Bangkok, fascinerende wereldstad

0
1405
blog placeholder

Als Europeaan vergelijk je andere landen met Europese landen. Wij Nederlanders vergelijken met ons eigen kleine land. Ikzelf heb jaren in Spanje gewoond en ben het dus groter gewend. Maar van een stad als Barcelona met haar circa twee miljoen inwoners, naar een stad als Bangkok zit nog steeds een vermenigvuldigingsfactor van vijf of hoger, afhankelijk van de grenzen van het gebied waar je precies naar kijkt. Verleden zomer was ik in Thailand en voor het eerst in Azië. Eenmaal aanbeland op Thaise bodem leek mijn Europese referentiekader nog maar weinig houvast te bieden.

Wat wél en wat niet doen in Bangkok: tips

Als U voor het eerst in Bangkok bent, ga dan niet op de bonnefooi ergens heen met het idee om “de stad te bekijken”, maar maak een plan. Het makkelijkst en snelst gaat U steeds met de taxi. Het is niet moeilijk zo´n taxi te herkennen, ze zijn altijd geel, roze, lichtblauw of rood, opvallende kleuren dus. Is het doel dichtbij, dan kunt U ook met de tuktuk. Zet een masker op tegen de uitlaatgassen als U gevoelige luchtwegen hebt. Het is een goed idee een hotel te kiezen in de buurt van de bezienswaardigheden. Van Bangkok A naar Bangkok B kan namelijk een heel eind zijn.Lang genoeg om je flink claustrofobisch te gaan voelen te midden van de schijnbare chaos en de enorme drukte. Kies de uitstapjes op één dag op z´n manier dat ze bij elkaar in de buurt liggen, dan ben U de meeste tijd bezig met leuke dingen zien in plaats van er naar op weg zijn.

Schrijf vóór vertrek de naam van het hotel of de plaats van herkomst op, in het Engels, of beter nog, in het Thai. Er zijn taxichauffeurs die geen woord Engels spreken. Dan is een briefje met wat Thaise tekens erop wel zo gemakkelijk om straks weer op een redelijke tijd bij uw hotel te zijn.  In Uw hotel kan men dit voor U regelen. Ga niet zo maar wat rond dwalen, zoals U in Amsterdam misschien zou doen, om de sfeer van de stad te proeven en uw richtingsgevoel te testen. Het richtingsgevoel van iemand die geen Thais taxichauffeur is, slaat in Bangkok beslist op hol.

Windt U zich niet op als iets niet lukt. Verlies nooit uw geduld en laat geen ergernis of irritatie blijken. Dat leidt tot gezichtsverlies. Het is in Thailand erg belangrijk altijd vriendelijk en beleefd te blijven. Na een tijdje zult U wel merken dat dit eigenlijk een hele goede gewoonte is, de omgang met de medemens wordt er beslist prettiger door.

Wat zien in Bangkok: bezienswaardigheden

In Bangkok zijn fantastische tempels te zien. Sla in geen geval Gran Palace over, dat is werkelijk groots.

Wat Arun, de “tempel van de dageraad”, ligt naast de rivier Chao Phraya. Deze tempel is ´s ochtends vroeg het mooist als de eerste zonnestralen erop vallen. U kunt na de bezichtiging een boottochtje maken.

Ook Phu Khao Thong, “the Golden Mount”, is erg de moeite waard. Vandaar heeft U bovendien een bijzonder mooi uizicht. Bangkok heeft 450 boeddhistische tempels. De liefhebber kijkt hier z´n ogen uit!

Chinatown is ook leuk om eens rond te lopen. Meer dan tien procent van de Thaise bevolking is van chinese afkomst. Deze mensen hebben een andere cultuur en dat ziet U ook, bijvoorbeeld aan het altaartje voor de voorouders dat in de woonkamer staat. Hierbij brandt altijd een lichtje. De Chinezen zijn erg bedrijvig. De hele straat en vaak de hele wijk lijken nog het meest op een klein industrieterrein, vanwege de aaneenschakeling van kleine bedrijfjes, ambachten, winkels en eetgelegenheden.

Bangkok wordt ook wel genoemd “het Venetië van het Oosten”. vanwege de vele kanalen.  U kunt ook hier leuke boottochtjes maken. Het ruikt hier niet altijd even lekker.

Heeft U nog langer de tijd in Bangkok, ga dan ook eens naar één van de vele markten of bazaars. Een zeer bekende markt is de Chatuchak markt op zaterdag. U kunt hier werkelijk van alles tegenkomen, maar snel vinden wat U nodig heeft is andere koek.  Op zoek gaan met een speciale wens biedt minder kans op succes dan toevallig in aanraking komen met duizend en één dingen die niet nodig zijn, maar heel verleidelijk. Ook zijn er in Bangkok enorme winkelcentra waar de shopper zijn hart kan ophalen.

Veel bezoekers komen niet voor de stad zelf, hoe fascinerend die ook is. Ze zoeken snel de stranden en de eilanden op. Ook in de buurt van Bangkok zijn stranden, bij het badplaatsje Hua Hin of op het eiland Koh Samet. Wel druk natuurlijk!

Culinair Bangkok

U kunt in Bangkok geweldig lekker en gevarieerd eten. Bent U avontuurlijk ingesteld, dan kunt U zo maar wat proberen. Probeer wel van te voren duidelijk te maken dat U niet gewend bent aan heel heet. Weet U het echt niet, kijk dan eens rond wat anderen eten. Houdt U het maar liever bij het bekende: er zijn ook voldoende restaurants met de internationale keuken.

Bangkok heeft enorm veel te bieden en is beslist een paar dagen van Uw tijd waard, ook als Uw eigenlijke bestemming op de eilanden of bij de stranden in het zuiden ligt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here