hoger dan die van een standaard exemplaar. Natuurlijk zijn er ook goedkopere trapliften beschikbaar, bijvoorbeeld van 7000 of 8000 euro. Nadeel is wel dat goedkope trapliften vaak midden in de gang beginnen en veel ruimte in beslag nemen.

Lees ook: op deze manier kun je besparen op je zorgverzekering

Service- en stroomkosten

Een traplift van goede kwaliteit gaat over het algemeen lang mee, maar dan zul je wel aandacht moeten besteden aan het onderhoud. Zo rekent de traplift leverancier jaarlijks service- en stroomkosten. Het gemiddelde bedrag van servicekosten is 400 tot 500 euro, terwijl je voor stroomkosten soms wel 200 euro kwijt bent.