Na het verrassende nieuws zul je veel vragen hebben. zal de zwangerschap anders gaan dan bij 1 baby? Hoe verloopt de geboorte van een tweeling? Als het je eerste zwangerschap is, dan is alles nieuw en kun je niet vergelijken met de andere zwangerschap. Maar heb je al een of meerdere kinderen dan zul je zien, dat de zwangerschap, de prenatale zorg en de geboorte anders zijn.
De echo
De meest gebruikelijke en best zichtbare manier om zeker te weten, dat het een tweeling is, is de echo. Echografie screenings worden meestal gedaan rond de 13e week van de zwangerschap. In de meeste gevallen is dan al duidelijk te achterhalen of het om 1 of 2 kinderen gaat. De andere manier om te merken, dat het een tweeling is (of dat je langer zwanger bent dan je denkt) is het meten van de grootte van de baarmoeder. De verloskundige meet de baarmoeder volgens bepaalde richtlijnen.
Zwangerschapssymptomen
Of je nu zwanger bent van 1 of 2 kinderen, je hebt beide zwangerschaps gerelateerde symptomen. Ochtendmisselijkheid is er een van. Verder braken omdat je misselijk bent, vermoeiheid en brandend maagzuur. Ochtendmisselijkheid is geen indicatie voor een tweeling. De misselijkheid verschilt per vrouw en per zwangerschap. Het kan zijn, dat je er bijna geen last van hebt, maar het kan ook zijn, dat het langer duurt dan de eerste 3 maanden. Sommige vrouwen hebben bijna nergens last van, terwijl anderen steeds maar bezig zijn hun lichaam aan te passen aan de veranderde hormoonhuishouding. Maar voor de meeste vrouwen is de ochtendmisselijkheid na de eerste 3 maanden voorbij en kunnen ze echt van hun veranderende lichaam en zwangerschap gaan genieten.
Prenatale zorg bij een tweeling.
Als duidelijk is, dat er een tweeling komt zal er extra prenatale zorg verricht worden. Vaak wordt een vrouw al vroeg doorverwezen naar de gyneacoloog. deze zal vaker een echo laten maken en je vaker op controle laten komen. Hoewel tweelingen steeds vaker voorkomen, wordt het toch gezien als een zwangerschap met een hoger risico. Het kost ook meer van het lichaam om er voor te zorgen, dat de tweeling groeit en zich ontwikkelt zoals het hoort. Vooral tegen het einde van de zwangerschap zal de arts vaker een echo laten maken om te kijken of beide kinderen goed groeien en gezond zijn.
Risico’s bij een tweelingzwangerschap zijn hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes. Zwangerschapsvergiftiging (pre eclampsie) is een zwangerschaps gerelateerde ziekte, die gepaard gaat met zeer hoge bloeddruk en eiwit in de urine. Het heeft te maken met een gebrekkige aanpassing van de bloedsomloop. Dit leidt dan tot een lagere doorbloeding van de placenta, de lever, de nieren en de hersenen. Wat ernstige problemen oplevert. De gyneacoloog zal direct ingrijpen als dit gebeurt.
De geboorte vindt doorgaans in het ziekenhuis plaats, waar de nodige medische zorg voor handen is. Het gemiddelde geboorte gewicht van een tweeling is 5, 5 pond per kind, terwijl het gemiddelde bij een baby alleen 7 pond is. Het is dan ook goed om jezelf goed voor te bereiden op een periode in het ziekenhuis. Ook je laten informeren van te voren over de couveuses, en de kamer waar de te kleine baby’s liggen, hoe de verzorging gebeurt is belangrijk, want op het moment van de geboorte en de eerste periode erna ben je te overweldigd en emotioneel heel gevoelig.
De geboorte
Hoewel veel tweelingen op de normale manier geboren worden is er een verhoogde kans op een keizersnede. Dit is een operatie, waarbij dan ook een langere tijd nodig is om van te genezen dan de normale geboorte. Maar het kan nodig zijn als de baby’s niet op de normale manier geboren kunnen worden door zuurstofgebrek of verkeerde ligging.
Zwanger zijn van een tweeling is iets bijzonders. Je zult je vaak afvragen hoe het zal zijn om twee kinderen te voeden en te koesteren. Hoewel er iets meer risico’s zijn dan bij een zwangerschap met 1 kind, kun je er toch rustig van genieten. Blijf vooral goed voor jezelf zorgen en neem voldoende rust. Als de kinderen eenmaal geboren zijn zal er niet veel gelegenheid zijn om rustig aan te doen.