Rode of witte wijn?

0
1370
blog placeholder

Een wijntje drink je vooral omdat het lekker is en dan natuurlijk met mate. Wijn wordt ook aan tafel gedronken, en daarbij drinkt men traditioneel bij vleesgerechten rode wijn en bij visgerechten witte wijn. De smaken passen bij elkaar, zodat zowel de wijn als de gerechten optimaal tot hun recht komen. Tot zover is de keuze tussen rode en witte wijn dus snel gemaakt.

Als we het niet hebben over lekker en bij een bepaald gerecht passend, maar over wat gezonder is, dan volgt er een andere discussie. Alcohol heeft in onze cultuur een slechte naam als het gaat om je gezondheid, maar het is niet voor niets dat er in het Middellandse Zee gebied al eeuwenlang wijn wordt gedronken. De traditionele eet- en drinkgewoonten in dit gebied zorgen er al sinds tijden voor, dat de mensen hier relatief gezond, en zonder overgewicht, oud worden. Ondanks dat men er veel dierlijk eiwit en verzadigde vetten verorbert, vaak rookt en een hoge bloeddruk heeft, komen hart- en vaatziekten in mindere mate voor dan in bijvoorbeeld Noord Europa. In Frankrijk wordt hier jarenlang onderzoek naar gedaan door professor Serge Renaud van de Universiteit van Bordeaux. Deze studies werden de “Franse paradox” genoemd. Omdat wijn centraal staat in de Franse levenswijze, wordt gemeend dat wijn een van de factoren is die in Frankrijk, maar ook in andere Mediterrane landen, heeft bijgedragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Volgens First Science wijzen recentere onderzoeken uit dat een matige consumptie van rode wijn een positief effect heeft op je gezondheid. Men vermoedt dat het zelfs preventief kan werken tegen ernstige ziekten als kanker en Alzheimer.

De gezonde stoffen in wijn

De positieve werking van een glaasje wijn op zijn tijd wordt toegeschreven aan met name een polyfenol, genaamd Resveratrol. Polyfenolen zijn sterke anti-oxidanten, moleculen die de uiterst schadelijke “vrije radicalen” kunnen neutraliseren. Als vrije radicalen niet onschadelijk worden gemaakt gaan ze in je lichaam reacties aan met je DNA, wat uiteindelijk kan leiden tot beschadiging van de eiwit-structuren in de cellen of de ongecontroleerde celdeling die we kennen als kanker. Daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk anti-oxidanten op je menu te zetten. Behalve in rode wijn zitten ze vooral in citrusvruchten, tomaten, thee, rode pepers en donkere druiven voordat deze in het wijnvat verdwijnen. Hoewel je dus ook “rauwe” druiven kunt eten, lijkt het erop dat wijn toch meer anti-oxidanten levert, hetgeen wordt verklaard door het fermentatieproces tijdens de verandering van druif naar wijn. De anti-oxidant Resveratrol is een chemische verbinding die ontstaat doordat men bij de bereiding van rode wijn de pitten en de schillen van de druiven mee laat gisten. Ook tijdens de bereiding van witte wijn ontstaat Resveratrol, maar omdat bij witte wijn de schillen en de pitten niet mee gegist worden, is de hoeveelheid ervan te verwaarlozen. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat Resveratrol een grote rol speelt bij het laten afsterven van kankercellen, omdat het de werking van een proteïne blokkeert die verantwoordelijk voor de voeding van de kankercel. Andere onderzoeken toonden aan dat het risico op prostaatkanker met de helft vermindert als een man dagelijks een glaasje rode wijn drinkt. Deens onderzoekers vonden een verkleining van het risico op endeldarmkanker. Bij de ziekte van Alzheimer gaan de psychische functies achteruit doordat de werking van  neuronen in de hersenen afneemt. Zogenaamde “amyloïdebeta-eiwitten” hopen zich op in het hersenweefsel en doden de neuronen. Door het toedienen van Resveratrol reageerden de immuniteitscellen van de hersenen niet op de prikkels van de schadelijke eiwitten en lieten de neuronen met rust. Men is nog aan het onderzoeken of Resveratrol ook andere amyloïdebeta gerelateerde ziekten zoals Huntington en Parkinson kan aanpakken. Resveratrol blijkt inderdaad ook een positief effect hebben bij het voorkomen van hart en vaatziekten. De flavonoïden, waarvan Resveratrol er een is, verbeteren de balans tussen ”slecht” (LDL) en “goed” (HDL) cholesterol. Ook kan Resveratrol het vormen van bloedpropjes vertragen, die verantwoordelijk zijn voor hart- en herseninfarcten en de kans op aderverkalking verkleinen.

Toch is rode wijn natuurlijk geen medisch wondermiddeltje. Een of twee glaasjes rode wijn per dag verlagen je risico op allerlei ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, verschillende vormen van kanker en degeneratieve neurologische aandoeningen. Behalve verschillende laboratorium onderzoeken, toonde een studie in de British Medical Journal aan dat wijndrinkers vaak een gezonder dieet hebben dan bierdrinkers. Een gezonde levensstijl en een gevarieerde voeding is hoe dan ook gunstig. En wijn hoort hierbij, zoals de  mensen van de Mediterrane landen al heel lang weten. Voor wie liever witte wijn drinkt is er inmiddels ook goed nieuws. Onderzoekers van de universiteit van Montpellier hebben, op basis van Chardonnay-druiven, een witte wijn ontwikkeld met dezelfde hoge polyfenol-gehalte als rode wijn. Voor deze wijn, Paradoxe Blanc genaamd, wordt een vergisting toegepast met schil en een relatief hoge temperatuur. Hierdoor bevat deze wijn ruim drie keer zo veel polyfenolen als de normale Chardonnay en even veel als een gemiddelde rode wijn.

Wit of rood, wijn bevat alcohol dus drink het met mate. Overdaad schaadt en misbruik van alcohol kan leiden tot ernstige sociale en gezondheidsproblemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here