Vochtbestrijding

0
831
blog placeholder

Vocht een weggestopt probleem

Vocht is in de bouw vaak een weggestopt probleem en vaak zijn vochtproblemen aanleiding voor ruzies tussen aannemer en architect. Mensen die met vochtproblemen kampen, weten vaak niet wat ze moeten doen, gaan vervolgens aan de slag met middelen die op zich misschien wel deugen, maar niet goed toegepast worden. Ze geven daardoor een hoop geld voor niets uit.

Qua klimaat mag het in ons land dan misschien wel eens een jaar wat droger zijn, maar de bodem bestaat voor een belangrijk deel uit leem en klei, dat water heel slecht doorlaat.

Bovendien is lang niet alle vocht afkomstig via regen uit de bodem. Een gemiddeld gezin van vier personen produceert per dag binnenshuis 10 liter water dat via de lucht op ramen, houtwerk en binnenmuren neerslaat als er niet goed geventileerd wordt.

Vochtproblemen oplossen

Het oplossen van vochtproblemen is een zaak die men beter aan de vakman kan overlaten. Voor specifieke problemen heb je nou eenmaal specialisten nodig. Een erkend vochtspecialist kan onder meer worden ingeschakeld voor:

Vochtbestrijding;
Kelderdichting;
Impregneren;
Injecteren;
Betonreparatie;
Voegafdichtingen;
Gevelreiniging.

Vochtbestrijding begint met preventie

De beste remedie tegen vocht is preventie: al tijdens de bouw zorgen dat bijvoorbeeld een kelder waterdicht gemaakt wordt.

Achteraf vocht bestrijden begint met het vaststellen van de oorzaak, het stellen van een diagnose om maar eens doktersterm te gebruiken. Het kan gaan om doorslaand vocht door regen, om optrekkend vocht of opstijgend vocht vanuit de bodem, om scheuren, om condens of om zogenaamde koudebruggen: dat zijn routes van koude materialen waarlangs het vocht zich verplaatst, waardoor bijvoorbeeld betonnen vloeren constant vochtig blijven.

Een andere nog onbekendere vorm van ‘vocht’ is hygroscopisch vocht. Dat is het vocht dat uit lucht of metselwerk via chemische aantrekkingskracht wordt aangezogen en vastgehouden door bepaalde zouten, die in bouwmaterialen verwerkt zijn. Te vergelijken met het hoopje zout dat grootmoeder vroeger onder de stolp strooide om de kaas droog te houden.

Muren impregneren

Bij gevels die vocht doorlaten is impregneren de beste oplossing. Resultaat: droge gevels, geen vorstschade meer, geen vuilafzetting meer en een hogere isolatiewaarde van de totale spouw. Met andere woorden: een reparatie die op termijn geld oplevert.

Optrekkend vocht

Naast het vochtafstotend maken van gevels is bij optrekkend vocht het injecteren van keldermuren met een kiezelzuurverbinding een methode die erg succesvol is.

Het kleurloze spul wordt, via op regelmatige afstand aangebrachte boorgaatjes, in de muur gespoten totdat alle stenen verzadigd zijn. Dan gaat het materiaal met het vocht en aanwezige zouten een verbinding aan, waardoor optrekkend en doorslaand vocht geen kans meer kriigt.

Allerlei soorten mortel, scheurdichting en zogeheten coating op rubberbasis voor de buitenkant zijn andere producten die eveneens met succes worden toegepast.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here