Nadenken en uitproberen
Er in dit artikel van uitgaande dat je (nog) niet de frequente sporter bent, dan is het goed om na te denken over wat je leuk vindt aan sport. Of je een individuele sporter bent of juist iets in team verband wil doen én hoe je het in kan én wil passen in je leven. Immers, leven is vooral ook ademhalen en een ratrace waarbij je van welk, naar huis, naar sport scheurt, levert je eerder een hartkwaal op dan dat je goed bezig bent. Je moet genieten van het leven en naast leuk werk, het sociaal leven zoals jij dit voor ogen hebt, hoort nu eenmaal bewegen. Maar ook dat bewegen moet in een plaatje passen wat bij je past.
Dat wil ook meteen zeggen dat als je niet glashelder voor ogen hebt, welke sport je wilt gaan doen, het een kwestie van uitproberen is. De meeste sporten kennen wel de “uitprobeerles”. Gewoon een of enkele keren meedoen en proeven / ervaren of dit iets voor je is. Onderga de training zoals de trainer het aangeeft en voel wat het voor je doet.
Onderdeel van je leven
Sporten is belangrijk, want bewegen is belangrijk voor een lang en gezond leven (hoewel nergens garanties gegeven worden!). Maar sport moet ook passen in de rest van je leven. Immers, sporten is weliswaar belangrijk, maar slechts een onderdeel van het leven.
Het werk, het gezin, vrienden of familie, maar ook andere hobby’s alles moet een plekje kunnen krijgen in het leven, zonder dat je je in bochten moet wringen. Bij dat laatste wil het nog wel eens mis gaan, want we doen graag van alles, maar bij voorkeur ook allemaal NU. Aangezien de 24 uur in een dag niet anders zal worden, is keuzes maken dan ook een erg belangrijk aspect in dit proces.
De ratrace die zo typerend is voor de westerse maatschappij, maakt dat menig man of vrouw zich een slag in de rondte werkt om alles gedaan te krijgen. Terwijl momenten van rust, tot jezelf kunnen komen en voor alles de tijd nemen, juist ook zo belangrijk zijn.
Aan de slag
Als je dan toch de sport hebt gevonden die je aanspreekt en je keuzes hebt gemaakt om in een normaal tempo de belangrijke dingen in je leven te kunnen doen, kan je aan de slag. Het is een beetje afhankelijk van of je onder begeleiding aan de slag gaat of dat je jezelf onder handen neemt. Maar basisuitgangspunt is altijd dat je het rustig opbouwt. Niet als een bezetene gaan rennen om vervolgens de volgende dag helemaal stuk te zitten. Rustig beginnen en de duur van je training per keer met 5 tot 10 minuten opbouwen. Als je aan een groep deelneemt en wel aan een vaste duur mee moet doen, zorg dan dat je je tempo wat omlaag brengt (om het op een normale manier vol te kunnen houden).
Een warming up voordat je dat gaat doen wat je wilt doen, is goed om de koele spieren lekker op te warmen voor een intensievere training en zodra je klaar bent breng je de spieren weer terug naar “normale” beweging middels een cooling down.
Dit type training is slechts om alle spieren lekker los te maken en de gewrichten klaar te maken voor de training. Het werkt middels eenvoudige oefeningen die alle spierengroepen en gewrichten aanpakken. De armen lekker losdraaien vanuit de kom, de heupen niet vergeten, de benen in het heupgewricht losmaken, de spieren in de benen opwarmen met eenvoudige oefeningen en het kniegewricht niet vergeten. Als je opgewarmd bent ga je de sport doen die je gekozen hebt. Het cooling down proces is net andersom. Dan moet je lichaam vanuit de intensieve training terug naar de normale stand en ga je steeds rustiger bewegen. Sluit tenslotte lekker relaxed af met een lauwwarme douche.
Geniet!
Als je zorgvuldig aan de slag bent gegaan en het volgens de regels volgt, laat het lekkere gevoel wat sporten met zich mee brengt dan ook toe.
Lol in het sporten hebben is essentieel, want lol in je sport is goed voor lichaam en geest, bovendien is volhouden dan geen opgave, maar een verrijking van je leven. Voor welke sport je ook kiest en hoe intensief (of niet) je deze dan ook beoefent, zorg dat je er van geniet!