Opvanggezin voor kansarme honden

0
1089
blog placeholder

Wat is een opvanggezin

Een opvanggezin is een gezin wat zijn huis, tijd en zijn liefde beschikbaar stelt voor een kansarme hond. Honden worden opgevangen in gezinnen en daar leren ze hoe ze zich moeten gedragen in de Nederlandse maatschappij.

Wie komt in aanmerking

Mensen die in aanmerking komen om opvanggezin te worden. Daarbij is het als eerste belangrijk dat ze hart voor dieren hebben en in het bijzonder honden. Ervaring is niet nodig wel een hele hoop tolerantie ten aanzien van een hond. Kunt u er tegen dat de hond nog niet (helemaal) zindelijk is? Kunt u er tegen als de hond over tafel loopt? Kunt u er tegen als de hond alles overhoop haalt?  Daar moet u rekening mee houden, deze honden hebben vaak nooit iets geleerd.

Verder is het erg belangrijk dat u tijd heeft. Bij voorkeur hebben we uiteraard het liefst mensen die niet werken. We begrijpen echter ook dat dat niet helemaal kan. We hanteren echter de regel dat u om voor een opvanghond in aanmerking te komen niet meer dan 18 uur per week mag werken. Dit omdat de hond vaak nog niet gewend is veel alleen te zijn en dat dus moet leren.

Wat kunt u van de organisatie verwachten?

Een goede organisatie daar mag u van verwachten:

Dat u inspraak heeft  welke hond er bij u komt en dat ze bij het aanbieden van een hond rekening houden  met uw persoonlijke omstandigheden

Dat u hulp krijgt op het moment dat u erom vraagt en dat u niet afgedaan wordt als lastig.
Dat als het echt niet gaat met de hond bij u er zo snel mogelijk een oplossing komt.
Dat er regelmatig contact met u wordt onderhouden.
Dat u inspraak heeft bij de adoptie van uw hond
Dat u te allen tijde contact mag houden met de nieuwe baasjes van uw hond.

Wat wordt er van u verwacht

Eigenlijk niet zo heel veel. Het is heel belangrijk dat u eerlijk bent over de hond. Ook wat betreft ongewenst gedrag is het belangrijk dat u eerlijk bent over de hond zodat de hond ook een eerlijke kans krijgt op een goed baasje. Verder is het ook erg belangrijk dat u niet zelf blijft aanmodderen bij problemen.  Verder is het uiteraard belangrijk dat u de hond de basis kunt leren dat wil dus zeggen dat hij zindelijk gemaakt wordt, dat hij leert dat hij niet over tafels en stoelen mag lopen, dat hij niet mag trekken aan de lijn etc. Verder komen de honden uit slechte situaties en is het uiteraard belangrijk dat u de hond op een positieve manier traint en absoluut niet met klappen.

En verder

Dierenartskosten worden te allen tijde door de organisaties vergoedt. Er moet echter wel overleg gepleegd worden voordat u naar de dierenarts kunt tenzij een bezoek uiteraard zeer urgent is. Voerkosten zijn voor de opvanggezinnen. Omdat de meeste organisaties maar net het hoofd boven water kunnen houden vragen we de opvanggezinnen om de voerkosten voor eigen rekening te nemen.

Over Huvo

Huvo is een organisatie die zich bezighoudt met het opvangen van honden in opvanggezinnen. Het gaat hierbij om honden zowel uit Nederland als uit het buitenland. Huvo komt op voor de belangen van een kansarme hond of die zich nu in Nederland of in het buitenland bevindt.

Bij een nieuw opvanggezin starten we in de regel met pups. Dit om het opvanggezin op een rustige manier aan ons te laten wennen en als het niet lukt in het gezin kunnen we deze over het algemeen snel verplaatsen. Het is niet in het belang van een hond om hem te verplaatsen dus bij voorkeur niet maar als het echt niet gaat gaat het met een pup sneller dan met een volwassen hond.

Wij kunnen altijd opvanggezinnen gebruiken indien u meer over onze organisatie wilt weten kunt u meer info vinden op www.huvohondenopvang.nl

Het afscheid van uw opvanghond

Dat is het moeilijkste wat er is en dat realiseren we ons ook  terdege. Al onze medewerkers zijn zelf ook opvanggezin en maken dus ook regelmatig het afscheid mee. Bij ons beslist u mee in of het baasje wel geschikt is voor de hond die u in huis heeft. U maakt kennis met het nieuwe baasje en u moet er een goed gevoel bij hebben. Alleen op die manier kunt u het goed afsluiten en is het werk ook bevredigend. Als u dan na verloop van tijd weer een “nieuwe” kansarme hond een  kans kunt geven geeft dat heel veel voldoening.

Wilt u nog meer informatie over honden opvang via Huvo kijk dan op onze website www.huvohondenopvang.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here