Peuters en eten

0
1088
blog placeholder

   Voor ouders met een peuter, die niet wil eten, worden de maaltijden het frustrerende deel van de dag. Er is reden om bezorgd te zijn. Eet ze wel genoeg? Mag elke warme maaltijd overgoten worden met appelmoes? Is er reden tot paniek? Of reageert de peuter op het gedrag van de ouders? Moet je aan de gezondheid van je peuter gaan twijfelen? Waarschijnlijk niet. Kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar worden kieskeurig met eten en daar zijn best een aantal redenen voor te bedenken:

Van het vertrouwde flesje pap en een kant en klare maaltijd uit een potje naar een geprakte warme maaltijd, waarin je allerlei dingetjes ziet, die je niet kent, is een hele stap. Bij een kind draait alles om het bekende en het vertrouwde. Ze willen wat ze gewend zijn en ze willen vaak niet dat rare spul proeven. Zie je dit bij volwassenen ook niet, als het gaat om gerechten uit de buitenlandse keuken? Als het eten er raar uitziet en het ruikt anders dan anders, smaakt het dan wel lekker?
Het kan zijn, dat je peuter helemaal geen honger heeft. Het klinkt vreemd, als je ziet hoeveel ze bewegen, maar sommige peuters verbruiken weinig en eten dus ook weinig. Een baby groeit in het eerste levensjaar enorm hard en heeft veel voeding nodig, maar een peuter van 2 of 3 groeit in verhouding tot een baby helemaal niet hard en de eetlust weerspiegelt dat. Daarom is het wel belangrijk, dat je eten uitkiest, dat voedzaam is. De maag van een peuter is niet groter dan zijn vuist en dat is niet groot.
Een peuter ontdekt, hij een eigen wil heeft en dat er iets leuks gebeurt als hij NEE zegt. Het effect van zijn woorden en daden bij het weigeren van eten is bijzonder voor een peuter: zijn moeder schijnt in paniek te raken of wordt boos. Hetzelfde effect krijgt hij als hij niet naar bed wil of ’s nachts gaat huilen.

Wat moet je doen als ouder, als je kind in deze fase is beland? Allereerst: ontspannen en bedenken, dat ook aan deze fase een einde komt. Intussen kun je op allerlei manieren bedenken hoe je je kind toch laat eten.

   Bereid de maaltijd op een goede en gezonde manier. Eten, dat goed smaakt en er goed uitziet is er volop. Laat je peuter eten, wat je zelf ook eet. Dan ziet hij, dat jij het lekker vindt en zal makkelijker overgaan tot het nemen van de eerste hap.
Peuters kunnen ineens iets niet meer willen of juist alleen de favoriete worteltjes willen eten. Zolang het gezond voedsel is, geeft dat niets. Als je elke keer maar iets van het nieuwe voedsel erbij legt, zonder het op te dringen, heb je grote kans, dat hij het een keer gaat proberen.
Zet je peuter in een kinderstoel, zodat hij niet weg kan bij ieder afleiding. Peuters zijn erg nieuwsgierig en snel afgeleid. Voor je het weet is hij van de stoel af om alsnog verder te spelen met de Duplo. Je had hem er immers zo van weggeplukt? Laat het speelgoed niet zichtbaar liggen of ruim het voor het eten op, samen met  je peuter. In plaats van dwingen een kind iets te laten eten, kun je je beter aan zijn speelse manier van leven aanpassen: altijd kleine beetjes aanbieden. Bijvoorbeeld een klein stukje appel met schijfjes banaan als wielen ziet er aantrekkelijker uit dan een hele appel. Hoe krijg je zo’n ding naar binnen?
Geef geen bord vol eten.Als een peuter een bord vol eten moet wegwerken is dat onoverzichtelijk voor hem. Het is ook leuk voor een kind als hij zijn bord leeg heeft gegeten en hij wordt door zijn ouders geprezen. En geef nog wat als hij daarom vraagt. Je kunt ook kleine stukjes snijden en vragen of hij er wel 3 lust of 4? Dan heb je grote kans, dat hij er 5 wil. Laat hem zoveel mogelijk zelf eten. Het is een hele kunst om stukjes aan je vork te prikken of de erwten op je lepel te houden en alles in je mond te krijgen.
Geef geen grote koekjes of zakjes snoep of chips vlak voor het eten. Dan heeft een peuter echt geen trek meer.

Als je rustig blijft en er een spel van maakt dan blijkt maar al te vaak, dat er niet zoveel strijd hoeft te zijn onder het eten. Ik ben altijd heel consequent geweest in het laten zitten in de kinderstoel en het zelf eten. Dat leidt de aandacht af naar wat er gegeten wordt. De aandacht ligt dan op het blijven zitten en: wat kun jij netjes eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here