Asterix’ naam is afgeleid van het teken asterisk, het hoge vijf- of zespuntige sterretje dat ook op je toetsenbord zit. Hij is een klein blond mannetje dat als Galliër leefde in de Romeinse tijd. Asterix heeft een goede vriend, de sterke menhirhouwer Obelix. Lees hier meer over deze Gallische helden uit de Romeinse tijd en hun tijdloze avonturen.
De geschiedenis van Asterix en Obelix
Het duo verscheen in 1959 in het Franse magazine Pilote en werd verzonnen door de Franse tekenaar Albert Uderzo en scenario-schrijver René Goscinny. Dit originele eerste verhaal heette “Astérix le Gaulois” oftewel Asterix, de Galliër. Twee jaar later kwam het gelijknamige stripalbum uit, in een oplage van zesduizend exemplaren. Er volgden nog vele avonturen, aanvankelijk in het Frans, maar later ook in steeds meer andere talen. De albums werden uitgebracht in meer dan zeventig landen, behalve in Europa ook in landen als China, India, Rusland, Vietnam en Groenland. Daarnaast zijn de stripverhalen uitgebracht in dialecten, zoals het Limburgs en het Twents en in universele talen als het Latijn en het Esperanto. René Goscinny overleed in 1977, waarna Albert Uderzo alleen doorging. Het laatste verhaal van hen samen, “Asterix en de Belgen” verscheen twee jaar na Goscinny’s dood, maar zijn naam wordt nog steeds vermeld op de albums. Tot nu toe zijn er drieëndertig albums verschenen, waarvan “Le ciel lui tombe sur la tête”, het Geheime wapen, uit 2005 de meest recente is. De publicatie van dit Asterix-album ging gepaard met een spectaculaire reclamecampagne met de populaire stripmannen in de hoofdrol.
Er werden acht tekenfilms over Asterix gemaakt, te beginnen met het originele verhaal Asterix de Galliër. De tekenfilms volgen over het algemeen de verhaallijn van een van de stripalbums. Daarnaast zijn er drie speelfilms uitgebracht met echte acteurs. In 1999 “Asterix & Obelix tegen Caesar” en in 2002 “Asterix & Obelix: missie Cleopatra“. Onlangs is nog de derde speelfilm “Asterix en de Olympische Spelen” uitgebracht met Clovis Cornillac en Gérard Depardieu als Asterix en Obelix en Alain Delon als Julius Ceasar.
Het verhaal
De avonturen van Asterix en Obelix spelen zich af in een dorpje in Gallië, het huidige Bretagne. Terwijl de rest van Gallië veroverd is door Julius Caesar, weet alleen Asterix’ geboortedorp de Romeinen te weerstaan dankzij een toverdrankje dat de Galliërs onoverwinnelijk maakt.
De aanwezigheid van de Romeinen in de omgeving staat garant voor veel hilarische gevechten. Daarnaast komen een aantal running gags steeds weer terug, zoals de piraten en heel veel woordgrappen. Over de namen van de personages is heel goed nagedacht, ook in de vertalingen, en er worden door de Romeinen veel Latijnse spreuken gebezigd. Vroeger was dat wat lastig aangezien ze niet werden vertaald, maar tegenwoordig circuleren de vertalingen op internet, zodat je ze op kunt zoeken. Een steeds weer terugkerende grap is dat personen, situaties en kunstwerken van tegenwoordig of uit recente eeuwen in de Oudheid worden geplaatst. Zo duiken er schilderijen op als de “De Anatomische Les” van Rembrandt en “De Boerenbruiloft” van Pieter Bruegel, en verschijnt het Vrijheidsbeeld in het album “De Grote Oversteek”. In het album “Asterix en de Belgen” treden Eddy Merckx, Manneken Pis en Jansen & Janssen op. Ook stripheld-collega Kuifje doet een keer mee, als de Belgische soldaat Vlamix in “Asterix en het eerste legioen”. The Beatles komen voor in “Asterix en de Britten” en The Monkees als de Monkix in “Asterix en de Noormannen”. Een aantal andere beroemde personen zijn onder andere Descartes, Don Quichote de la Mancha, Napoleon Bonaparte, Neil Armstrong, Winston Churchill, Richard Nixon, Sean Connery als Dubbelosix, en Kirk Douglas. Ook Franse politici en presidenten moeten er aan geloven, zoals Charles de Gaulle en Valéry Giscard d’Estaing, die toen hij werd getekend de Franse minister van Financiën was.
De belangrijkste personages
Het allerbelangrijkste personage is natuurlijk Asterix, de hoofdpersoon. Hij is een klein blond mannetje, dan ondanks zijn kleine postuur uitzonderlijk slim en dapper is. Hij draagt een zwaard en een helm met twee vleugels, waarvan de stand zijn stemming verraadt. Als Asterix boos of depressief is, dan hangen de vleugels slap naar beneden. Omdat hij waarschijnlijk wel de slimste dorpsbewoner is krijgt hij vaak de gevaarlijkste en meest exotische missies toegewezen. In gevechten vertrouwt Asterix vooral op de toverdrank van Panoramix. De ouders van Asterix wonen in de stad Condatum, het tegenwoordige Rennes, en hij heeft een neef in Engeland. Zijn grootste vriend, ook letterlijk, is de menhirhouwer Obelix. Deze viel als kind per ongeluk in een ketel toverdrank, waardoor hij zo extreem groot en sterk is geworden. Zijn naam komt van het Franse woord Obèle, een kruisvormige leesteken en verwijst tevens naar het woord obelisk. Obelix’ uitspraak “Rare jongens die… , in het Frans “Ils sont fous, ces…” waarna een nationaliteit volgt is zo ingeburgerd geraakt dat hij in het woordenboek is terecht gekomen.
Hij heeft een hondje, Idéfix naar het Franse “idée fixe” dat het nooit leuk vindt als er bomen worden ontworteld. De druïde Panoramix is de maker van de toverdrank, maar hij kent nog veel meer recepten en is echt een wijze man. Andere belangrijke personen in het dorp zijn het opperhoofd Abraracourcix, dat in het Nederlands wordt vertaald als Heroïx, en Kakofonix, de bard wiens zangtalent door de rest van het dorp niet gewaardeerd wordt. Kostunrix is de plaatselijke visboer, die al enige tijd steevast bedorven vissen verkoopt. Dit is altijd weer goed voor een fikse dorpsruzie. Zijn vrouw Forentientje heet in de Franse albums Ielosubmarine, naar het nummer “Yellow Submarine van de Beatles”. Hoefnix de smid begint vaak de ruzies om de rotte vis en heeft ook tot taak Kakafonix de mond te snoeren met behulp van zijn smidshamer. De oude Nestorix is de oudste dorpsbewoner en waarschijnlijk tevens de hitsigste, hoewel hij flink onder de plak zit van zijn mooie, jonge echtgenote. De tegenpartij van de Galliërs bestaat uit Julius Caesar, die ervan baalt dat hij niet heel Gallië kan veroveren zolang het dorp van Asterix stand weet te houden. In een aantal albums is hij getrouwd met de Egyptische koningin Cleopatra, hoewel dat historisch gezien niet klopt. Dan zijn er nog de Piraten, een groep op de strip “Roodbaard” gebaseerde zeerovers. Asterix en Obelix komen kapitein Roodbaard, zijn zoon Erix, hulpje Triplix en de voormalige slaaf Baba steeds weer tegen.
De stripverhalen van Asterix en Obelix zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar vanwege de vele intelligente woordgrappen en humoristische doordenkertjes ook interessant voor veel volwassenen.