Wat is Spyware?

0
1135
blog placeholder

Spyware is software waarmee persoonlijke gegevens over een gebruiker worden verzameld zonder dat de gebruiker daarvan op de hoogte is en zonder dat daarvoor toestemming is gegeven. De gegevens die door spyware worden verzameld, kunnen variëren van de websites die bezocht worden, tot meer gevoelige gegevens zoals gebruikersnamen en wachtwoorden.

Spyware is vaak gekoppeld aan software die advertenties weergeven, adware genaamd. Sommige adverteerders installeren illegaal adware op een PC en genereren een reeks ongewenste advertenties die het bureaublad nogal onoverzichtelijk kunnen maken. De advertenties kunnen bovendien ongewenst materiaal zoals 18+ afbeeldingen bevatten. De extra bewerkingen die nodig zijn om de gebruiker te volgen of advertenties weer te geven, kunnen een extra belasting voor de PC betekenen en ten koste gaan van de prestaties van de PC.

Dat wil echter niet zeggen dat alle software waarbij advertenties worden weergegeven altijd slechte software is. Zo kan het volgen van de activiteiten van een gebruiker online handig zijn bij het weergeven van aangepaste zoekinhoud of persoonlijke instellingen bij een online winkel. Het gaat erom of de gebruiker al dan niet op de juiste manier op de hoogte wordt gebracht van de werking van de software en dat de gebruiker toestemming heeft gegeven voor het plaatsen van de desbetreffende software op de PC.

Spyware en onbevoegde adware zijn twee voorbeelden van misleidende software. Misleidende software is onder andere programma’s die zonder toestemming bijvoorbeeld de startpagina van de browser overnemen. Misleidende software kan op verschillende manieren op een systeem terechtkomen. Een veel gebruikte manier is het illegaal installeren van software tijdens de installatie van andere software, zoals een programma voor het delen van muziek- of videobestanden. Soms wordt misleidende software ook op de achtergrond geïnstalleerd, zonder dat er een waarschuwing wordt gegeven.

Voorkomen is beter dan genezen natuurlijk en zo zijn er meerdere mogelijkheden om spyware tegen te gaan en/of te verwijderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here