Het gazon onderhouden

0
1058
blog placeholder

Een gazon heeft onderhoud nodig om er goed uit te blijven zien. Een aantal werkzaamheden moet regelmatig worden uitgevoerd. Dit zijn o.a. maaien, bemesten, water geven, verwijderen van onkruid, verticuteren, repareren van slechte plekken en molshopen.

 

Maaien

 

In de zomer moet het gazon elke week gemaaid worden voor een blijvend mooi resultaat. Er is keuze uit verschillende soorten grasmaaiers van de simpele handmaaier tot zitmaaiers voor grote gazons. De gewone grasmaaier maait het gras met een knip (te vergelijken met een schaar) en dit geeft het beste resultaat. Een cirkelmaaier maait door een mes dat ronddraait.

Ze maaien snel en gemakkelijk maar het resultaat is minder goed.

Een zweefmaaier heeft een elektromotor die een centrale waaier aandrijft waardoor een luchtkussen ontstaat die ervoor zorgt dat de maaier zweeft.

De maaier heeft geen wielen nodig, is licht en gemakkelijk te wenden. Hij is handig voor het maaien van bijv. slootwallen en minder geschikt voor oneffen terrein.

 

Zorg ervoor dat de messen van de grasmaaier scherp, schoon en roestvrij zijn. Maaien met botte messen zorgt voor rafelige grasranden die bruin worden waardoor schimmelziekten meer kans hebben.

 

Na het maaien moeten de graskanten worden geknipt en evt. worden afgestoken voor een mooie afwerking van het gazon.

 

Oorzaken van bruine plekken op het gazon en oplossingen:

 

–          Een koude vochtige winter kan bruin gras veroorzaken. Dit is op te lossen door voordat de winter begint het gazon te bemesten met kalium. Kalium maakt het weefsel van de plant sterker.

–          De grond is te nat of te droog. Als de grond te vast is blijft het water erop staan waardoor er geen lucht bij de wortels komt en deze zullen afsterven. De grond moet losser worden gemaakt. Door de grond te vermengen met zand of door een drainagesysteem aan te leggen wordt het water beter afgevoerd. Droge grond moet geregeld worden besproeid en bemest (met kalium)

–          Door onregelmatig te maaien . De oplossing is elke week grasmaaien.

–          De bodem is niet genoeg belucht. Prik gaten in het gazon zodat er lucht bij de wortels komt.

–          Larven van de langpootmug of keverlarven eten op vochtige plekken in het gazon van de wortels en het gras sterft af. Gebruik draadwormen, ze zijn de natuurlijke vijand van de larven.

 

 

Het is belangrijk om de grond regelmatig te beluchten (verticuteren) Steek gaatjes (met een verticuteerhark of machine) in de grond en strooi compost over het gazon. Hark dat in de ontstane gaatjes.

 

Bemest het gazon in het voorjaar met fosfaat bevattende mest zodat de ontwikkeling van de wortels wordt bevorderd. Deze meststof werkt meerdere maanden.

Bemest in de zomer nog een keer en in de herfst met kaliumbevattende meststof zodat het grasweefsel wordt versterkt.

 

Hark bladeren en grasresten weg. Blijft dit te lang liggen dan is het een voedingsbodem voor schimmelziekten en onkruid. Gebruik hiervoor een verende metalen bladhark.

Leg stapelstenen op een veel belopen route over het gazon. Deze moeten iets lager liggen dan de grasmat zodat de grasmaaier er gewoon overheen kan. Het voorkomt lelijke en kale plekken in het gazon.

 

Verwijder onkruid met de hand of met een mesje. Zorg ervoor dat de wortel er ook mee uit gaat. Onkruid zoals zevenblad krijgen uitlopers en dit is alleen te bestrijden door de wortel ook te verwijderen.

Mos en klaver in het gazon ontstaan door een gebrek aan voedingsstoffen en op schaduwplekken. Gebruik voor schaduwplekken een speciaal daarvoor bestemt grasmengsel. Bemest het gazon een paar keer per seizoen zodat het gras sterk wordt en mos en klaver verdrijft.

Bij zure grond kan kalk gestrooid worden. Dit helpt niet bij alle soorten mos.

Mos sterft af door ijzersulfaat te gebruiken en klaver verdwijnt bij het bemesten met stikstof.

Maai het gras niet te kort en vermeng de grond evt. met wat zand om een beter beluchte bodem te krijgen waarop mos minder kans heeft.

 

Geef geregeld en voldoende water zodat de hele wortel water krijgt.

Doe dit bij voorkeur s’morgens vroeg of s’avonds.

 

Molshopen ontsieren het gazon maar ze zijn wel nuttig.

Ze zijn gevoelig voor vreemde geuren . De uitwerpselen van een cavia of een doek met terpentine kan de mol verdrijven. Leg het gras wat aan de kant, egaliseer de molshoop en dek de plek weer af.

 

Reparatie van het gazon

 

–          Kale plekken kunnen opnieuw worden ingezaaid. Gebruik hetzelfde grasmengsel om kleurverschil te voorkomen. Maak de grond eerst los, bemest, gebruik een goede kwaliteit graszaad en geef voldoende water.

Grotere plekken kunnen worden opgevuld met graszoden. Steek de slechte plek uit, maak de grond los, bemest, trap de grond weer aan en leg de zode precies passend op de kale plek. De zode moet gelijk liggen aan de bestaande grasmat. Geef voldoende water

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here