Opvoeden en africhten van een pup.

0
969
blog placeholder

Een nieuwe pup opvoeden:

De opvoeding begint al vanaf pup zijnde en ondanks dat een pup lief en schattig is dient u vanaf het begin al consequent te wezen, anders zal er een loopje met u worden genomen. Als eerste komt het dier in contact met een andere omgeving en zal hieraan moeten wennen. Stel het dier daarom op zijn gemak. Laat het dier wennen aan de omgeving, de mensen binnen het gezin en andere huisdieren. Ook zal het dier weleens schrikken van geluiden of bewegingen die hij nog niet kent.

Een pup is met 9 weken nog niet zindelijk, hou het dier daarom goed in de gaten. Wil het dier gaan zitten om zijn behoefte te doen, pak hem op en zet hem buiten. Laat hem daar zijn behoefte doen en beloon hem hiervoor. De pup heeft dit snel door en zal na enkele weken zich melden als hij drang heeft. Reageer dan direct door met de pup naar buiten te gaan. De pup is in de beginperiode nog veel slaap nodig, geef hem die rust en laat hem wanneer hij wakker wordt naar buiten. Meestal moet een pup als hij wakker wordt plassen.

Laat een pup in het begin niet lang alleen. Het dier zal gaan janken en huilen. Waarschijnlijk zult u dit de eerste nacht direct meemaken, omdat het dier alleen is in een vreemde omgeving. Straf het dier hier niet voor. Het is een natuurlijke reactie en straffen zal de pup angstig maken. Het beste is om even naar de pup toe te gaan om hem rustig te maken. Leg een dekentje of doekje met uw geur bij de pup in de bench en ga daarna rustig naar boven. Meestal helpt dit. Bega niet de fout om het diertje mee te nemen naar bed, want dan zal de volgende nacht het gejank net zolang doorgaan tot u het diertje weer meeneemt naar boven en dit zal zich elke nacht herhalen. Kortom geef daar niet aan toe, het diertje went snel aan het alleen zijn.

Als een pup iets gedaan heeft wat niet mag, straf hem dan a;;een a;ls u het gezien heeft en doe dit direct en niet later. Als u later straft zal het diertje dit niet begrijpen en angstig worden voor u. Echter sla de pup nooit, een duidelijke en harde toon is voldoende om het dier te laten merken dat hij iets fouts gedaan heeft.

Een pup africhten:

Zodra de pup 3 maanden oud is kunt u beginnen om het diertje dingen te leren en af te leren. Ze is nu in staat om dingen te begrijpen. Gebruik altijd zijn naam als u hem iets leren wilt en geef korte bevelen. Wordt niet boos als het uitvoeren van een bevel langer duurt dan gehoopt, maar beloon hem als het bevel uitgevoerd is ook al duurt het zeer lang. Wees geduldig dan zal het beloont worden. Enkele voorbeelden:

Korte bevelen zoals:

Victor zit.        (De hond moet gaan zitten ,beloon hem als hij dit gedaan heeft ook al moest u 10 minuten wachten).
Victor hier.      (De hond moet bij u komen, beloon hem als hij is gekomen ook al duurde het lang).
Victor naast.    (de hond moet naast u lopen aan de riem, corrigeer hem als hij het niet doet, maar straf hem niet als het niet in één keer goed gaat).
Victor los.       (Als de hond iets vast heeft moet hij het loslaten, trek het voorwerp niet uit zijn bek, maar wacht net zolang tot hij zelf het voorwerp los laat en beloon hem daarvoor).

Maak er een soort spelletje van. De hond zal het leuk gaan vinden en de commando’s steeds beter en sneller gaan uitvoeren. Maak het spel niet te langdraderig want dan zal de hond het niet meer als een spel gaan zien. Hij zal het niet meer leuk gaan vinden en de commando’s niet gaan uitvoeren. U kunt de pup belonen met een beloningskoekje of een liefkozing.

Pup laten wennen aan bezoek en andere huisdieren:

Zodra u een pup hebt kunt u hem laten wennen aan bezoek. Ook kunt u hem als de ander dat wil meenemen als u zelf op bezoek gaat. Doordat de pup geknuffeld en opgepakt wordt zal het snel wennen aan andere mensen en geen angst tonen als u visite krijgt. Als de hond langdurig blaft, gromt of tegen bezoek opspringt corrigeer dit dan direct. Laat het dier merken dat de visite goede bedoelingen heeft. Ook moeten puppies aan andere huisdieren wennen. Geef de pup de kans om met oudere honden, waarvan je weet dat deze ook vriendelijk zijn kennis te maken. Echter push de pup niet als ze er nog niet aan toe is, de hond kan hier juist dan angstig van worden. Wees erop verdacht dat een hond niet angstig wordt geboren maar angstig wordt gemaakt.

Wandelen met de pup:

Ga niet met een pup ewandelen voordat hij 3 maanden oud is. Het lichaam is nog niet sterk genoeg. Ook zal de pup het een enge gedachte vinden om aan een riem meegetrokken te worden, want dat is iets wat vaak gebeurt. Het diertje heeft niet door dat ze aan een riem moet meelopen. Leer de pup daarom eerst te wennen aan een halsbandje en zodra dit gewend is aan een riempje.
Het laten wennen aan een halsbandje:
Laat al spelende de pup aan een halsbandje wennen. Zorg dat het materiaal zacht is en niet knelt. Laat het halsbandje daarna een uurtje zitten en zorg ervoor dat hij er niet aan krabt of bijt. Deo dat met de commando ”nee”. Doe dit enkele dagen en de pup zal eraan gewend zijn.
Het laten wennen aan het lopen aan een riem:
Laat de pup op de grond liggen en plaats een riempje aan de halsband. Zorg ervoor dat de riem niet te zwaar is. Loop een eindje weg en roep de hond bij jou. Als ze komt beloon haar dan. Komt ze niet geef dan een zachte trek aan de riem en moedig haar aan jou te volgen.Als ze dit doet beloon haar dan met een koekje of een liefkozing. Als de pup koppig blijft zitten of de andere kant op loopt moet u hem met de commando ”nee” terechtwijzen. Ruk nooit te hard aan de riem, de hond zal dit als onprettig ervaren. Oefen ook niet te lang, meerdere malen per dag een paar minuten zal tot betere resultaten leiden. Na een paar dagen zal de pup gewillig aan de riem meelopen.
Zorg ervoor dat de pup voordat je met hem gaat wandelen gewend is aan verkeer, geluiden en alle andere dingen die je tijdens een wandeling kunt meemaken om het de pup zo aangenaam mogelijk te maken.Tijdens deze wandelingen kun je ook een lange riem meenemen om de pup los volgen aan te leren. Gebruik het commando ”volg” tijdens de wandeling en zorg dat de hond netjes naast u blijft lopen. Zodra de pup dit moeiteloos doet kunt u op een rustige plaats de riem verwijderen en hetzelfde commando wederom gebruiken. Let wel op dat het een rustige omgeving is en dat de hond niet kan schrikkem Ze zal anders misschien weglopen. Zodra dit probleemloos gaat kun je het los lopen gaan uitproberen in een drukkere omgeving. Meestal gaat het goed, soms niet maar gebruik dan een lange looplijn om de hond te laten wennen aan drukte. Weglopen kan dan niet en ze zal dit na enkele dagen opgeven, waarna je de looplijn rustig kunt verwijderen.

Commando’s:

Uiteraard zijn er heel veel commando’s die je een hond kunt leren zoals:

Apporteren. Een weggeworpen voorwerp terugbrengen naar de baas.
Zoeken.       Een verstopt voorwerp opzoeken en naar de baas toe brengen.
Blijven.        Op de plaats blijven terwijl de baas wegloopt.
Komen.       Naar de baas toe komen wanneer deze hem roept.

Tips:
Enkel tips om een pup goed op te kunnen voeden en af te richten.

Wordt nooit boos.
Wees geduldig.
Geef korte commando’s.
Corrigeer de pup als hij een fout maakt, maar op een vriendelijke manier.
Beloon de pup als een commando goed is uitgevoerd.
Maak er een spelletje van die niet te lang duurt.
Let op de reactie van de pup.(Vindt hij het wel of niet leuk).

 

Kortom corrigeren en belonen zijn de twee belangrijkste dingen in het opvoeden en africhten van een pup.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here