Hoe kies ik een fitnesscenter

0
883
blog placeholder

Nu al werken aan de ideale bikinilijn
Knelt de voorjaarsgarderobe op de bekende probleemplekken? Dan helpt maar één ding: óp naar het fitnesscenter en aan de toestellen! Per slot van rekening moet de bikini in de zomer weer lekker zitten.

Maar alleen wie het juiste fitnesscenter weet te vinden, zal daar ook lang profijt van hebben. Hoewel bijna alle sportscholen tegenwoordig een brede waaier aan aanbiedingen beschikbaar hebben, loont een zorgvuldige vergelijking. Want prachtig geïllustreerde brochures weerspiegelen maar zelden de realiteit.

Hoe vind je het juiste fitnesscenter
Eerst moet je voor jezelf bepalen welke behoeften en wensen je aan je toekomstige trainingsplek stelt: volstaat voor jou de knusse sportschool om de hoek? Of heb je behoefte aan een schitterende trainingstempel met de allernieuwste toestellen, professionele lesprogramma’s en strakke trainingsschema’s? Wil je bij je spreidzit kunnen flirten of misschien zelfs enkele prominenten gadeslaan als die hún figuur in topvorm brengen?

Heel belangrijk zijn de openingstijden. Want veel centra zijn in de weekends maar gedeeltelijk geopend. Als je kinderen hebt, moet de sportschool over een kinderopvang beschikken, liefst dagelijks geopend, maar minstens drie maal in de week. Hieronder vindt je nog meer tips, waar je vóór het afnemen van een abonnement zeker aan moet denken.

Een proeftraining
Heb je een fitnesscenter of sportschool op het oog, meld je dan voor een proeftraining aan. Serieuze centra bieden zo’n training gratis aan. Spreek bij voorkeur een tijdstip af waarop je ook later als lid wil komen. Zo stel je vast of de club op dat moment voldoende vrije plaatsen heeft, of dat er wachtrijen voor de toestellen staan. Probeer verschillende centra.

Bekwame instructeurs
Professionele trainers zijn een must! Dat betekent dat hij óf fysiotherapeut is, óf hij heeft een erkende opleiding als fitnesstrainer genoten. Zonder deskundige begeleiding kan fitnesstraining een gevaarlijke zaak worden, uiteenlopend van beschadigingen aan de tussenwervels veroorzaakt door verkeerde krachttraining, tot levensgevaarlijke hartproblemen veroorzaakt door bovenmatige inspanning op de crosstrainer. De instructeur moet naar trainingsdoelen en beperkingen (bijvoorbeeld rugpijn) vragen, de werking van de toestellen in alle rust uitleggen en op trainingsrisico’s wijzen.

Conditietest
Vooral bij ouderen en mensen met acute of chronische klachten is een medische keuring in verband met de trainingsintensiteit en de voorgenomen oefeningen van essentieel belang. Naast een bloeddrukmeting moet ook een ECG bij rust en inspanning worden uitgevoerd. Alleen dié geven een goede indruk over het prestatievermogen en de maximale belasting.

Kontrole toestellen
Let erop dat de toestellen in goede staat verkeren en laat het apparaat, indien nodig, in uw bijzijn controleren. Het is belangrijk dat de apparaten individueel afgesteld kunnen worden, dat voldoende (ongeveer 30 procent) cardiotoestellen (zoals loopband, roeien, fietsergometer) voorhanden zijn en dat de apparaten regelmatig worden onderhouden. Bij de cardio-apparatuur moet de belasting in ieder geval op de hartslag afgestemd kunnen worden.

Netheid
De toestellen moeten niet alleen technisch in orde zijn, maar ook hygiënisch. Let erop of bij de apparaten handdoeken gebruikt worden en of die ook regelmatig worden vervangen. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de kleedkamers, de sauna en het solarium.

Het lesprogramma
De lessen moeten gevarieerd zijn en zowel beginners als gevorderden aanspreken. Naast lessen bedoeld voor verbetering van het uithoudingsvermogen, zoals aerobics, step-aerobics en spinning, moeten ook programma’s voor benen, buik en zitvlak aangeboden worden of oefeningen voor de wervelkolom en Body Pump (Barbell training). Yoga, Karate, Tai Chi of autogene training bieden uiteraard iets extra’s.

De sfeer
Niet alleen het oefenprogramma en een deskundige begeleiding moeten een rol spelen, de sfeer is ook belangrijk. Is er een fijn en vertrouwd kontakt met de andere leden? Kom je gemakkelijk in gesprek met de andere sporters? Moet ik elke dag oorverdovende muziek aanhoren? Let er ook op dat je door het bedienend personeel klantvriendelijk ontvangen wordt. Vraag na op welke tijdstippen de studio bijzonder druk bezocht wordt en wanneer je in alle rust kunt trainen.

Prijzen
Ook hier is een vergelijking de moeite waard: kwaliteit heeft weliswaar zijn prijs (goed personeel wil betaald worden), maar het is de moeite waard om eens bij een andere aanbieder binnen te lopen. Let op de mogelijkheden m.b.t. kontraktduur. De meeste sportscholen hebben lagere maandpremies als je kiest voor een langere periode.

Het aanbod
Kontroleer de mogelijkheden: wil je na de training nog ontspannen, bijvoorbeeld in de sauna, het zwembad of bij een massage? Wil je aansluitend een hapje eten of drinken, of bij gelegenheid ook wat fitnesskleren kunnen kopen? Dan moet je op zoek naar een studio die dat soort voorzieningen extra aanbiedt.

Kleine lettertjes
Heb je eenmaal je keuze voor een fitnesscenter gemaakt, lees dan het contract goed door voordat je ondertekent. Controleer of je bij ziekte kunt stoppen, hoe je kan betalen, en welke opzegtermijnen gelden. Belangrijk: de kleine lettertjes goed lezen! Bijna altijd wordt er bv. stilzwijgend verlengd als je niet tijdig opzegt. Sommige sportscholen werken samen met ziektekostenverzekeraars, die willen bijdragen aan de kosten van gezondheidsbevorderende programma’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here