Wie kent de muzikanten Sade, King Sunny Ade, Lagbaja, Ebenezer Obey en Femi Kuti? Of schrijvers als Achebe, Ben Okri en Soyinka? Grote namen bekend over de hele wereld. En welke echte voetbalfan weet er geen Nigeriaanse voetballer te noemen? Ze spelen in diverse voetbalclubs in Europa. Minstens 200 voetballers en allen professional. Success stories uit Nigeria! Het land met het grootste aantal inwoners van Afrika. Dat meer beroemdheden levert dan elk ander Afrikaans land. Maar wat weten wij eigenlijk van Nigeria?
Laat ik beginnen met een aantal feiten:
Nigeria kent een inwonersaantal van ca. 149.229.090 (2009).De oppervlakte bedraagt 923.773 km². Nederland past hier wel 27 keer in!Het heeft 36 staten en kent meer dan 250 etnische groeperingen.De hoofdstad is Abuja.
Nigeria is een dichtbevolkt land dat in mijn ogen erg verscheurd en gebroken is. De bevolking is jarenlang onderdrukt geweest. Sinds 1999 is het land een federale republiek. Maar het vacuüm dat is ontstaan door het wegvallen van de dictatuur heeft ertoe geleid dat religieuze en etnische strijd enorm is toegenomen. In het noorden zijn christenen het slachtoffer van de zeer ernstige en vaak dodelijke agressie van islamitische groeperingen die willen dat ze verdreven worden uit hun gebied. En in de delta van de Niger zijn groeperingen aan het strijden met elkaar omdat niet iedereen kan meegenieten van de grote winst die gemaakt worden door de olie-industrie. Zou het lukken om al deze verschillende groeperingen in de toekomst meer in vrede te kunnen laten samenleven met elkaar…? Zou het lukken de duizenden slachtoffers die er nu elk jaar vallen tot het verleden te laten behoren? Een zware dobber voor de huidige president, Umaru Yar` Adua!
Een ander gevolg van de militaire dictatuur is een grote achterstand van het Nigeriaanse gezondheidsstelsel. Miljoenen mensen sterven door epidemieën en er zijn ca. 3 miljoen mensen besmet met het hiv-virus. (In 2008) Oorzaken hiervan zijn dat er weinig aan hygiëne gedaan wordt, er bijna geen voorlichting is en er maar een kleine groep mensen ingeënt is tegen ziekten. Op dit moment wordt er nog vrij weinig gedaan om hierin verbetering te krijgen. Het zal dan nog wel jaren duren voordat de gezondheidszorg onder controle is.
Een fenomeen waar de Nigeriaanse overheid wel veel aandacht voor heeft is de corruptie in het land. Stond Nigeria vroeger in de top 10 wat corruptie betreft, tegenwoordig niet meer! Tijdens de onderdrukking eisten veel regeringsfunctionarissen smeergeld om bijvoorbeeld een bedrijf te kunnen beginnen. Dit soort praktijken komen gelukkig niet veel meer voor. Positief gevolg kan niet uitblijven! Olie is nog steeds het belangrijkste exportproduct. Maar er is een stijgende lijn te ontdekken in verschillende economische sectoren wat de export betreft. Denk hierbij aan de ICT, de financiële dienstverlening en de filmindustrie! Maar ook aan levensmiddelen zoals bv. cacao, auto-onderdelen, motoronderdelen, katoen, rubber, kleding en schoenen. De economie mag dan wel stijgende zijn maar de mensen in Nigeria merken hier nog steeds weinig van. Zij moeten rondkomen met minder dan 140 naira (90 eurocent) per dag.
Het laatste nieuws was dat Nigeriaanse overheid ook de corruptie op het internet wil tegengaan. De misleidende e-mails uit Nigeria moeten drastisch geminderd worden. Een team van 5000 experts gaan, 7 dagen in de week, 24 uur per dag hiermee aan de gang. Dit alles in samenwerking met Microsoft Corporation, Google en Yahoo. Doel is om Nigeria een beter imago te geven. De overheid wil dat de Nigeriaan weer trots kan zijn op zijn land en op de producten die het produceert. Niet de problemen in het land en de corruptie moeten in het nieuws komen, maar de rijke cultuur die dit land ook heeft. Ik hoop voor al de Nigerianen dat dit doel werkelijk gehaald zal worden…. Als het even kan, heel snel!