Wie zijn The Beatles

0
2234
blog placeholder

The Beatles was een Engelse popgroep die in de jaren 60 actief was. De band was een belangrijk punt in de evolutie van de popmuziek. Ze hebben verschillende zeer bekende hits gehad zoals onder andere Hey Jude en Let It Be.

The Quarrymen

In 1956 richtte John Lennon een groepje genaamd ‘The Quarrymen’ op. Naast John Lennon zaten ook Pete Shotton, Eric Griffiths, Bill Smith en Rod Davis. Ze speelden opmerkelijke instrumenten, voor de hedendaagse popgroepjes, zoals het wasbord en banjo. Toen de band drie optredens op zijn naam had werden er twee leden aan het viertal toegevoegd: Paul McCartney en George Harrison. Met deze veranderingen kreeg de band ook een nieuwe naam: ‘The Silver Beatles’, dat later simpelweg ‘The Beatles’ werd. Na verscheidene veranderingen werd de laatste uitgevoerd in 1962 toen voormalig drummer Pete Best werd vervangen door Richard Starkey (ook wel: Ringo Starr). De band bestond dus toen uit: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr.

The Beatles

Het startschot was gegeven aldus maakte de band vele nummers. De singles hadden niet meteen succes. Toch bleef de band doorgaan en  probeerde ze hun muziek meer complexer en beter te maken. Zo scoorde ze in 1963, één jaar na de vorming van de uiteindelijk Beatles, hun eerste hit met She Loves You (overigens hun vierde single). De echte doorbraak van deze Beatles kwam rond 1964, een jaar later dus na hun eerste ‘hit’. De band werd een echte hype over de hele wereld. In 1964 verscheen ook hun eerste zwart-wit film: A Hard Day’s Night. Daarin wordt getoond hoe het dagelijks leven van de Beatles eruit ziet. Er verschenen nog vier films: Help! In 1965, Magical Mystery Tour in 1967, Yellow Submarine in 1968 en in 1970 Let It Be. In 1965 gaven ze over de hele wereld concerten in grote, uitverkochte stadions.  Het werd al snel duidelijk dat deze Beatles een nieuwe hype werden en er verschenen in de media al snel termen als ‘Beatlemania’. Het liedje was echter van korte duur: in 1966 besloten de Beatles om te stoppen met touren door de zware druk en zich te concentreren op de plaatopnames. Een jaar later, in 1967, verscheen dan toch hun plaat Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Niet veel later stierf manager Brian Epstein. Dat was een groot emotioneel verlies, maar ook in de band was Epstein een belangrijk persoon. Ze gingen voortaan verder zonder manager en besloten hun eigen zaakjes te regelen. Hetzelfde jaar verscheen ook hun film Magical Mystery Tour. Het werd een zware flop en stilaan werd het duidelijk dat de band hun grote succes verloren had. Hun privé-leven kreeg de bovenhand en ook in de band ontstonden er verschillende ruzies tussen de bandleden. In september 1969 verscheen hun laatste elpee: Abbey Road. Het laatste album was uitgebracht in 1970, getiteld Let It Be, en bestond voornamelijk uit opnames van de Get Back-sessies in 1969. Tijdens deze sessies probeerden de Beatles weer een eenheid te vormen. Ondanks deze pogingen werd het duidelijk dat de Beatles voorbij waren, en begon bassist Paul McCartney met zijn solocarrière.

John Lennon (slaggitarist, zang)

John Lennon werd geboren op 9 oktober 1940 (tijdens de Tweede Wereldoorlog) in Liverpool. Hij groeide op bij de zus van zijn moeder, Mimi, hoewel dit volgens hem een liefdeloze opvoeding was. Zijn moeder werd doodgereden op 15 juli 1958. Zijn vader besloot, toen John vijf was, om in Nieuw-Zeeland te gaan wonen. John zag zijn vader pas in 1964 terug. Hij trouwde op 23 augustus 1962 met Cynthia Powell. Hij kreeg met deze vrouw één zoon, Julian Lennon. Hij verliet deze vrouw echter voor Yoko Ono, met wie hij in maart 1969 trouwde. Velen zeggen dat John door Yoko Ono een andere visie heeft gekregen op maatschappelijke thema’s en de wereld. Na het langzame einde van de Beatles in 1970 begon John Lennon met een solocarrière. Op 8 december 1980 kwam hier echter een abrupt einde aan. Om tien voor elf werd John Lennon doodgeschoten voor zijn huis door Mark David Chapman, een krankzinnige fan. Na Lennons dood werd zijn album Double Fantasy en groot succes en steeg zelfs naar de top van de verkooplijsten. In Havana (Cuba) is nog een standbeeld te zien van John Lennon.

Paul McCarthney (bassist, zang)

Paul McCarthney is geboren op 18 juni 1942 in Liverpool. Hij was samen met John Lennon een kopstuk in de Beatles en schreef met hem vele nummers. Toch was hun relatie niet de beste, het was eerder een wedstrijd dan een samenwerking. In 1969 trouwde hij met fotografe Linda Eastman. Ze kregen drie kinderen: James, Stella en Mary. Toen de Beatles officieel gestopt waren in 1970 begon McCarthney, net als John Lennon, aan een solocarrière. Hij bracht enkele bekende albums uit zoals Maybe I’m Amazed. In 1971 richtte Paul McCarthney samen met Denny Laine, Denny Seiwell en zijn vrouw Linda McCarthney de band Wings op. Er werd binnen de groep veel gewisseld van leden, maar Paul, Denny Laine en zijn vrouw Linda bleven constant in Wings. Het werd al snel een populaire band in de jaren 70 en brachten vele succesvolle albums uit, waaronder Band on the Run en Venus and Mars. De band stopte in 1981. Op 11 maart 1997 kreeg Paul McCarthney de titel ‘Sir’ van koningin Elizabeth II. Een jaar later stierf zijn vrouw Linda aan kanker. Hij trouwde opnieuw in 2002 met Heather Mills, ex-model en anti-landmijnactivist.

George Harrison (leadgitarist, zang)

George Harrison is geboren op 25 februari 1943 in Liverpool (volgens hemzelf was hij op 24 februari geboren). Op school speelde hij al samen met John Lennon en Paul McCarthney in The Quarrymen. Met deze twee speelde hij dan later dus ook in de Beatles. Op 21 januari 1966 trouwde hij met Patti Boyd. Naast zijn carrière binnen de Beatles, maakte George ook nog solonummers. In 1986 bracht hij zijn eerste plaat uit, getiteld Wonderwall Music. In 1987 verscheen Electronic Sounds. Nadat de Beatles officieel gestopt waren, ging George Harrison dan ook vlijtig door met zijn solocarrière. In 1970 kwam zijn derde album, All things must pass. Op 9 juni 1977 scheidde hij van zijn vrouw Patti Boyd. Een jaar later, op 2 september 1978, trouwde hij met Olivia Arias. Met deze vrouw had hij een zoon: Dhani. Harrison schreef in 1981 als eerbetoon voor John Lennon ook nog een nummer, getiteld All those years ago, waarbij de overgebleven Beatles nog een keertje samenkwamen. George kreeg echter in 1998 te maken met keelkanker. Hij werd hiervoor bestraald, maar desondanks werd op 9 juli 2001 bekend dat hij opnieuw te maken had met kanker. Hij overleed op 29 november 2001 in Los Angeles.

Ringo Starr (drums)

Ringo Starr werd geboren als Richard Starkey op 7 juli 1940 in Liverpool. Hij is diegene die het laatste bij de Beatles kwam. John Lennon, Paul McCarthney en George Harrison kenden elkaar al een heel stuk langer. Ringo Starr speelde echter pas vanaf 18 augustus 1962 voor de Beatles. Ringo trouwde op 11 februari 1965 met Maureen Cox. Ze kregen samen drie zonen: Zak (1965), Jason (1967) en Lee (1970). Het koppel ging echter uit elkaar in 1975. Zoals de andere leden van de Beatles, werkte Ringo Starr, voordat de Beatles officieel uit elkaar gingen, ook aan een solocarrière. Hij maakte toen twee albums: Sentimental Journey en Beaucoups of Blues. Na het officiële einde bracht hij nog meer solonummers en albums uit. Hij bleef echter nog contact houden met de overige drie ex-Beatles en hielp hen af en toe voor een album. In 1981 stapten Ringo met Barbara Bach in het huwelijksbootje. Ringo kreeg in 1981 al te maken met het abrupte einde van John Lennon, maar in 1994 verloor hij alweer drie hechte relaties: zijn goede vriend Harry Nilsson overleed, en ook zijn stiefvader Harry Graves en zijn ex-vrouw Maureen Cox. Ringo Starr had ook nog een band: All Starr Band.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here