Ruimte creëren in een kleine tuin

0
1254
blog placeholder

 

Een kleine tuin kan ruimer lijken dan hij in werkelijkheid is door op de volgende punten te letten.

 

Denk goed na bij het maken van een tuinontwerp. Er zijn verschillende oplossingen om een tuin groter te laten lijken dan hij is.

Aandachtspunten zijn:

–         Zorg voor een opgeruimde tuin. Alle overbodige spullen en potten kunnen worden opgeborgen in de schuur. Als er geen schuur is dan is een tuinkast een mooie decoratieve oplossing. Zet in ieder geval alles zoveel mogelijk in één hoek. Als het mogelijk is uit het zicht. Plant evt. een kleine haag waar alles achter kan staan. Dat is ook meteen een mooie oplossing voor het verbergen van de afvalcontainers.

–         Gebruik niet te veel meubels. Laat alleen staan wat dagelijks wordt gebruikt. Komt er veel bezoek dan zijn een paar klapstoeltjes er zo bijgezet.

–         Zorg voor éénheid, zowel in de keuze voor de meubels als voor de keuze van het materiaalgebruik. Veel verschillende materialen maken het geheel onrustig en laten de tuin kleiner lijken.

–         Kies voor grote tegels. Ze stralen rust uit en geven een ruimtelijk gevoel

–         Dit geldt ook voor de beplanting. Grotere groepen met dezelfde beplanting.

–         Voer dit ook door bij de accessoires. Kies voor grote potten of andere blikvangers en vermijd te veel kleine potten en spulletjes.

–         Lichte kleuren laten een ruimte groter lijken. Verf een muur wit of kies voor witte tuinmeubels.

–         Plaats spiegels in de tuin. Als deze goed zijn geplaatst dan lijkt het alsof de tuin doorloopt en dat daarachter nog meer te zien is. Plaats bijv. klimplanten of heesters ernaast zodat niet meteen te zien is dat er een spiegel hangt.

–         Maak gebruik van hoge en lage beplanting. Het maakt een tuin spannender en het laat de ruimte groter lijken. Plaats bijv. hagen en bomen.

–         Maak tuinkamers zodat niet meteen de hele tuin te overzien is. Het wekt de verwachting dat er nog meer te beleven is. Tuinkamers kunnen ook afgescheiden worden door verstelbare schermen. Zijn ze dicht dan is maar een gedeelte van de tuin te zien. Zijn ze open dan wordt de ruimte erachter er ook bij getrokken.

–         Deze schermen zijn ook heel geschikt als tuinafscheiding. Als de achterliggende omgeving de moeite waard is om bij de tuin te betrekken. Het voordeel hiervan is dat de mate van privacy op elk moment naar wens geregeld kan worden.

–         Om de omgeving bij de tuin te betrekken kan ook een lage of open afscheiding gebruikt worden. Een nadeel hiervan kan zijn dat er niet voldoende privacy is. Voor een achtertuin die grenst aan een weiland zal dit geen probleem zijn. De tuin gaat op in het landschap.

–         Ga verticaal tuinieren. Bevestig bakken met planten aan muren of andere afscheidingen. Laat de omheining begroeien met klimplanten zoals bijv. clematis of rozen. Ze nemen weinig ruimte in maar zorgen toch voor een mooie bloeiende tuin.

–         Beplant bij gebrek aan ruimte op de grond het dak van de schuur of garage. Het fleurt de schuur/garage op en het heeft ook nog een isolerende werking.

–         Bij een korte brede tuin leg je de planken in de lengte. Het laat de tuin langer lijken. Bij een lange smalle tuin leg je de planken in de breedte. De planken laten de tuin breder lijken.

–         Laat een pad breed beginnen en naar achteren smaller toelopen. Het pad verdwijnt dan in de ‘verte’. Plaats evt. aan het eind hiervan een mooie blikvanger bijv. een beeld, bank of waterval.

–         Laat een pad niet recht naar achteren lopen maar laat het met een bocht achter de beplanting verdwijnen. Het wekt de suggestie dat er nog veel meer te zien is.

–         Maak achterin de tuin of aan de zijkant een houten terras dat gelegd is op tegels. Dit terras komt dan iets verhoogd te liggen. Het niveauverschil zorgt voor diepte.

–         Leg tegels diagonaal. Diagonale lijnen laten een ruimte groter lijken.

–         Door tussen de tegels een strookje grind te leggen wordt het ruimtelijke gevoel versterkt.

–         Maak gebruik van ronde organische vormen bij het snoeien van hagen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here