Gietvloeren (epoxy)

0
1546
blog placeholder

Een gietvloer wordt op een vlakke ondergrond gegoten in lagen van 2-3m, waar hij zich vanzelf verspreidt en zorgt voor een mooi egaal geheel. Als de vloer is uitgehard is hij naadloos en strak.

Gietvloeren bestaan uit de kunststoffen epoxyhars of polyurethaan en deze zijn oplosmiddelvrij. Epoxy is het meest geschikt voor thuisgebruik. Bij het aanbrengen zijn ze hard en hoogglanzend. Na het aanbrengen wordt vaak een zijdeglanslak aangebracht. Als de vloer niet wordt behandeld gaat hij minder glanzen.

De voordelen van de vloer zijn:

–          Hij is sterk

–          De vloer is brandveilig

–          Het kan buiten en binnen gebruikt worden.

–          Er zijn veel mogelijkheden in kleurgebruik, patronen en effecten.

–          Een gietvloer heeft geen naden, is waterdicht en vlekbestendig.

–          De vloer is onderhoudsvriendelijk.

De nadelen zijn:

–          De vloer is niet goedkoop.

–          Hij kan iets verkleuren.

–          De vloer is niet verhuisbaar.

–          Hij is krasgevoelig.

Er is veel mogelijk bij deze vloer, hij is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en patronen. Maar dat niet alleen, het is bijv. mogelijk om een 3d gietvloer te nemen waarbij je vormen ziet zoals noppen of parels. Het is ook mogelijk om ledverlichting in de vloer te maken. De voordelen van ledverlichting zijn: een laag energieverbruik en een lange levensduur.

Het voorwerk van deze vloer kan evt. zelf gedaan worden. Dat is het primeren en de tussenlaag aanbrengen. Daarvoor is een doe-het-zelfpakket verkrijgbaar. De afwerking van de vloer wordt door een bedrijf gedaan. Een betrouwbaar bedrijf kies je door te kijken of hij is aangesloten bij een branchevereniging zoals de CBW.

Onderhoud

Op een effen, strakke gekleurde vloer zijn krassen, stof en vuil vaak goed zichtbaar. Als je dat niet mooi of praktisch vind kies dan voor een lichte, matte of gemêleerde vloer. Soms veroorzaken schoenen rubber strepen op de vloer. Deze strepen zijn te verwijderen met gum. Een gietvloer is bestand tegen de meest voorkomende huishoudelijke middelen (bleek, wijn enz.) met uitzondering van scherpe oplosmiddelen zoals bijv. thinner. Het onderhoud van de vloer bestaat uit stofzuigen, vegen en dweilen met een sopje van allesreiniger. Als vlekken niet te verwijderen zijn vraag dan de leverancier om raad en ga niet zelf experimenteren.

Het is mogelijk om een coating aan te brengen op de vloer. Dit is vergelijkbaar met een gelakte houten vloer. Deze laag beschadigt wel door gebruik en moet na ongeveer 10 jaar opnieuw aangebracht worden. Doordat er een coating op de vloer is aangebracht blijft de gietvloer zelf intact.

Vloerverwarming

Als de vloer vlak is kan er een vloerverwarming onder een gietvloer.
Een gietvloer is overal toepasbaar dus ook in de badkamer. De vloer moet dan wel waterpas zijn en mag niet aflopen (doucheputje) Meestal wordt er een gootje aan de randen van de vloer geplaatst voordat de vloer wordt gegoten. Daarna wordt het randje afgewerkt. Om uitglijden te voorkomen kun je de vloer afwerken meteen antisliplaag. Door de coating kunnen dan kleine kunststofbolletjes worden gemengd (polyethyleen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here