Schulden en dan?

0
1227
blog placeholder

 

Steeds meer mensen hebben geldproblemen. De hoogte van het inkomen is hierbij niet van invloed. Ook hoger opgeleide mensen en tweeverdieners komen in de problemen. Dit kan doordat er bijv. minder inkomen binnenkomt en de uitgaven dalen niet mee. Mensen raken hun baan kwijt of raken (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt. Veel mensen schamen zich voor hun schulden en willen de levensstijl vasthouden die ze hadden zodat andere mensen het niet opmerken. Het is beter om onder ogen te zien dat er wat moet gebeuren en actie te gaan ondernemen.

 

Een groot probleem is vaak dat mensen geen inzicht hebben in hun financiële situatie. Ze weten niet precies wat de inkomsten en uitgaven zijn. Een ander probleem is dat de levensstijl niet wordt aangepast aan de verminderde inkomsten. Het gaat van kwaad tot erger en dan kan alleen de schuldsanering nog uitkomst bieden.

 

Als het probleem nog niet zo groot is kan erger worden voorkomen door drastisch te gaan bezuinigen.

 

Wanneer is het nodig om actie te gaan ondernemen?

 

–          Het begint met elke maand rood staan. Het ene gat wordt met het andere gedicht. Het lijkt nog geen probleem maar het wordt steeds moeilijker om weer in de groene cijfers te komen. Bovendien rekenen de banken een hoge rente voor het rood staan.

–          Er wordt gekocht op afbetaling of met de creditcard. Nu verdwijnt het overzicht helemaal.

–          Het salaris gaat meteen op aan het betalen van de rekeningen nadat het is gestort.

–          De belangrijkste aanmaningen worden betaald de rest blijft liggen.

–          Ook al zijn er nog geen tekorten, op het moment dat de inkomsten dalen is het al nodig om actie te gaan ondernemen.

 

Het is in de eerste plaats belangrijk om inzicht te krijgen in de situatie. Zoek uit hoeveel schulden er zijn en wie de schuldeisers zijn.

Vervolgens moeten de schuldeisers benaderd worden (telefonisch of schriftelijk) en kan er een betalingsregeling getroffen worden. De meeste schuldeisers willen hier wel aan mee werken en het betekent geen extra kosten voor incassobureaus.

 

Om de schulden te kunnen aflossen moet er inzicht zijn in de inkomsten en uitgaven. Aan de hand van bankafschriften van het afgelopen jaar kan een vrij nauwkeurig beeld van het uitgavenpatroon worden verkregen.

Maak onderscheid in de vaste lasten en de rest. Zoek uit of er bespaard kan worden op de vaste lasten bijv. een andere verzekering of energieleverancier.

Luxe uitgaven moeten worden geschrapt zoals vakantie, evt. de auto, abonnementen enz.

Er zijn veel creatieve oplossingen om zuiniger te leven. Even surfen op het internet levert een schat aan informatie op.

 

 

Wanneer er geen ruimte is voor aflossing schakel dan professionele hulp in.

Een schuldhulpverlener krijgt vaak meer voor elkaar bij de schuldeisers. Hij helpt met onderhandelen over de terugbetaling en evt. gedeeltelijke kwijtschelding. Dit traject kan wel tot drie jaar duren en is ook afhankelijk van de hoogte van de schulden en de mogelijkheid tot terugbetaling. De schuldhulpverlener berekent de maandelijkse aflossing en zorgt dat de schuldeisers hun geld ontvangen. Ze kunnen evt. de betaling van de vaste lasten regelen.

Mensen die in de schuldhulpverlening zitten krijgen alleen een beetje geld voor hun levensonderhoud en dit is zeker geen vetpot.

Wanneer schuldeisers geen betalingsregeling willen dan is er nog de wettelijke sanering .(wsnp) Een bewindvoerder betaalt de schuldeisers en int de inkomsten. Schuldeisers worden op de hoogte gesteld doordat de naam van de schuldenaar wordt gepubliceerd. Deze regeling is zeer streng maar na drie jaar is er geen schuld meer. Schuldhulpverlening is zeker niet prettig en er is geen financiële ruimte voor iets extra’s. Probeer dit te voorkomen door op tijd actie te ondernemen.

 

Nog enkele besparingstips:

 

–          Laat spullen repareren en vervang ze nog niet.

–          Koop de boodschappen in de aanbieding en sla een extra hoeveelheid in.

–          Koop kleding in de opruiming of tweedehands.

–          Wordt lid van de bibliotheek. Ze hebben ook dagbladen. Zo blijft u toch op de hoogte van het laatste nieuws.

–          Kijk eens op de site van het NIBUD. Er staat nuttige informatie op.

–          Trek stekkers van apparaten die niet worden gebruikt uit het stopcontact. Veel apparaten gebruiken ook stroom als ze niet gebruikt worden.

–          Organiseer een kledingruilparty. Het is gezellig en het is leuk om er weer even anders uit te zien.

–          Wees zuinig op de spullen en onderhoud ze goed. Het verlengt de levensduur.

–          Houd een kasboek bij.

–          Probeer te sparen voor extra uitgaven.

–          Neem een boodschappenlijstje mee naar de winkel en haal alleen wat erop staat.

–          Onderhandelen over de prijs van apparaten loont.

–          Isoleer de woning om energie te besparen.

–          Gooi geen voedsel weg maar probeer van de restjes iets lekkers te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here