Hoe vind ik een baan? Tips!

0
860
blog placeholder

Achter die Pc!
Huh?! Ja inderdaad! Je CV is je visitekaartje, dus zorg dat hij netjes, zonder spelfouten en up to date is, anders word je ook niet serieus genomen.
– Heb je geen of weinig ervaring? Zoek het dan eens in een andere richting. Je moet jezelf ‘verkopen’ en dus moet je jezelf aanprijzen. Want heb je tijdens je studie niet heel veel gebeld naar bronnen? Of heb je heel veel doorzettingsvermogen gekregen door het vele sporten. Hielp je vroeger niet vaak met klussen? En ben je in je vrije tijd niet veel met computers bezig? Juist! In deze gevallen kun je vermelden dat je de eigenschappen bezit.
– Ben je nou niet zo goed in spelling, laat dan iemand naar je brief kijken die dat wel is. Er is geen grotere afknapper dan een brief met dt-fouten. Liggen er twee leuke brieven bij een bedrijf, één met en één zonder fouten, dan komt de brief zonder fouten professioneler over en wordt deze persoon gekozen.
– zorg ook dat je CV alinea’s en witregels bevat, want een aaneengesloten lap tekst maakt het al gauw saai en onleesbaar. Typ het netjes uit en denk om de officiële regels, in verband met adressen en wat eerst en wat laatst.

Het zoeken
-Nu kun je beginnen met zoeken. Belangrijk daarbij is dat je iedereen laat weten dat je werk zoekt. Via via kan er van alles uitrollen en wie weet heeft een vriend of vriendin nog wel een baantje voor jou.
-Nou hoef je daar natuurlijk niet op te blijven wachten. Meld je aan bij uitzendbureaus of het arbeidsbureau en ga regelmatig even langs als zij jou niet bellen. Blijf er bovenop zitten, want vooral in deze tijd; voor jou drie anderen.
– Daarnaast hebben wij anno 2009 natuurlijk het geluk dat internet heet. Elke dag worden sites met vacatures vernieuwd en kun je solliciteren met één druk op de knop. Je kunt precies invullen wat je zoekt, voor hoeveel tijd in de week en wanneer. Wees daarbij dan weer niet al te kieskeurig natuurlijk, want er is in deze tijd niet heel veel aanbod. Al met al zul je waarschijnlijk met de tijd toch steeds minder eisen stellen.

Er zit niks voor mij bij
Tsjah, soms, hoe hard je ook je best doet en probeert om compromissen te sluiten, zit er gewoon echt niks bij wat je leuk vindt en zou je diepongelukkig worden bij de aangeboden banen. Dat moet je niet hebben.
– Gelukkig is er nog zoiets als vragen. Neem papier en pen en schrijf de bedrijven op waarvan jij denkt; dáár zou ik nou graag willen werken. Zet je over je schaamte heen, kleed je mooi aan, ga er heen en vraag gewoon. Je kunt het wel vreemd vinden en gênant om naar werk te ‘bedelen’, maar dan zit je over een jaar nog zonder werk. Je bent heus niet de enige en er wordt in zo’n bedrijf echt vaker gevraagd om werk. Wie weet is er net een functie vrij gekomen en ben jij de eerste. Als je jezelf op zo’n moment tegen laat houden door gêne, dan zul je je later voor het hoofd slaan als een ander jouw perfecte functie heeft ‘ingepikt’, omdat hij eerst was en wel durfde.
– Schrijf een open sollicitatie. Dat geeft iets meer afstand, maar kan ook weer net zo persoonlijk zijn. Een goede, leuke, originele open brief is namelijk het halve werk en het eerste waar ze naar kijken als er een functie vrij komt. Denk nu naast om de spelling en regeltjes, ook om de leukheid van je brief. Van tien in een dozijn brieven, met “ik ben goed in… en slecht in… ik hoop dat ik de functie krijg”, hebben ze er al twintig liggen. Wees spontaan en origineel in je brief. Knal er tussenuit. Pas je daarbij wel aan op de doelgroep en het werk waarnaar je solliciteert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here