De voeding en huisvesting van paarden en pony’s

0
1114
blog placeholder

Voor het houden van een paard/pony is het een voorwaarde dat het dier kan beschikken over een veilige stal en een weiland of buitenverblijf waar het de mogelijkheid heeft om te bewegen. De hoeveelheid bijvoeding die het dier nodig heeft is afhankelijk van de grootte van het dier, het werk wat gedaan moet worden en of ze in de wei of op stal verblijven.

 

De stal

 

De meeste ponyrassen zijn geschikt om buiten te verblijven. Ze kunnen goed tegen weersinvloeden en stellen geen hoge eisen. Wanneer het dier vooral buiten verblijft, is het wel noodzakelijk dat er enige beschutting is bijv. in de vorm van bomen of door het maken van een afdak. Dieren met een dunnere huid hebben ook een stal nodig voor in de winter en voor s’nachts. Als de dieren op stal staan kost dat meer tijd en werk en het is duurder. Het dier heeft elke dag 20 min. Tot 2 uur beweging nodig, de stal moet worden uitgemest, het dier moet worden gevoerd en gepoetst. Dat is al gauw zo’n 2 a 3 uur per dag. Voor de gezondheid en het temperament van paarden/pony’s is het beter dat ze geregeld de wei in kunnen. Paarden/pony’s die veel op stal staan hebben meer kans op stoornissen in de spijsvertering. Koliek (een verstopping in de darmen) is een veel voorkomende en gevaarlijke aandoening. Door het paard regelmatig nat geweekt voedsel te geven (slobber) kan dit worden voorkomen. Beschimmeld hooi en stro kunnen tot hoesten en longafwijkingen leiden bij paarden die daar gevoelig voor zijn. Verder komen stoornissen in de bloedsomloop (dikke benen) en verveling vaker voor.

 

Waar moet een stal aan voldoen?

 

–         Let op de afstand naar het huis en de wei, (voor zover als dat mogelijk is) ruimte voor opslag van voer, afvoer van mest, ruimte voor zadels, hoofdstellen en gereedschap voor het schoonmaken.

–         De stal moet warm zijn, tochtvrij, licht, goed geventileerd en goed gedraineerd.

–         Scheidingswanden tussen de paarden moeten minimaal 2 meter hoog zijn.

–         Voldoende ruimte. Een goede maat is 4,5 bij 3,5 bij 3m waarbij moet worden gekeken naar de grootte van het dier. Pony’s hebben een minder grootte stal nodig dan paarden.

–         Een betonnen stalvloer moet ruw zijn om te voorkomen dat paard of pony uitglijdt.

–         Zo min mogelijk uitstekende voorwerpen gebruiken i.v.m. de veiligheid.

–         De deur moet een afmeting hebben van 1,2 m breed en 2,5 m hoog en bestaat bij voorkeur uit twee delen die afzonderlijk open kunnen.

–         Het naar binnen regenen kan worden voorkomen door een afdak boven de deur.

–         De vloer van de stal moet worden bedekt met stro, houtkrullen of turfmolm en regelmatig worden schoongemaakt. Elke dag moeten de urineplekken en de mest worden verwijderd. Bedekking neemt urine op en voorkomt beschadiging van de hoeven.

 

Waar moet de wei aan voldoen?

 

–         De wei moet veilig zijn.

–         De omheining moet stevig zijn ongevaarlijk.

–         Er moet voldoende gras zijn.

–         Het dier moet de beschikking hebben over fris drinkwater.

–         Er moet beschutting zijn.

–         De wei moet niet te vochtig zijn.

–         Het gras bestaat bij voorkeur uit een samengesteld grasmengsel. Nieuw gras kan problemen veroorzaken zoals hoefbevangenheid.

–         De grote van het weiland moet minimaal een 0,5 ha per paard zijn.

–         Het is gunstig om ook andere weidedieren in de wei te laten grazen. Dit beperkt het aantal wormen. Ook het weghalen van mest en onkruid helpt het gras in goede conditie te houden.

 

Voordelen van een weiland zijn:

 

–         De dieren nemen zelf beweging.

–         Ze vervelen zich minder snel.

–         Ze hebben minder kans op hoefaandoeningen dan in de stal.

–         De stal hoeft niet uitgemest te worden.

–         De dieren krijgen meer weerstand.

–         Het is goedkoper.

–         Wonden genezen makkelijker.

 

Voeding

 

In de eerste plaats is vers drinkwater nodig. Het is beter geen koud water te geven. (koliek) Als het paard gewerkt heeft en verhit is mag het niet te veel in één keer drinken en niet te gulzig. Geef eerst een paar liter en laat het paard met bit in de mond drinken. Verder moet het water helder en schoon zijn. Een middelgroot paard drinkt 35-40 liter water per dag. Bij warm weer kan hij wel tot 65 liter drinken.

Omdat paarden/pony’s gewoontedieren zijn is het beter ze op vaste momenten van de dag te voeren en te verzorgen. Paarden hebben een kleine maag en daarom is het beter de voeding in kleine porties over de dag te verdelen. De hoeveelheid benodigd voer is afhankelijk van de hoeveelheid werk dat moet worden verricht.

Gras – Is goedkoop. Bij voorkeur iets langer gras, dit is iets grofstengeliger en heeft een lager eiwitgehalte. Een goede paardenwei moet kruiden bevatten dan is het mineralengehalte beter.

Hooi – Wordt voornamelijk in de winter gevoerd. Hooi mag niet schimmelig of muf zijn en moet van een goede kwaliteit gras komen. Grassoorten, rijpheid op het oogstmoment en de omstandigheden tijdens het binnenhalen zijn van invloed op de voedingswaarde van het hooi.

Klavers – Bevatten meer eiwit dan gras en het is kalkrijk dus mogen ze hier niet te veel van hebben.

Wortels, voederbieten, suikerbieten – Tijdens rust weinig voerbieten geven omdat er kans bestaat op maandagziekte.

Haver – Zorgt voor een goede conditie en een goed temperament. Er zitten weinig mineralen in haver daarom is een combinatie met krachtvoer beter. Haver mag niet schimmelig zijn, het mag niet muf ruiken, het moet rul door de hand glijden en mag niet te jong gevoerd worden. (3-4 maanden na de oogst)

Mengvoeder – Dit zijn samengestelde voeders die alle benodigde voedingsstoffen bevatten.

Versnaperingen – Om eens wat afwisseling in de voeding te brengen kun je wat oud brood geven, een appel of wat vers gemaaid gras.

Slobber – Dit is brijachtig gemaakt voer en geschikt als afwisseling. Droog werkt het verstoppend als brei licht laxerend.

Liksteen

 

Een indicatie van de benodigde hoeveelheid voer:

Een normaal rij/tuigpaard van 500kg heeft 5kg hooi, 2,5kg haver en 2,5kg brokjes nodig. Afhankelijk van het werk wat gedaan moet worden kan dit rantsoen worden verhoogd. Drachtige merries hebben ook meer nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here