Wat is een whiplash?
Zoals in de inleiding aangegeven is whiplash een verschijnsel waarbij het hoofd ten opzichte van de romp een zwiepende beweging maakt. Door deze beweging worden de spieren en de banden in de nek wat uitgerekt. Aangezien de spieren en de banden plotseling belast zijn, ze zijn iets uitgerekt, veroorzaakt dit lichamelijke klachten. Na een whiplash is er geen aantoonbare schade te bemerken, vandaar dat men ervan uitgaat dat er niks stuk is in de nek of in de schouders. Men neemt aan, nu er geen aantoonbare schade waar te nemen is, dat het nekgebied door de beweging tijdelijk overbelast geraakt is en daardoor tijd nodig heeft om zich weer te herstellen.
Hoe krijgt men een whiplash?
Een whiplash kan men op verschillende manieren oplopen, onder meer bij het sporten of bij het werken. Veel personen die whiplashklachten hebben, hebben deze klachten naar aanleiding van een aanrijding met de auto. De zwiepende beweging leidt niet altijd tot klachten, het is mogelijk dat u daar geen last van heeft. Het is niet duidelijk waar de klachten vandaan komen, waardoor het moeilijk in te schatten valt hoe het proces zal gaan verlopen. Over het algemeen ontstaan de klachten een paar dagen na het ongeluk. Aangezien het afhankelijk is van de persoon, is het ook mogelijk dat de klachten enkele uren na het ongeval plaatsvinden.
Wat zijn de klachten?
Deze whiplashklachten zijn onder meer stijfheid van de nek, pijnlijke nek, beweging van de nek is moeizaam en pijnlijk. Daarnaast kan men ook klachten hebben in het gebied rondom de nek, zoals de schouder en de arm, het zogenaamde uitstralingsgebied. Opgemerkt dient te worden dat niet iedereen dezelfde klachten ondervindt, dit heeft te maken met de mate van overbelasting van het nekgebied door de zweepslag-beweging en met het lichaam van de persoon (wat voor de een belastend is, is voor de ander niet belastend). Naast dergelijke lichamelijke klachten, kan men ook concentratieproblemen en depressie verschijnselen hebben. De volgende klachten worden in verband gebracht met een whiplash:
– Stijfheid van de nek
– Beperkte beweging van de nek/ pijn door het bewegen van de nek
– Pijn in de arm en/of schouder
– Duizeligheid
– Hoofdpijn
– Moeizame concentratie
– Angst
– Gevoel van depressiviteit
– Slaapproblemen
– Rugpijn
– Vermoeidheid
– Moeite met licht of geluid (irritatie/niet goed tegen kunnen)
Wat kan ik tegen een whiplash doen?
Indien u whiplashklachten heeft dan dient u dit zo snel mogelijk aan te pakken. Door goede bewegingen en oefeningen te doen, kunt u ervoor zorgen dat een whiplash geen chronisch verschijnsel wordt. Het allerbeste is om naar de huisarts te gaan met uw klachten, zodat deze u naar de fysiotherapeut kan verwijzen. Heeft de huisarts niet over de fysiotherapeut, vraag dan zelf hierom. De fysiotherapeut kan gezien de mate van uw klachten en uw lichamelijke gesteldheid de juiste bewegingen en de juiste mate van bewegingen aangeven.
De meeste personen zijn binnen twee maanden weer aan het werk. Het kan soms ook wat langer duren, maar de praktijk leert dat het overgrote deel van de groep personen binnen een jaar weer kan werken. Zoals een aantal keer eerder opgemerkt, zijn de klachten en herstel afhankelijk van het ongeval (de zwaarte ervan) en van de persoon. Zo zullen ouderen en personen met veel hoofdpijn een langere herstelperiode kennen.
U hoeft geen atletensport te gaan doen om te herstellen. U dient rustig uw nek te bewegen, totdat het pijn doet. Neem de tijd, want u wilt niet dat uw nek verder belast raakt. Kleine oefeningen die u langzaamaan frequenter kunt doen, worden aangeraden. Maar overdrijf niet! En zet vooral niet door wanneer u pijn voelt. De volgende bewegingen kunt u doen, maar doe deze rustig en langzaam!:
– Een knikkende beweging: naar boven en naar beneden met uw kin
– Een nee-beweging: u beweegt uw hoofd naar links en dan naar rechts, het is niet erg als u door de pijn niet verder naar links of rechts kunt bewegen (zet niet door wanneer u pijn voelt)
– Een schuine beweging: u dient naar de ene oksel te kijken en uw hoofd weer recht te zetten, dan kijkt u naar de andere oksel (dus een beweging naar beneden met uw hoofd) en zet uw hoofd weer recht
– Een rollende beweging: maak een ronde beweging me de schouders, u haalt de schouders naar voren op, u brengt ze naar achteren en naar beneden
Voor de eerste paar weken na de whiplash, kunt u het beste uw nek regelmatig bewegen. Zie hierboven voor een aantal bewegingen die u kunt doen. Daarnaast is het verstandig om rechtop te zitten en uw hoofd niet te laten hangen. Houd geen constante houding aan, maar wissel om de halfuur van houding. Hiermee samenhangend wordt geadviseerd dat u activiteiten zoals computeren en strijken, vermijdt. Dit omdat deze activiteiten zwaar zijn voor uw nek, aangezien de nek heel lang in één houding wordt gezet. Stop niet met de dagelijkse activiteiten, probeer deze zoveel mogelijk te doen, zoals wandelen, maar doe ze korter dan normaal. U dient het lichaam, de nek, namelijk langzaam op te bouwen.