Luchtzuiverende kamerplanten

0
1076
blog placeholder

 

Huizen en gebouwen worden steeds beter geïsoleerd. Dat betekent wel dat de kwaliteit van de lucht vaak te wensen over laat waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Naast voldoende ventileren kunnen kamerplanten de lucht ook zuiveren.

 

Gezondheid

 

Een slechte luchtkwaliteit in combinatie met een lage luchtvochtigheid veroorzaakt gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, irritatie aan de ogen, neus en keel, allergieën en vermoeidheid.

 

Kamerplanten met luchtzuiverende werking

 

Planten produceren allemaal zuurstof maar sommige planten zuiveren ook de lucht. Uit onderzoek is bewezen dat de lucht binnen schadelijke stoffen bevat en in combinatie met een lage luchtvochtigheid kunnen er klachten ontstaan. Deze schadelijke stoffen komen van gebruikte bouwmaterialen, kunststof, elektrische apparatuur en door de ademhaling en transpiratie van de mensen. Luchtzuiverende planten zetten co2 om in zuurstof, halen schadelijke stoffen uit de lucht en verbeteren de luchtvochtigheid. De klachten verdwijnen en de concentratie wordt beter.

 

Planten waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze een sterke luchtzuiverende werking hebben zijn o.a.:

 

De krulvaren (Nephrolepis)

 

Deze plant komt oorspronkelijk uit Nieuw- Zeeland en tropisch Azië. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en gaan lang mee. De plant kan op een lichte plek staan maar uit de volle zon. De plant kan niet tegen tocht. De plant doet het goed bij een temperatuur die tussen de 18 en 24 graden ligt. Geef de plant twee keer per week water met uitzondering van de wintermaanden dan is één keer voldoende. Voeg één keer per maand wat plantenvoeding toe aan het gietwater. Knip oude, bruine bladeren af.

 

Hedera

 

De plant is geschikt voor binnen en buiten. De hedera houdt van een matig lichte tot schaduwrijke plaats maar uit direct zonlicht. In het voorjaar en de zomer moet de kluit vochtig blijven. In het najaar en de winter mag de potgrond tussen de gietbeurten iets opdrogen. Als de lucht in de wintermaanden droog is mag de plant met wat water worden besproeid. De plant doet het goed bij kamertemperatuur. Voeg één keer per maand wat plantenvoeding aan het gietwater toe. Bij een goede verzorging blijft de plant rustig doorgroeien.

 

Areca

 

De plant houdt van een lichte plek maar uit direct zonlicht. De plant kan niet tegen tocht. De plant kan niet goed tegen sterke temperatuurschommelingen hij doet het goed bij een temperatuur tussen de 18 en 24 graden. Geef de plant twee keer per week water in de winter is één keer genoeg. Voeg één keer per maand plantenvoeding aan het gietwater toe. De potgrond moet steeds vochtig zijn. Bruine of oude bladeren kunnen worden afgeknipt.

 

Spathiphyllum

 

De plant houdt van een matig lichte of schaduwrijke standplaats maar uit direct zonlicht. De plant houdt van een temperatuur tussen de 15 en 23 graden. De plant mag niet uitdrogen de grond moet vochtig blijven. Geef de plant één keer per week veel water. De plant mag in een laagje water staan. Voeg één keer per maand wat plantenvoeding aan het gietwater toe. De plant bloeit ongeveer 4 tot 10 weken en heeft daarna een paar weken nodig om nieuwe knoppen te maken. Haal de uitgebloeide bloemen helemaal weg. Er worden steeds nieuwe scheuten ontwikkeld waaruit na 12 weken nieuwe bloemen komen. Door de plant tijdelijk iets droger en koeler weg te zetten kan de bloei worden bevorderd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here