De particuliere belegger die infrastructuur wil opnemen in zijn portefeuille heeft in principe 3 mogelijkheden. Deze 3 mogelijkheden worden hier verder toegelicht.
Beleggingsfondsen
In België zijn er enkele financiële instellingen die gespecialiseerde infrastructuurfondsen commercialiseren. Het ‘oudste’ fonds op de Belgische markt is het fonds Invesco Asia Infrastructure van de Angelsaksische vermogensbeheerder Invesco. Zoals de naam doet vermoeden, belegt het fonds in bedrijven die in de Aziatische regio betrokken zijn bij grote infrastructuurwerken. ‘Aanneming en bouw’, ‘telecommunicatie’, ‘elektriciteit’ en ‘olie en gas’ zijn de belangrijkste sectoren binnen het fonds. Een tweede fonds is van een veel recentere datum. Het fonds Crédit Suisse Infrastructure werd in augustus vorig jaar opgericht. Het belegt wereldwijd in bedrijven die nauw betrokken zijn bij infrastructuurwerken. Ook DWS Invest Global Infrastructure belegt wereldwijd in infrastructuurwerken. Het werd pas midden januari dit jaar opgericht.
Die fondsen zijn open beleggingsfondsen. Ze noteren niet op de beurs waardoor de belegger steeds zal kopen tegen de volgende berekende inventariswaarde.
Trackers
Wie perfect wil weten tegen welke koers hij koopt of verkoopt, kan opteren voor een tracker of beursgenoteerd fonds. Door hun beursnotering zijn trackers niet alleen veel liquider dan open beleggingsfondsen. U kunt bij een tracker ook een aan- of verkooplimiet inleggen. Het aanbod aan beursgenoteerde trackers op Euronext die zich specialiseren in infrastructuur, blijkt echter bijzonder karig. Op Euronext Amsterdam bijvoorbeeld noteert de tracker iShares Macquarie Global Infrastructure. De naam doet vermoeden dat het een beursgenoteerde fonds gedifferentieerd belegt in de infrastructuursector. Een nadere analyse leert echter dat het fonds een zeer belangrijk gewicht toekent aan de elektriciteitssector (meer dan 75 procent), met als belangrijkste participaties E.O N, Suez, Iberdrola, en Enel.
Individuele aandelen
Wie het niet op fondsen begrepen heeft en de voorkeur geeft aan individuele aandelen, weet meteen ook via welke individuele waarden hij eveneens kan participeren in infrastructuur.
En het lijstje kan nog gevoelig uitgebreid worden. Want ook via het Franse Vinci (uitbating parkings en tolwegen) of Lafarge (cementproductie) is het thema infrastructuur nooit ver af. Ook de baggeraars spelen daarin een belangrijke rol. Want zonder hun voorbereidende werken had het infrastructuurpark in de Golfstaten er veel minder indrukwekkend uitgezien dan vandaag het geval is. Via de holding Ackermans & van Haaren participeert de belegger bijvoorbeeld in de Belgische baggeraar DEME. En wie al zijn centen wil inzetten op een baggeraar kan op de beurs van Amsterdam terecht bij Boskalis. Of hoe we als belegger misschien al veel meer participeren in infrastructuur dan we op het eerste gezicht denken.