IMAGO

0
941
blog placeholder

 

Imago is het Latijnse woord voor beeld. De eerste indruk die mensen van je krijgen wordt bepaald door wat je uitstraalt. Houding, presentatie, kleding en kleurkeuze spelen daarbij een rol. Wat onderscheidt jou van de ander, wie ben je en waar sta je voor. In het privéleven maar ook in het zakelijke leven. In het bedrijfsleven wordt hier steeds meer waarde aangehecht. Door een goede presentatie en de juiste uitstraling verhoog je het beeld van betrouwbaarheid, geloofwaardigheid en professionaliteit. Daardoor is de kans groter dat er belangrijke opdrachten binnen worden gehaald.

 

 

Houding

 

De houding van iemand laat zien hoe iemand zich voelt en hoe hij ten opzichte van de ander staat. Mensen kunnen een open of gesloten houding aannemen. Iemand die zich van je afkeert en geen oogcontact maakt heeft een gesloten houding. Interesse in de ander laat je zien door je naar de ander toe te keren, een open houding. Als de ander sympathiek wordt gevonden wordt het gedrag vaak ongemerkt gespiegeld.

 

Kleding

 

Kleding zegt iets over iemands persoonlijkheid. Verschillende kledingstijlen zijn bijv. nonchalant, chic, klassiek, modern. De kledingstukken die worden gekocht moeten passen bij de persoonlijkheid van de degene die ze draagt. Een paar goede basisstukken zijn onmisbaar in de kledingkast deze kunnen dan worden aangevuld met modieuze kleding. Cultuur, omgeving en levenssituatie zijn van invloed op de kleding die mensen dragen.

Werkkleding kan bijv. anders zijn dan privé-kleding. Werkkleding moet passen bij de functie van de werknemer en het bedrijfsimago. Er moet evenwicht zijn in dat wat de werknemer het beste staat, waarin hij zich het beste voelt en wat past bij het bedrijfsimago.

Een kostuum of uniform geeft ook status. Let niet alleen op de kleding maar ook op details zoals sieraden, tassen en schoenen zodat ze in overeenstemming zijn met de kleding.

 

 

Kleuren

 

Er wordt gebruik gemaakt van verschillende kleurtypes om te bepalen welke kleuren het beste bij iemand passen. Er zijn vier kleurtypes te onderscheiden maar een combinatie is ook mogelijk.

Bij het bepalen van een kleurtype wordt gekeken naar de kleur van de ogen, huid en haren. Kleuren moeten in harmonie zijn met de natuurlijke uitstraling van iemand.

Er zijn twee groepen met warme kleuren – het lentetype (licht en helder) en het herfsttype (donker en gedempt)

Er zijn twee groepen met koele kleuren – het zomertype (licht en gedempt) en het wintertype (donker en helder)

De vier kleurtypes:

 

–          lentetype – De kleur van de huid is licht perzik tot goudbruin. De haarkleur is lichtblond tot goudbruin. De kleur van de ogen kan bruin, mosgroen of helderblauw zijn. Omdat de kleuren licht, helder en intens zijn is het lentetype verfrissend en dit type heeft vaak een jeugdige uitstraling. De kleuren die hierbij passen zijn: goudbruin, bloemen en grastinten, zandtinten, koraalrood, turkoois, oranjerood en warm geel. Sieraden: modern, natuurlijk en vlot. Goudkleurige of houten sieraden.

–          Zomertype – De kleur van de huid is beige, teerroze, rozig beige. De haarkleur is van lichtblond tot bruin. De kleur van de ogen is grijs, grijsblauw of grijsgroen. De kleuren van het zomertype zijn koel, zacht, ingetogen, subtiel met een ondertoon van grijs, roze of blauw, een elegante uitstraling. Voorbeelden van kleuren zijn: antraciet, marineblauw, chocoladebruin, denim, lavendel, frambozenrood, eucalyptusgroen, blauwtinten en helder roze. Sieraden: parelmoer en zilver.

–          Herfsttype – De huidskleur is ivoor (met sproeten) goudbeige. De haarkleur is donker, rossig, koperrood, honingblond tot donkerbruin. De kleur van de ogen is warm bruin of groen. De kleuren zijn warm en rijk met een ondertoon van oranje of goud. Kleuren die het herfsttype goed staan zijn: rode en gele herfstkleuren, aardetinten, paars, mosgroen, brons of kopertinten. Sieraden zijn van kwaliteit, natuurlijk en soms excentriek goudkleurig of van hout.

–          Wintertype – De kleur van de huid is heel blank, beige, olijfkleur. De haarkleur is medium tot donkerbruin, zwart. De kleur van de ogen is bruin of ijsblauw. De kleuren zijn koel, helder en contrasterend (dynamisch) Wit en zwart zijn de kleuren die dit type goed staan. Maar ook ijstinten, kobaltblauw, helderrood, smaragdgroen, geel en rood. Sieraden: Dit type houdt van kwaliteit, abstract en helder, glas, metaal en zilver.

 

Zakelijke kleding

 

Bij contact met klanten wordt er formele kleding gedragen. (het kostuum) De kleur is vaak grijs of donkerblauw. De kleur van de schoenen zijn bruin of zwart en ze horen netjes gepoetst te zijn. Dit geldt ook voor vrouwen alleen zij hebben toch wat meer keus. Details die belangrijk zijn bij het kiezen van een pak:

–          de maat en pasvorm moeten precies goed zijn

–          de stof (wol, katoen, linnen of synthetisch)

–          de kleur

–          snit

–          de stopdas en de manier van knopen

–          het overhemd

–          enkele of dubbele rugsplit

–          aantal knopen

–          revers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here