Maffia – De ‘ndrangheta

0
1297
blog placeholder

Door de talloze arrestaties is de zogenoemde ’ndrangheta de laatste tijd veel in het nieuws. De ’ndrangheta is de naam voor een misdaadorganisatie die nog het meest wegheeft van haar Siciliaanse variant, het welbekende Cosa Nostra. De ’ndrangheta is in Calabrië – het zuidelijkste puntje van Italië – ontstaan.

 

Maffia

De term ’ndrangheta heeft in principe weinig met Italië zelf te maken, want de uitdrukking komt uit Griekenland en betekent zoveel als ‘de broederschap van helden’.

Rond 1860 is een groep Sicilianen verbannen naar Calabrië. Zij noemden zich ‘de moedige mannen’ en hebben in de traditie van Cosa Nostra een nieuwe organisatie opgericht die actief werd in de provincie Reggio Calabria. Door de desinteresse van de Italiaanse staat heeft de ’ndrangheta zich prima kunnen ontwikkelen vanaf 1950. Er was totaal geen orde en corrupte politici hadden het er voor het zeggen.

 

Opbouw

Hoewel het ontstaan te koppelen valt aan Cosa Nostra, is de structuur binnen de ’ndrangheta anders dan die op Sicilië. De leden zijn vaak onderling verbonden omdat ze verwant of aangetrouwd zijn. Iedereen is op die manier lid van zijn eigen familie, die ’ndrina wordt genoemd. In Calabrië alleen al zijn circa 150 van deze families, die allemaal een eigen territorium controleren.

Volgens vaststaande regels zijn er in iedere familie personen met meer en minder macht. Wanneer je binnen een familie geboren wordt is het vanzelfsprekend je later bij hen te voegen. Ook is het mogelijk om je middels een ritueel om te laten dopen, als je door de anderen geaccepteerd wordt en zij je honderd procent vertrouwen. Dat vertrouwen is een groot voordeel voor de ’ndrangheta, omdat op die manier weinig spijtoptanten voorkomen. Er is altijd wel iets dat iemand aan zijn ’ndrina bindt, waardoor uit de school klappen geen optie is.

 

Pizzo

Door de afwezigheid van de staat heeft de ’ndrangheta zich economisch gezien prima kunnen ontpoppen tot een reusachtige octopus, met overal haar tentakels. Oorspronkelijk hield de ’ndrangheta zich op grote schaal bezig met afpersing door het innen van de pizzo, het zogenoemde beschermgeld. Maar in de jaren ’70 lieten ze zich ook in met ontvoering en nog later ook met bedreiging. In de periode 2000-2004 werden maar liefst 323 ambtenaren door deze maffiaorganisatie bedreigd.

Cocaïnehandel is de tegenwoordige bezigheid van de ’ndrangheta. De ’ndrangheta wordt als grootste beschouwd op de internationale drugsmarkt, als het aankomt op import uit Colombia. Geschat wordt dat zo’n zeventig procent via Spanje wordt ingevoerd en het overige via de havens van Rotterdam.

Hiermee verdient de ’ndrangheta op jaarbasis ruim 35 miljard euro. Ter vergelijking; dat is ongeveer 5% van het Italiaanse bruto nationaal product.

Daarnaast blijkt de ’ndrangheta zich ook te hebben toe gelegd op internationale wapenhandel, waarbij ze op jaarbasis ruim 2 miljard euro verdient.

 

Staatsvijand nummer één

De ’ndrangheta heeft Cosa Nostra van de troon gestoten en wordt sinds kort gezien als de machtigste, gevaarlijkste en sterkste misdaadgroepen in Italië. De ’ndrangheta onderhoudt nauwe banden met andere maffiaclans, waaronder Cosa Nostra, de Camorra in Napels en de Sacra Corona Unita in Apulië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here