De mug wordt vaak gezien als lastig insect en veel mensen hebben er een hekel aan vanwege het irritante gezoem in het holst van de nacht waardoor het slapen niet goed gaat. Ook de jeukende ontsierende muggenbulten worden niet gewaardeerd. Veel informatie over muggen is gericht op de bestrijding maar hier wat meer informatie over het leven van de mug.
Van ei tot mug
De muggen paren in de lucht waarna een vrouwtjesmug eieren legt (ongeveer 100) aan het wateroppervlak van stilstaand water, vijver of ander plekje waar wat water op is blijven staan. Na 7- 10 dagen komt de mug uit het ei en leeft als larve nu ongeveer 1 tot 2 weken in het water voordat ze zich verpoppen. De larven zijn zeer geliefde hapjes voor bijv. vissen en waterkevers. De poppen hangen aan het wateroppervlak en komen na een dag uit. Na 1 tot 2 weken zijn de muggen volwassen en kunnen ze nog een maand blijven leven. Een uitzondering zijn de muggen die later in de herfst worden geboren deze blijven wel zes maanden leven en overwinteren (alleen bevruchte vrouwtjes) om in het voorjaar weer voor nieuwe muggen te kunnen zorgen.
Een mannetjesmug steekt niet en voedt zichzelf met plantensappen, nectar en water. Muggen komen vooral in de zomermaanden voor.
De vrouwtjesmug
Een vrouwtjesmug heeft bloed nodig als krachtvoer voor de ontwikkeling van de eitjes. Daarom gaat ze op zoek naar bloed en steekt mensen maar ook dieren. Ze steekt bij voorkeur mensen omdat die minder behaard zijn. Ze gaat daarbij af op lichaamsgeur en is in staat om in het donker en op afstand haar prooi te vinden. Muggen komen dus niet op licht af maar licht kan wel andere diertjes lokken.
Steken
Het vrouwtje steekt met een soort holle naald in de huid en spuit daar speeksel en een prikkelende stof in. Het speeksel zorgt ervoor dat het bloed niet stolt. Het bloed kan daardoor beter worden opgezogen en het zuigkanaal raakt niet verstopt.
De prikkelende stof zorgt ervoor dat het bloed beter toestroomt maar het veroorzaakt ook die jeukende bult.
Het vrouwtje legt om de paar dagen nieuwe eitjes en dat betekent dat ze om de drie a vier dagen nieuw bloed nodig heeft en dus opnieuw zal steken.
Sommige mensen hebben meer last van muggenbeten dan anderen en dit heeft waarschijnlijk te maken met de lichaamsgeur.
De muggen zitten overdag het liefst op de wat donkere plekjes zoals de onderkant van bladeren of op het plafond. Alleen bevruchte vrouwtjes overwinteren. Dit doen ze in bijv. spleten, kieren, kruipruimten en kelders op een donkere vochtige plaats waar het niet tocht. Tocht is een goed middel om muggen te verjagen want daar houden ze niet van.