Grensoverschrijdende anti-spam-campagne

0
840
blog placeholder

Geluk komt per e-mail

 
Het geluk komt per e-mail: één miljoen dollar heeft de ontvanger gewonnen in de jaarlijkse loterij van softwaregigant Microsoft, althans zo belooft ene Dr. Walker Smith. Om in het bezit van de prijs te komen moet de winnaar alleen nog even snel de transferkosten storten op een buitenlandse rekening. Maar wie dat doet, verliest. Want de mail is niet afkomstig van Microsoft maar van een internetbedrieger. Het geld is weg. Het mag duidelijk zijn, de bestrijding van oplichting door middel van dit soort loterijfraudes heeft de allerhoogste prioriteit. 

De benaming spam

De term spam is afgeleid van Amerikaans vlees in blik (spiced porc and ham) dat in de Tweede Wereldoorlog in de VS zeer populair was, en ook tegenwoordig nog steeds zijn fans heeft. Aan zijn twijfelachtige faam als internetplaag kwam het ‘spamvlees’ door het Britse komische gezelschap Monty Python. Dat schreef een lied waarvan de tekst bijna uitsluitend uit de naam van de delicatesse uit blik bestaat: “Spam, spam, spam, …, spam, wonderful spam.” Valse winstaankondigingen zijn een nieuwe variant. Bedriegers proberen op die manier onoplettende gebruikers geld afhandig te maken. 

Samen tegen spam

Tegen de internationaal opererende spammerbendes helpt alleen een internationale samenwerking. Om die criminaliteit te bekampen wordt nu gewerkt aan een grensoverschrijdende samenwerking. Dat hebben banken en internetbedrijven enige tijd geleden aangekondigd op een anti-spam-conferentie in Wiesbaden. Microsoft, Yahoo, de African Development Bank en Western Union willen een betere informatie-uitwisseling tussen bedrijven en overheden forceren. Benadeelde personen moeten zich melden bij de plaatselijke politie en vervolgens het bewijs van aangifte aan de klachtenbureaus van de vier genoemde bedrijven doorsturen.

Microsoft en de andere deelnemende bedrijven willen de gegevens op anonieme basis analyseren en zo proberen te achterhalen van waaruit de spammers hun mails versturen. Hun bevindingen wil men vervolgens aan de politie van de betrokken landen beschikbaar stellen, aldus Microsoft.

Internetgebruikers zijn terughoudend

Als het initiatief resultaat heeft, zullen de computerfirma’s dubbel profiteren: in de eerste plaats lijdt hun imago schade als hun naam wordt misbruikt. Op de tweede plaats is men op vertrouwen van de gebruikers aangewezen. Volgens een door Microsoft onder 5000 gebruikers uitgevoerde enquête in zeven verschillende landen, is meer dan een derde van de ondervraagden bij gebruik van het Internet zeer terughoudend, juist vanwege dit soort bedrog. 

Lakse strafvervolging is een probleem

Helemaal droogleggen laat zich de immense spamvloed tot dusver nog niet. Spammers maken misbruik van het feit dat de internationale opsporingsinstanties slecht georganiseerd zijn. Criminelen zijn vooral actief in landen met een lakse rechtshandhaving. De spammer opereert bijvoorbeeld vanuit Rusland en maakt gebruik van servers in Korea. Via een zogenaamd “bot-netwerk”, dat is een verzameling “gekaapte” computers, kunnen miljoenen e-mails binnen enkele minuten moeiteloos in omloop worden gebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here