De Hubble Space Telescoop of HST

0
940
blog placeholder

De Hubble Space Telescoop (HST) werd in 1990 gelanceerd aan boord van de Space Shuttle Discovery en in de ruimte van boord gezet. Sindsdien draait de telescoop als een kunstmaan om de aarde, op iets meer dan zeshonderd kilometer hoogte. Hoewel al snel bleek dat de hoofdspiegel niet de juiste vorm had, waardoor de resultaten niet optimaal waren, verzond de HST beelden die vele malen beter waren dan die van de grootste telescopen op aarde. In 1993 werd de Hubble Telescoop gerepareerd door de bemanning van de Space Shuttle Endeavour. De hoofdspiegel werd gecorrigeerd door middel van een extra spiegel en men verving de zonnepanelen en een aantal andere onderdelen. De telescoop, genoemd naar de Amerikaanse astronoom Edwin Hubble, wordt gebruikt voor optische waarnemingen. Hij is in staat om ongekend scherpe afbeeldingen van extreem verre astronomische objecten te maken. Dit kan omdat de telescoop, in tegenstelling tot die op aarde, geen last heeft van een atmosfeer die de beelden wazig maakt. Aan de telescoop zitten een aantal precisie-instrumenten gekoppeld, waaronder een infraroodcamera. Twee interessante instrumenten zijn de “Wide Field Planetary Camera” (WFPC) en de “Faint Object Camera” (FOC). Dit zijn eigenlijk extreem geavanceerde camera’s die directe afbeeldingen maken van de objecten die ze waarnemen. De WFPC is bedoeld voor een grote, panorama-achtige beelden van de hemel en is gevoelig voor infrarode golflengten. Met de WFPC worden gedetailleerde plaatjes geschoten van verre sterren en planeten, sterrenstelsels en quasars. Ook de FOC, een Europees instrument, maakt gedetailleerde opnamen, maar dan vooral van objecten die we vanaf de aarde niet kunnen zien omdat ze te weinig licht uitstralen. Deze camera maakt objecten zichtbaar die dertig maal lichtzwakker zijn dan hetgeen met telescopen op aarde zichtbaar is. Belangrijk daarbij is dat de FOC eventuele objecten in de buurt, die wel veel licht uitstralen, kan afschermen.

De Hubble Telescoop bewijst al jaren lang goede diensten en heeft de astronomen een schat van waardevolle informatie opgeleverd. Onder andere kwam er meer inzicht in de precieze ouderdom en de structuur van ons heelal. Daarnaast raakte ook het publiek gecharmeerd van de vele prachtige en gedetailleerde beelden die onze kunstmaan naar beneden stuurt. Een bekende foto, die door de Hubble werd genomen, is die van de Adelaarsnevel (M16). Volgens de kenners is dit de mooiste foto die tot nu toe is genomen van een hemellichaam. Hoewel er herhaaldelijk onderhouds- en reparatievluchten zijn geweest, heeft de HST niet het eeuwige leven.

De Hubble Space Telescoop in de toekomst

Hoewel de HST al in het jaar 2005 was afgeschreven, is hij nog steeds in bedrijf en is er ook na dat jaar nog onderhoud aan gepleegd. Temeer er nog geen opvolger is, vindt de NASA het niet zo handig om de boven verwachting werkende satelliet uit te schakelen. Maar ondertussen heeft de ontwikkeling van telescopen op het aardoppervlak niet stilgestaan. Door meerdere telescoopbeelden te combineren en optische fouten technologisch te corrigeren kan men inmiddels vanaf de aarde opnamen maken, die niet voor die van de HST onderdoen. En dit is natuurlijk vele malen goedkoper. Toch waren er al in het jaar 1996 plannen voor een opvolger van de satelliet, een nog betere en grotere ruimte-telescoop. Deze droeg aanvankelijk de Star Trek-achtige naam Next Generation Space Telescope (NGST) maar is inmiddels omgedoopt in James Webb Space Telescope (JWST) en wordt ontwikkeld door de NASA, in samenwerking met CSA en de ESA, de Europese ruimtevaart organisatie. Als alles volgens planning gaat zal deze telescoop in het jaar 2013 worden gelanceerd als de vervanger van de Hubble Telescoop. Men hoopt dankzij de beelden van deze nieuwe ruimte-telescoop de mysteries van het heelal en het ontstaan ervan nog verder te ontsluieren. Over een paar jaar zullen we merken of de JWST ons net als zijn voorganger zal weten te verassen met indrukwekkende beelden van ver weg en lang geleden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here