Volgens de Wereld gezondheids organisatie is de situatie enstig, maar stabiel. Varkensgriep is een ziekte die voornamelijk bij dieren voorkomt. Meestal is de griep van het H1N2 subtype, maar soorten komen ook voor, bv H1N2 of H3N1. Soms kan het zijn, dat een varken met meerdere subtypes besmet is en dan kunnen de genen van het virus zich vermengen en kan een nieuwe variant ontstaan. Zo kan het gebeuren, dat een variant van het virus, dat normaal alleen bij varkens voorkomt, nu ook mensen infecteert. Dit virus verspreidt zich vooral door hoesten en niesen. Omdat dit virus de potentie heeft om uit te groeien tot een pandemie, heeft de WHO elke regering gewaarschuwd er op toe te zien op mogelijke slachtoffers.
Hoewel alleen in Mexico mensen gestorven zijn aan deze griep, verspreidt de ziekte zich wel over de hele wereld.
In de VS zijn al enkele gevallen bekend van deze griep.
Op een Middelbare school in New York City zijn studenten met griep-achtige symptomen.
In New-Zeeland is een groep jongeren teruggekomen van een reis naar Mexico en zijn getest en zijn vermoedelijk besmet door deze griep.
Ook in Frankrijk zijn mensen bemet.
Ook in Spanje zijn 3 mensen teruggekeerd van een reis uit Mexico met griepachtige verschijnselen.
In Nederland is een jongetje van 3 jaar besmet met deze griep.
Voorzorgsmaatregelen in Mexico
De Mexicaanse regering heeft al heel wat kritiek over zich heen gehad, omdat men niet snel genoeg maatregelen nam. Nu probeert men alsnog harde maatregelen te treffen.
Openbare gebouwen zijn gesloten en openbare evenementen zijn afgelast.
De scholen in Mexico-Stad zijn in ieder geval tot 6 mei gesloten.
Veel restaurants en cafe’s in de hoofdstad zijn gesloten.
Men wordt afgeraden om elkaar een hand te geven en en niet te omhelzen.
Er zijn volgens de verantwoordelijke minister van Gezondheidszorg, Jose Cordova, al 1.324 mensen getest op het virus, die verdacht symptomen hadden. In diezelfde periode waren er 81 sterfgevallen, die vermoedelijk verband hielden met het virus. Ook moeten er wettelijke bevoegd heid komen om mensen te mogen isoleren, zonder juridische gevolgen.
Nadat de WHO vergaderd had over de varkensgriep en de wereldwijde besmetting, zei men, dat het virus de potentie had om uit te groeien tot een pandemie, maar dat het nog te vroeg was om te kunnen zeggen, of dat ook werkelijk zou gebeuren.
Wat zijn de vershijnselen van deze griep?
Koorts, boven de 38 graden Celsius,
Misselijkheid
Keelpijn en een droge hoest
Spierpijnen en pijn door het hele lichaam
Braken en diarree
Hoofdpijn
Moeheid
Er is nog geen vaccin tegen deze nieuwe griep. Wel wordt er hard aan gewerkt, maar dat zal toch zeker nog een half jaar in beslag nemen. Ernstige gevallen kunnen wel worden behandeld met antivirale medicatie.
Grieppandemieën in de geschiedenis
1918. De Spaanse Griep. Deze pandemie is een van de meest verwoestende. De ziekte infecteerde ongeveer 40% van de totale wereldbevolking en doodde meer dan 50 miljoen mensen. Jong volwassenen werden het zwaarst getroffen.
1957. De Aziatische Griep. Deze griep doodde meer dan 2 miljoen mensen en werd veroorzaakt door een variant van het virus H2N2, gecombineerd met een ziekte die voorkomt bij wilde eenden. Bij deze ziekte waren de oudere mensen bijzonder kwetsbaar.
1968. Hong Kong griep. De uitbraak van deze griep werd ontdekt in Hong Kong en werd veroorzaakt door een variant, bekend als H3N2 en doodde wereldwijd een miljoen mensen. met name de 65-plussers werden hard getroffen.
De WHO adviseert alle landen om samen te werken en alle mensen met griep-achtige verschijnselen te onderzoeken, te behandelen en eventueel te isoleren.