De TomTom

0
1716
blog placeholder

Niks is gemakkelijker dan je naar een bestemming te laten brengen door het kleine apparaatje, dat zich automatisch aanpast aan jouw wensen. Geen gefriemel meer met kaarten die bijna even groot zijn als de auto zelf, of boekwerken die al lang niet meer up to date zijn. Want je TomTom heb je zomaar weer bij de tijd gebracht door middel van updates, die ook de recentste dingen aangeven. Ook kun je stemmen downloaden die jou de weg vertellen, van Johan Cruijf tot Homer Simpson.

TomTom NV is het meest succesvolle bedrijf dat gespecialiseerd is in navigatie. Het is ook nog eens het grootste bedrijf in Europa dat gericht is op deze tak. TomTom is in de eerste plaats opgericht door de Nederlanders Peter-Frans Pauwels, Harold Goddijn, en Pieter Geelen.
Naast dé bekende losse TomTom voor in de auto, heeft het bedrijf ook navigatie voor telefoons, notebooks, PDA’s en iPhones bedacht en geproduceerd. Het werd een groot succes, want wie heeft er tegenwoordig nou geen TomTom?

TomTom is onder deze naam ontstaan in 1994. Daarvoor droeg het andere namen, als Palmtop en was het nog minder ver in de ontwikkelingen. In 2002 werd het eerste navigatieproduct voor PDA,s gelanceerd, de ‘TomTom navigator’. Het werd een daverend succes.
Het bedrijf TomTom was eerst vooral gericht op zakelijk gebruik, maar al gauw bleek dat ook particulieren behoefte hadden aan een navigatiesysteem. En dan vooral aan een gemakkelijk bedienbaar apparaat, met alles erop en eraan dat hen de weg wees in de auto. Sindsdien heeft TomTom een grote groei meegemaakt. Het werd onder andere onderdeel van de AEX index, nam Siemens VDO research afdeling over en ging samenwerken met Toyota, om ook ingebouwde navigatie mogelijk te maken. Ook nam het bedrijf Tele Atlas over. De merknaam TomTom groeide zelfs uit tot een gebruikersnaam. Men zei niet; ‘waar is mijn navigatieapparaat?’, maar ‘waar is mijn TomTom?’.

Inmiddels bundelt het bedrijf haar krachten met andere bedrijven om een ‘meedenkende auto’ te produceren. Het schermpje in de auto moet niet alleen de weg gaan wijzen, maar ook aangeven wat voor weer het wordt, waar wegwerkzaamheden plaatsvinden en files staan en waar je kunt parkeren bij evenementen. Ideaal!

Maar zo goed schijnt het op het moment niet te gaan met het bedrijf. De recessie heeft roet in het eten gegooid en ook de overname van Tele Atlas bracht schulden met zich mee. Toch blijft de TomTom een begrip in tientallen landen en talen. Zodra een bestemming zich niet in de buurt bevindt komt de TomTom tevoorschijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here