Kunstmatige zoetmiddelen
Kunstmatige zoetstoffen, onder meer aangeboden onder namen als sorbitol, sacharine en aspartaam, bevatten nagenoeg geen calorieën en zijn verwerkt zijn in dieetvoeding en lightdranken. Het voordeel van deze kunstmatige zoetmiddelen is dat ze goed zijn voor de lijn en het tandglazuur niet aantasten, maar tal van wetenschappers hebben zo hun bedenkingen over de veiligheid ervan.
Zo werd Sacharine in de jaren 70 in verband gebracht met kanker en daarom gedurende een korte periode verboden. Tegenwoordig wordt het opnieuw gebruikt als kunstmatig zoetmiddel zonder calorieën. In de regel wordt echter aspartaam gebruikt, ofschoon ook daarvan het gebruik controversieel is. Nog altijd zijn er wetenschappers die stellen dat veelvuldig gebruik van aspartaam hersentumoren kan veroorzaken bij mensen die daar een genetische aanleg voor bezitten.
In plaats van het gebruik van kunstmatige zoetmiddelen kan men beter minder suiker en minder zoet eten. Het heeft geen zin om suikervervangers in koffie of thee te gebruiken om daarmee het gewicht onder controle te houden (en pakweg 20 calorieën te besparen), en ter compensatie taart of koekjes als dessert te eten (en hiermee 500 calorieën in te nemen).
Natuurlijke zoetmiddelen
Gelukkig is er een aantal natuurlijke zoetmiddelen die wél voedingswaarde hebben en die veel gezonder zijn dan geraffineerde suikers en synthetische zoetstoffen.
Honing
Pure bijenhoning bevat tal van vitamines en mineralen zoals vitamine B-complex, vitamine C, silicium, ijzer, koper, mangaan, fosfor, zwavel en magnesium. Smaak en kleur kunnen verschillen naar gelang de nectar van de bloem waarvan de honing afkomstig is. Honing is vele malen zoeter dan suiker en gewoonlijk is maar de helft nodig om suiker te vervangen.
Ahornsiroop
Pure ahornsiroop wordt gemaakt van het sap van de esdoorn en bevat veel mineralen. Er bestaat lichte en donkere ahornsiroop, met een zachte of sterkere smaak. Let op voor stropen waarvan vermeld is dat ze ‘verrijkt zijn met ahornsmaak’ Ze bevatten minder dan 5% ahornsiroop en voor de rest geraffineerd graanstroop en kunstmatige additieven.
Gerstmalt
Gerstmalt is gekiemde, geroosterde gerst die verwerkt wordt tot een poeder of die traag gekookt wordt met water zodat er een stroop ontstaat.
Dadelsuiker
Dadelsuiker wordt gemaakt van gedroogde, verpulverde dadels en is uitstekend geschikt om mee te koken en te bakken.
Stevia
Stevia komt van een struik die groeit in Paraguay Brazilië en Argentinië en op grote schaal verbouwd wordt in China. De blaadjes ervan worden al eeuwen door de plaatselijke bevolking gebruikt om zoete thee te maken, of om voedsel te zoeten. Het voordeel van stevia is dat het nagenoeg geen calorieën bevat en positieve effecten heeft op de vetabsorptie en bloeddruk.
Steviapoeder kan opgelost worden in water, waarna de zoete druppels gebruikt kunnen worden om tal van producten te zoeten, van ontbijtgranen tot taarten, yoghurts enz. Stevia is bijzonder zoet, wel driehonderd keer zoeter dan suiker! Enkele druppeltjes hebben de zoetkracht van een volledige kop echte suiker. Stevia is ook een zeer bruikbaar zoetmiddel voor mensen die een suikerintolerantie hebben of voor diabetici.
Ofschoon geen enkele wetenschappelijke studie aantoont dat er nadelige effecten kunnen optreden als men stevia gebruikt, is de verkoop van deze natuurlijke zoetstof helaas in een groot deel van Europa verboden. De druk van de aspartaamlobby is daar zeker niet vreemd aan; In invloedrijke gezondheidsraden zetelen immers ook mensen uit de voedingsmiddelenindustrie.