Je mindset
Het is een mooi woord uit het Engels, maar omvat eigenlijk perfect waar het om gaat. Het gaat er niet om dat je alles per definitie uiterst positief moet zien, kritisch zijn is goed. Maar er is wel een groot verschil tussen positief- en negatief kritisch. Het gaat dus om je mindset hoe je tegen zaken aankijkt en er naar handelt. Maar het is wel zo dat – als je het echt wilt – je het proces kunt beïnvloeden.
Een bijkomend voordeel is dat de kans dat je dat uit het leven haalt wat je er in stopt, vele malen groter is. Al zijn er genoeg criticasters die het hier niet mee eens zijn, maar het wetenschappelijk onderbouwt tegendeel bewijst anders. Negatief kritische mensen misschien?
Maak het jezelf niet te moeilijk
We moeten zoveel en voornamelijk van onszelf. Dit wordt ons vanaf jonge leeftijd al bijgebracht. De mens wordt geconditioneerd en daar past “moeten” in. Dit maakt ook dat we zaken tegen de natuur gaan doen, wat niet altijd negatief hoeft te zijn, niet zelden komt er iets toch nog van pas. Echter, je maakt het jezelf niet gemakkelijk en kan je talenten ondermijnen.
Als zaken niet van nature gaan dan is de inspanning groter en de kans op niet of deels slagen daarmee ook groter. Dit terwijl het verwachtingspatroon wel groot is. Denk aan ouders, maar ook grootouders en zelfs in een vriendengroep liggen soms stevige verwachtingspatronen. Een verwachtingspatroon, zeker als je iets tegen je natuur doet, kan een enorme druk op je leggen. Een druk die je niet positief stemt, zeker als het even niet meezit.
Pleit dit dan voor vanaf jonge leeftijd niet conditioneren? Nee, want die conditionering brengt ons ook een aantal zaken. Slechts een nuancering zou voldoende zijn, om mensen op jonge leeftijd al meer de ruimte te geven en zo hun talenten meer te volgen. Er zijn wel schoolsystemen welke kinderen meer de ruimte geven.
Hoe dan ook, een solide basis is belangrijk en die wordt gevormd door een milde conditionering in een stabiele thuissituatie. Dit laatste vindt steeds minder plaats, dit gelet op het aantal scheidingen bij gezinnen met jonge kinderen.
Neem niet alles even serieus
Is het dan verloren als je niet die goede basis hebt gehad? Natuurlijk niet, want dat kan je als volwassene zelf nog beïnvloeden. Een begin maak je door jezelf en het systeem vooral niet te serieus te nemen. Een positieve insteek in het leven is dus ook relativeren. Relativeren in wat je doet, wat je ziet en hoe je totaal in het leven staat.
Dat neemt niet weg dat je alles gewoon serieus in kunt steken, maar wel met de gedachten van wat het ergste is wat je kan overkomen. Doe eens een serieuze poging het zo op te pakken en evalueer.
Lachen
Lach minimaal één keer per dag hartelijk … zodat je je buik ook voelt. Lachen is een perfecte remedie voor mensen met een negatieve insteek. Als er regelmatig een lach op je gezicht staat, voel je je – misschien onbewust – anders en wordt je ook anders benaderd.
Gewoon lachen om gekke dingen, mooie dingen of lieve dingen. Het kan en buiteling van iemand (zonder ernstige gevolgen uiteraard), maar ook een mooie vogel die van je tuin zijn thuis maakt, de heerlijke zon die het leven verwarmt of het gepassioneerde verhaal van een kind.
Heb je er moeite mee, blaas dan eens je negatieve gedachten tot immense proporties op en met een beetje geluk kan je om die opgeblazen pose lachen.
Tweede natuur
Je kunt het alleen je tweede natuur maken als je het consequent blijft toepassen. Soms tegen de zin in, maar net zolang tot het vanzelf gaat. Dit gaat bij de een snel en de ander is weken bezig, maar overal heb je voor verandering een tijdsbestek van twee tot drie weken nodig.
Wat helpt is jezelf te omringen met positieve mensen, spreekt voor zich dat dit het proces versnelt.