De Dolfijnen en therapeutisch zwemmen

0
1000
blog placeholder

Graag wil ik u kennis laten maken met de dolfijn, iedereen kent ze wel, het zijn niet alleen hele mooi dieren om te zien, maar zijn ook erg intelligent. Ze kunnen mooie kunstjes maar ook helpen ze kinderen op therapeutische basis

 
Maar eerst zal ik u wat meer vertellen over de Dolfijnen

Dolfijnen zijn familie van de walvisachtige, ook worden ze wel Dolfijnachtigen, zeeldolfijnen of echte dolfijnen genoemd. Ze vormen een familie uit de onderorde van de tandwalvissen en komen voor in alle wereld zeeën. Er bestaan wel meer dan 30 soorten dolfijnen verdeeld over meerdere geslachten. Het kleinste dolfijnen soort is de Headvisdes dolfijn met zijn lengte 1.2 meter en weegt ongeveer 40 kilogram en de grootste kennen we allemaal de zwart witte orka  die wel  zeven meter lang kan worden en wel 4.5 ton kan wegen. Dolfijnen leven met name in de ondiepere zeeën, waar ze dan voornamelijk vis en inktvissen eten. De gewone dolfijn eet over het algemeen de gewone vis. De dolfijn staat bekend om zijn intelligentie, en hebben relatief grotere hersenen dit ook omdat ze geen  remslaap kennen, in 2001 is er een test gedaan met een spiegel om te kijken of hij zichzelf herkenden in zijn eigen spiegelbeeld. En dat is met succes geslaagd, ook is er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de dolfijnen, dat dolfijnen steeds meer complexere interacties belangrijker werden even als hun sociale gedrag.

Mede juist door hun intelligentie zijn het hele sociale dieren, en daarom vermoeden ze dat door mede hun speelse karakter en hun nieuwsgierigheid juist  veelvuldig contact hebben met hun soort genoten zoals bijvoorbeeld de mens,  en dat ze daarom vaak ook contact met hebben met de mensen en ook hun veelal achter boten aan zwemmen. En zwemmen ze vaak in grote groepen  dat kan van tien tot wel vijfhonderd dolfijnen zijn.

Hun huid

In 2004 maakten onderzoekers bekend dat dolfijnen constant roos hebben,en hun huid schilfert zo erg dat het ze zich elke twee uur het vernieuwt.
De loslatende huidschilfers verminderen doordat  het water de waterstroom rond het lichaam kalmeert. Zo gaat er minder energie verloren en behoud het beter zijn weerstand. De huid is zo zachte, dolfijnen hebben een flinke vetreserve waar door hun huidoppervlakte een beetje hobbelig veerkrachtig en hobbelig aanvoelt als kleine golfjes die golfjes bieden ook meteen hun turbulentie. De tastzin van de dolfijn is zeer goed ontwikkeld dit omdat de uiteinden ontwikkeld zijn vrije  zenuwenuiteinden dicht op elkaar geplekt zitten op zijn huid, rond de snuit de rugvinnen.

Zintuigen

De meeste dolfijnen  hebben zowel boven water als onder water een  scherp zicht een ongelofelijk goed gehoor. Dolfijnen nemen geluidsfrequenties waar van 75 Hz tot 150.000 Hz, ze hebben een kleine ooropening aan twee kanten, waardoor ze het geluid goed kunnen opvangen en niet te veel water doorlaten zodat ze onderwater als bovenwater  goed kunnen horen. Als dolfijnen zeer hoge tonen horen kunnen dolfijnen inwendige bloedingen krijgen aan hun oren, omdat hoger ligt dan wat hun oren aan kunnen, denk maar een oorlogsschepen die sonar gebruiken.

Er zijn diversen soorten dolfijnen

· Kortsnuitdolfijn
· Wittebuikdolfijn
· Indische griend,
· Griend
· Noordelijke gladde dolfijn
· De Tuimelaar

De tuimelaar is voor ons denk ik ook wel de meeste bekende, van de serie Flipper, Dolfinarium. Maar ook omdat de Tuimelaar gebruikt wordt voor het zwemmen met dolfijnen voor kinderen op therapeutische basis.

Kinderen met een autistisch spectrum, en kinderen met een Downsyndroom of ander vergelijkbare syndromen, kunnen zich aanmelden voor het zwemmen met dolfijnen. Dolfijnen kunnen een groot inzicht en bijdrage leveren aan het maken van contacten . Een dolfijn  roept voor veel kinderen (en volwassenen) een reactie op, misschien door hun vriendelijke uiterlijk en het gericht zijn op contact. Elk kind vind het leuk om ze te voeren en te aaien. Omdat kinderen gemotiveerd zijn om iets met de dolfijn te doen, werkt de dolfijn een positiviteit om opdrachten te laten vervullen.

Dolfijnen zijn onderling sterk gericht op contact, communicatie en het actief bezig zijn onderling. De basis  tot het maken van contact tussen dolfijnen en mensen, zoals het maken van oogcontact, is belangrijk. Dit om het oog contact tussen het kind en de therapeut te verbeteren.
Daarnaast zetten wij ook gedragtherapeutische grondbeginselen in het werken met kinderen.Therapeuten en dolfijnen trainers zetten zich samen in en ondersteunen  ze op dezelfde wijze het kind zijn ontwikkeling. Wetenschappelijk is het niet bewezen, en toch hoor je hele positieve berichten
Over het zwemmen met dolfijnen. Toch hoop ik dat dit in de toekomst daar meer overzicht van bekend wordt, Wat het met kinderen doet, en wat voor effect het werkelijk heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here