Hartenjagen, hoe werkt dat?

0
2764
blog placeholder

Hartenjagen is een erg leuk kaartspel dat met speelkaarten of op de computer gespeeld kan worden. Het spel wordt voornamelijk gespeeld met vier personen. Er zijn vormen van hartenjagen waarin dit aantal kan afwijken. Er zijn twee verschillende soorten hartenjagen. Amerikaans hartenjagen, dit is de meeste gebruikte vorm van de twee en Nederlands hartenjagen. Het klinkt gek maar de Amerikaanse manier wordt in Nederland vaker gebruikt.

Amerikaans hartenjagen (Black Lady)

Dit spel wordt gespeeld met vier spelers. Er zijn 52 kaarten die verdeeld worden over alle vier de spelers. De waarde van de kaarten is (van hoog naar laag): aas, heer, vrouw, boer, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. De Jokers worden hierbij uit het spel gelaten. De speler kiest 3 van zijn kaarten om deze door te geven aan het begin van het spel. De volgorde van het doorgeven gaat als volgt:

1e ronde: kaarten worden doorgegeven aan speler links.2e ronde: kaarten worden doorgegeven aan speler rechts.3e ronde: kaarten worden doorgegeven aan speler tegenover.4e ronde: er worden geen kaarten doorgegeven.
Na deze rondes word er weer van voor af aan begonnen. Hierna worden de kaarten weer aan degene aan de linkerkant gegeven.

De bedoeling van het spel is om zo weinig mogelijk strafpunten te halen. De strafpunten zijn elke harten kaart dat telt voor 1 punt en de schoppen vrouw dat telt voor 13 strafpunten. Er worden in totaal dus 26 strafpunten vergeven. Degene met de klaveren 2 moet beginnen met het spel. Er wordt met de klok meegespeeld. Als een speler geen kaarten heeft van die kleur mag een kaart van een andere kleur worden gespeeld.  Als alle spelers een kaart hebben bijgelegd moet de speler die de hoogste kaart bijgelegd heeft de vier kaarten pakken en zelf met een nieuwe kaart uitkomen. Bij kaarten van dezelfde kleur geldt het rangensysteem om te bepalen welke de hoogste is, met de aas dus als hoogste kaart. Een kaart
van een andere kleur dan de gevraagde (bijvoorbeeld een ruiten terwijl de startkaart klaveren is) heeft altijd een waarde van 1 en kan dus nooit de
hoogste van de vier zijn. Als een speler alle punten heeft gehaald heeft deze toch gewonnen. De andere spelers krijgen dan elk 26 punten als straf. De speler met alle punten krijgt geen strafpunten. Er wordt gespeeld tot een afgesproken aantal punten. Wie hier als eerste is heeft verloren en degene wie als laatste het aantal punten heeft is de winnaar.

Nederlands hartenjagen

Bij het Nederlands hartenjagen wordt er gespeeld met 32 kaarten. Er wordt gespeeld met de 7, 8, 9, 10, boer, vrouw, heer en aas van elke kleur. Deze kaarten worden over de vier spelers verdeeld. Er worden bij de Nederlandse versie geen kaarten doorgegeven. Elke harten kaart telt voor 1 strafpunt, een schoppenvrouw voor 5 strafpunten en de klaverenboer voor 2 strafpunten. Er kunnen in totaal dus 15 strafpunten verdeeld worden over de spelers. Er wordt een totaal aantal punten afgesproken. Wanneer er een speler dit aantal punten haalt wordt er gedraaid en moeten de spelers het snelste bij 0 proberen te komen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here