Fietsvakantie

0
1399
blog placeholder

Als je sportief bent aangelegd en voor relatief weinig geld een aparte en avontuurlijke vakantie zoekt, dan is een fietsvakantie misschien wel iets voor jou. Je kunt het houden op je eigen omgeving, maar ook verder het land intrekken. Heb je meer tijd en conditie, dan zijn er prachtige lange-afstands-fietsroutes in Europa. Ze zijn uitgezet en beschreven in fietsgidsen en uiteraard op e eveneens te vinden op internet. Met behulp van fietsrouteplanners voor Europa kun je snel je fietsroutes voor je fietsvakantie uitstippelen. Maar ook buiten Europa zijn er tal van landen en gebieden die de moeite waard zijn voor een geslaagde fietsvakantie.

Waarheen?

Om in vorm te komen is het logisch dat je eerst je nabije omgeving op de fiets verkent. Op die manier raak je gewend aan fietsvakanties en kun je verstandig en voorbereid steeds verder weg gaan. Er zijn veel gebieden in Nederland en België te vinden die totaal anders zijn dan je gebruikelijke omgeving. Denk maar aan de Belgische Ardennen of het Friese meren-gebied. Wil je je fietsvakantie in het buitenland vieren, dan wordt het aanbod nog groter. Ga je voor bossen, heuvels of zelfs bergen? Net over de grens heeft Duitsland schitterende fietsroutes te bieden, zoals bijvoorbeeld in de buurt van de Bodensee. Ook Denemarken is een fietsvakantieland bij uitstek, speciaal aan te raden als er ook kinderen mee fietsen, want Denemarken is zowel fiets- als kindvriendelijk en er liggen prachtige verzorgde fietspaden. Iets verder weg maar zeker de moeite waard zijn de fietsroutes  langs de rivier de Donau, zowel in Oostenrijk als in Hongarije. Fietsen langs de Donau staat garant voor volop natuurschoon en nostalgische kleine dorpjes.

Naarmate je verder weg gaat, loont het de moeite om een deel van je fietsvakantie per trein of per vliegtuig af te leggen. Pak bijvoorbeeld de trein of het vliegtuig naar Zuid Frankrijk of Spanje en fiets vervolgens terug naar huis. Bestudeer de voorwaarden om fietsen mee te nemen in het openbaar vervoer goed. Om je fiets mee te nemen in het vliegtuig kun je op de luchthavens fietsdozen kopen of een eigen fietshoes gebruiken. Zorg dat je het gereedschap, dat je ook tijdens de vakantie nodig hebt, bij de hand hebt om de fiets te prepareren voor vervoer. Een andere mogelijkheid is om de fietsen, en je kampeerspullen, mee te nemen per auto. Je rijdt dan naar het vakantiegebied van je keuze en stapt daar op de fiets. Voor het veilig vervoer van fietsen per auto bestaan speciaal te monteren frames. Als je wel zin hebt in een fietsvakantie, maar geen tijd of zin hebt om het allemaal goed uit te zoeken en voor te bereiden, dan is een georganiseerde fietsvakantie misschien een optie voor je. Er zijn tal van reisorganisaties, die fietsvakanties organiseren naar alle mogelijke landen, zowel binnen als buiten Europa. 

Voorbereidingen

Als je met de fiets op vakantie gaat is enige basiskennis van fietstechniek wel een vereiste. Banden kunnen plakken is wel het absolute minimum, maar ook is het handig als je rem- en derailleurkabels kunt vervangen en spaken kunt verwisselen. Als je, zoals zo veel mensen tegenwoordig, niet eens weet hoe je je fietsketting moet smeren hoef je de fietsvakantie niet definitief af te blazen. Schrijf je dan gewoon in voor een fietsreparatiecursus, een investering die zich ook na de vakantie terug zal verdienen.

Controleer voordat je weg gaat je fiets op alle vaste en draaiende onderdelen. Check alle boutjes en draai ze vast, eventueel met een borgmoer tegen het los trillen. Kijk ook of je zadel en je stuur goed vastzitten. Controleer de trapas op speling en ga bij twijfel naar een fietsenmaker. De banden moeten nog een goed profiel hebben en aan de zijkanten mogen geen scheurtjes zitten. Zet eventueel nieuwe banden op de fiets. De oude hoef je niet weg te gooien, die kun je na de vakantie best nog voor kortere ritjes gebruiken. Ditzelfde geldt voor de ketting, als hij versleten is liever voor de vakantie vervangen. Als je ketting tijdens het boodschappen doen al doorschiet, is de fietsvakantie een mooi moment om hem te vervangen. Kijk ook je remblokjes na, er moet nog voldoende profiel opzitten. Zijn versleten, laat ze dan vervangen. Probeer je fiets ook eens uit met de volle bepakking en kijk hoe de fiets daarop reageert.

Behalve de technische voorbereidingen van je fiets zul je ook na moeten denken over waar je overnacht tijdens je fietsvakantie. Je kunt natuurlijk je tentje meenemen in een fietskar, maar je kunt ook wat luxer overnachten in hotels, campings of jeugdherbergen. Andere alternatieven zijn boerderijen, trekkershutten en de adresjes van “Vrienden op de fiets”, waar de bij deze organisatie aangesloten leden je bed, breakfast en fietsenstalling verlenen tegen kostprijs.

Wat moet je meenemen?

Kleding hangt natuurlijk af waar je naar toe gaat en voor hoe lang, maar over het algemeen geldt dat je op alle weersomstandigheden voorbereid moet zijn. Een regenpak van goede kwaliteit, maar ook een hemdje, korte fietsbroek, een zonnebril en een petje. Kampeer- en kookspullen zijn alleen nodig als je onderweg kampeert, maar toiletartikelen waaronder zonnecreme en lippenverzorger met UV-filter, een fietsgereedschapsetje met verse lijm, een zakmes, naaigerei en een EHBO-doos zijn onderweg onontbeerlijk, ook als je wat minder primitief overnacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here