Mogelijke linksites

0
1371
blog placeholder

In zekere zin zijn linksites zoals eKudos, Tagmos, NuJIJ, Tipt portal sites. Portal sites zijn sites als startpagina, of de myyahoo of iGoogle pagina. Het zijn dus sites waar je links kunt plaatsen die jij interessant vindt. In tegenstelling tot portals als startpagina en iGoogle kun je op sites als eKudos, NuJij, Tipt of Tagmos op twee of meer manieren je oordeel uitspreken over een link die iemand heeft geplaatst.

Op sommige van die linksites met beoordelingen komt afhankelijk van een grenswaarde een veel gekozen link op de voorpagina van de website te staan.

Het soort oordelen dat je kunt geven gaat echter niet verder dan:
Ik waardeer dit artikel, om wat voor reden dan ook.
Ik vind dit artikel spam.
Ik heb een reactie op dit artikel.
Ik ben van mening veranderd en neem mijn waardering weer terug.
Wat mogelijk is verschilt per site. Wat de meeste sites wel eisen is dat je je eerst aanmeld op de site en inlogt voordat je een link kunt plaatsen.

Daarnaast hebben sommige sites het eenvoudig gemaakt om artikelen of links toe te voegen. Daartoe bieden ze een button aan die een sitebeheerder kan plaatsen op zijn site. De lezers van een artikel op zo’n site met een button kunnen dan simpel artikelen of links toevoegen aan de linksite. eKudos, Tagmos en NuJij bieden deze mogelijkheid bijvoorbeeld aan. Je moet alleen wel nog steeds eerst ingelogd zijn op eKudos, Tagmos en NuJij als je die button op een andere site gebruikt.

In zekere zin proberen de meeste linksites dus vooral een sociaal medium te zijn met een vaste schare van volgers en lezers.

Nuttige punten

Zoals met alles in dit leven zijn er bepaalde redenen waarom bepaalde producten het wel en andere het niet goed doen. Soms heeft dat gewoon te maken met het feit dat het product de eerste was. Soms heeft het te maken met het feit dat het product het beste werkt en het beste doet wat het moet doen. Soms heeft het succes te maken met het feit dat het product gemaakt wordt door een fabrikant die al veel naamsbekendheid heeft.

In het geval van linksites heeft het mijnsinziens vooral te maken met gebruikers gemak en uitgebreidheid van mogelijkheden. Zo bieden ze allemaal de mogelijkheid om te zoeken binnen de site. Hoewel je niet het idee krijgt dat veel mensen er gebruik van maken.

eKudos

De linksite met de uitgebreidste mogelijkheden is eKudos. Je kunt eenvoudig een link toevoegen als andere sites de button gebruiken. Als je een artikel toevoegt krijg je de mogelijkheid om het toe te voegen aan een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld internet of nieuws en je kunt een plaatje toevoegen. Je kunt een vriendengroep opbouwen, waarvan je dan vervolgens een overzicht van door hun toegevoegde artikelen te zien krijgt. De mensen die je uitnodigd om vriend te zijn, moet je verzoek wel goedkeuren. Je kunt aangeven welke artikelen je heel bijzonder vindt, favorieten. Je kunt melden dat een artikel spam is, overbodig of dubbel. Je kunt een kudo geven maar ook weer wegnemen. Je kunt een reactie plaatsen. Verder heb je een eigen frontpage en een eKudos frontpage. En er is een speciale pagina per lid waarop je kunt zien welke artikelen hij geplaatst heeft, aan welke artikelen hij een kudo heeft gegeven, waarop hij gereageerd heeft, wat zijn favorieten zijn, wie zijn vrienden zijn, wat zijn profiel is en welke groepen hij volgt.

Het reactie gebied op eKudos biedt de mogelijkheid om met bbcode te werken, zodat je plaatjes kunt invoegen en links. Wat wel leuk is op eKudos is dat je door het at teken (@) voor een correct gespelde ledennaam te zetten automatisch een link kunt creëren naar het profiel van dat lid.

Tagmos

Op Tagmos zijn de mogelijkheden iets eenvoudiger. Je plaatst een link en als de mogelijkheid bestaat haalt Tagmos de titel op. Verder kun je zelf een beschrijving geven en tags. Daarnaast kun je een waardering geven van 0 tot 5 en reacties. Als iemand anders een link al geplaatst heeft, dan geeft Tagmos dat aan.

Tagmos heeft net als eKudos de mogelijkheid om vrienden toe te voegen. Maar waar op eKudos iemand je moet goedkeuren als vriend, kun je op Tagmos iemand tot buddie maken, zodat je een overzicht krijgt van zijn links.

Naast dat alles biedt Tagmos de mogelijkheid om te melden dat je iets spam vindt. En je kunt links privé maken, als je ze niet wilt delen met andere gebruikers van de site. Een optie waardoor je Tagmos dus ook meteen kunt gebruiken als portal.

NuJIJ

Wat opzet lijken NuJij en Tagmos op elkaar. Hoewel NuJij er stukken gelikter uitziet. Wat misschien ook wel logisch is, omdat het valt onder de Sanoma Digital. Maar wat mogelijkheden betreft ontlopen ze elkaar niet. Je moet ingelogd zijn om te plaatsen. Je kunt soms gebruikmaken van een button. Verder biedt NuJij je de mogelijkheid om een plaatje te kiezen uit de plaatjes die het vindt op de pagina waar je naartoe linkt.

Wel vreemd is dat je naast ingelogd te zijn ook nog eens een code moet invoeren om een artikel te kunnen plaatsen. En je moet tenminste één tag toevoegen en een rubriek kiezen.

Verder kun je op NuJij net als op Tagmos en eKudos een reactie geven op een artikel, vrienden maken en aangeven of je een artikel waardeert.

Wel leuk is dat je op NuJij kunt aangeven waar het artikel geografisch geplaatst moet worden. Dus als je een artikel linkt dat gaat over de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, kun je dat meegeven op NuJij. En je kunt je vrienden waarschuwen dat je een artikel hebt geplaatst.

Je kunt op NuJij overigens niet te snel achter elkaar links plaatsen, er moet toch wel tenminste tien seconden tussen iedere linkplaatsing zitten.

Tipt

In vergelijking met NuJij, Tagmos en eKudos is dit de zuinigste site. Het gaat duidelijk alleen maar om het plaatsen van links. Je moet wel ingelogd zijn en je moet ook nog eens een code toevoegen. Verder gebruik je tags en kun je de link aan een rubriek toevoegen. Je hebt nog een overzicht van de links die je zelf hebt geplaatst en je kunt op tags selecteren.

Wel een aparte is dat je bij een link van een ander die je tipt, je je eigen tags kunt toevoegen.

Dit is dus een doodeenvoudige site in vergelijking met de andere drie. Helaas ook een site met wat tekortkomingen in vergelijking met de andere. Waar je op Tagmos en NuJij altijd een button hebt om een nieuwe link toe te voegen, moet je op Tipt iedere keer weer naar de voorpaginas terug. Dus net een link geplaatst, kom je uit op de pagina waar je de link kunt bekijken, maar om meteen een nieuwe link te plaatsen moet je eerst terug naar de voorpagina.

Verder hoef je je niet druk te maken over vrienden of buddies.

Overeenkomsten

NuJij, Tipt en eKudos werken alledrie met rubrieken. De ene reeks is wat uitgebreider dan de ander. Tipt en NuJij werken met spam beveiling naast het inloggen. Tagmos en eKudos bieden de gebruiker de mogelijkheid om spam te melden.

Ze bieden alle vier de mogelijkheid om een link te scoren. NuJij, Tipt en eKudos bieden je daarbij slechts de optie om je waardering uit te spreken. Tagmos biedt je de mogelijkheid om een score aan die waardering te geven.

Tagmos, NuJij en Tipt werken alle drie met tags.

eKudos en NuJij bieden je de mogelijkheid om je link te illustreren met een plaatje. Terwijl Tagmos indien mogelijk zelf een plaatje ophaalt van de site of pagina waar je naar linkt. Iets wat Tipt alleen doet op de linkpagina en daarbij de favicon gebruikt.

Opmerkingen

Is er nu een beste site onder deze vier? Nee. Want eKudos en Tagmos blokkeren sites op basis van teveel toegevoegd of onduidelijke definities van spam. En als ze eenmaal die site hebben geblokkeerd is dat schijnbaar definitief. Tipt en NuJij passen teveel spam beveiliging toe. Naast dat je moet zijn ingelogd om te kunnen toevoegen, moet je bij iedere link ook nog eens een captcha code invoeren.

Het is dus gewoon een kwestie van wat vind jij leuk. Wil je een linksite die meer een community is, dan is eKudos de plek. Je kunt er bijvoorbeeld ook zelf bloggen. Wil je een site waar je links plaatst die ook andere mensen kunnen beoordelen, dan zijn ze alle vier goed. Wil je een site die niet te kieskeurig is, dan is Tipt en NuJij een idee. Wil je een site die er gelikt uitziet, dan is NuJij de plek. Wil je geen gezeik over dubbelgeplaatste links, dan is Tagmos de beste, want Tagmos meldt je zelfs wie verder ook die link heeft geplaatst.

Als je alleen maar linksites zoekt om zo je blog onder de aandacht te brengen? Dan zijn ze alle vier goed, als je maar uitkijkt of de site waarop je blogt niet geblacklist is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here