Fietsverlichting

0
1281
blog placeholder

De fiets
Op de fiets zijn twee lichtpunten gevestigd, aan de voorkant en aan de achterkant: de koplamp en de achterlicht. De koplamp is voorzien van wit of zacht gele licht en de achterlicht van rood licht. Daarnaast heeft een fiets reflectoren, dit zijn gekleurde (rood of geel) platen die opschijnen wanneer er licht opvalt. Deze reflectoren zijn gevestigd aan de pedalen en aan de achterkant, bij de bagagedrager. Sommige fietsen hebben daarnaast refelectoren op de wielen van de fiets. Naar Nederlands recht is het toegestaan om meer refelectoren te hebben dan voorgeschreven.   

Soorten verlichting
In eerste instantie heb je de standaard dynamo verlichting. Aan de voorwiel is een dynamo gevestigd. Doordat de wiel draait, wekt de dynamo energie op waardoor de voor- en achterlicht schijnt.  
In de tweede plaats heb je de losse ledlichten. Deze werken niet op een dynamo maar op een batterij. Daarnaast zijn zij, doordat ze niet werken op een dynamo, niet aan de fiets bevestigd door middel van bedrading. Deze ledlichten kan men vestigen op de plaats waar een koplamp hoort en waar de achterlicht hoort. De voorledlicht kan men vestigen aan de stuurstang. Bij de achterkant van de fiets is het iets lastiger, want het ledlichtje is niet te vestigen aan de bagagedrager of aan het spatbord. Men kan het ledlichtje vestigen aan de zadelstang, maar pas op dat het licht niet verscholen raakt achter kleding die over de zadel valt of achter een tas die men op de bagagedrager zet. Afgelopen jaar was er een hele discussie, in onder andere de media, over het vestigen van de verlichting aan de kleding. Het oordeel, dat op het moment geldt, is dat het is toegestaan om een lichtje los te dragen. Men kan de voorverlichting vestigen aan de borst en het achterlicht aan de rug van de fietser. Grondgedachte van de hele verlichtingsidee is dat de fietser zichtbaar is voor andere verkeersdeelnemers. Een ledlichtje bevestigen aan de heupen of de buik voldoet hier dus niet aan.

Het voordeel van de led verlichting, is dat het op batterij werkt. Doet de lamp het niet, dan kan men de batterij vervangen. Terwijl het bij de dynamo verlichting het vaak gissen is waarom de verlichting het niet doet. Tegelijkertijd is dit een keerzijde, je moet de batterijen vervangen terwijl de last om dit te controleren niet aanwezig is bij de dynamo verlichting. Een ander nadeel van de ledverlichting is het gevaar, als het niet goed bevestigd is, dat het van de fiets valt. Hetzelfde is op te merken bij de dynamo verlichting waar de bedrading behoorlijk kwestbaar is. Een voordeel van de ledverlichting is weer dat de mate van licht niet afhankelijk is gesteld van de stroom die de dynamo opwekt. Fiets je heel langzaam, omdat het buiten heel hard waait, dan is de mate van verlichting ook heel laag. Daarnaast zal de verlichting van de dynamo vaak haperen/knipperen. Bij de ledverlichting schijnt het licht constant op één niveau van felheid, ook wanneer je stilstaat. Het knipperen van het licht is eigenlijk niet toegestaan, maar wordt gedoogd.
Kortom beide vormen van verlichting hebben ieder hun eigen voor- en nadeel. Wees er op bedacht dat het allemaal draait om het goed zichtbaar zijn van de fietser!

Een kapotte licht
Maak je gebruik van de dynamo verlichting en heb je een kapotte licht, dan kun je als eerste kijken of de lampen niet kapot zijn. Zoals het geval is bij een normale lamp, zal je hier ook zien dat wanneer de lamp wat zwart gekleurd is dat het dan aan vervanging toe is. De oplossing is in dit geval heel simpel: vervang het lampje. Wanneer de lampjes goed zijn, maar de verlichting het nog steeds niet doet dan kun je kijken of de dynamo wel goed is gevestigd. Raakt de dynamo de wiel? Is het wat geroest? Werkt de dynamo, dan kun je verder kijken naar de bedrading. Misschien is het draadje naar de koplamp wat losgeraakt en dien je het een beetje naar binnen te duwen. Werkt dit ook niet, dan moet men naar de bedrading in het geheel kijken: is de bedrading nergens beschadigd? Hoe is de bedrading naar de lampen toe? Bij dit laatste maakt men de lampen open om te zien hoe de connectie is. Soms kan men de connectie weer maken door de draden weer met elkaar in aanraking te laten komen. Helpt dit niet, dan kan men een klein stukje van de draden afknippen en weer proberen connectie te maken. Werkt het licht alsnog niet, dan kan het zijn dat men nieuwe bedrading moet aanleggen. Werkt met nieuwe bedrading het licht wel, dan zat er waarschijnlijk een kink in de oude bedrading. Helpt ook de nieuwe bedrading niet, dan ligt het probleem niet in de bedrading. Bij fietsen kan er roest optreden: bij de lichten, bij de bedrading en bij de dynamo. Het weghalen van roest (met behulp van schuurpapier of WD-40) kan mogelijk de oplossing zijn.  
Wordt dit allemaal wat te lastig, dan kan men besluiten gebruik te maken van de ledlampen. Deze kun je overal kopen: Hema, V&D, Gamma, etc. Maak gebruik van goede batterijen, en houd altijd reserve (opgelaade) batterijen bij de hand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here