Trassi

0
2906
blog placeholder

Trassi (ook wel bekend als terasie of trasie) wordt gemaakt van kleine, rauwe, gedroogde garnaaltjes en zout.
In Thailand noemt men trassi khapi. Het mengsel van garnaaltjes en zout wordt wekenlang in de tropische hitte tot gisting gebracht, vermalen en verwerkt tot een pasta of samengeperst tot een blok. Trassi is te verkrijgen als pasta, poeder of in blokken in toko’s en in bijna alle grote supermarkten (afdeling oosterse producten).
Indonesië heeft destijds de export van trassi, om redenen van slechte hygiënische toestanden en ongeoorloofde toevoegingen, stilgezet, waardoor het een tijdje wat moeilijker te verkrijgen was. Gelukkig is het nu wel weer ruim verkrijgbaar. Sedert 2008 eist de Europese regelgeving wel dat de exporteur een goedgekeurde gezondheidsverklaring overlegt aan de importeur.
Men kan het gemis aan trassi trouwens enigszins oplossen door wat sambal trassi door het gerecht te mengen

Houdbaarheid

Door het fermenteren en het hoge zoutgehalte is Trassi, zowel in als buiten de koelkast, nog erg lang houdbaar. Verpak het wel in aluminiumfolie en/of bewaar het in een goed afgesloten glazen pot, zodat de penetrante geur de andere producten niet aantast en de authentieke smaak en kwaliteit niet verloren gaat.

Voorgebakken of niet?

Donkerbruine trassi is vaak voorgebakken, maar is de trassi licht van kleur, dan is dat niet het geval. Staat er op het etiket van het product ‘Trassi bakar’, dan is de trassi geroosterd.
Is de trassi nog niet voorgebakken, dan dient men dat zelf te doen, want rauw is het absoluut niet geschikt voor consumptie. Men kan de trassi dan losjes verpakken in aluminiumfolie en in een hete oven of boven een gasvlam roosteren.

De geur

Trassi heeft een doordringende en zeer penetrante geur, die echter al gauw verdwenen is na bereiding.
Door de heerlijke, authentieke Indonesische smaak die trassi geeft, is deze pasta onmisbaar in veel gerechten van de Indonesische keuken (geen nasi zonder trassi!). Ook wordt het vaak in sambals en sauzen gebruikt.

Het gebruik van trassi

Trassi is zeer sterk van smaak en erg zout, dus dient het met mate gebruikt te worden. Een half theelepeltje meebakken met de uien aan het begin van de bereiding van een gerecht is meer dan genoeg.
De trassi in pastavorm dient men voor gebruik eerst even op te lossen in wat water of ketchap, zodat het wat makkelijker te mengen is.
Trassi in droge blokvorm kan men het beste raspen en meefruiten met de uien en de kruiden aan het begin van de bereiding van een gerecht.
De poeder is vaak van mindere kwaliteit en heeft al veel van smaak verloren door het proces dat het heeft ondergaan in de fabriek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here