Een heleboel studenten zijn dit academiejaar weer een opleiding in het hoger onderwijs gestart. Sommigen van hen ruilden daar voor hun warm nest in voor een studentenkamer in de stad waarin ze studeren. Zoals elke student echter weet is het studentenleven niet goedkoop, maar daar kunnen we in de eerste plaats iets aan doen door onze kamer budgetvriendelijk in te richten.
Tweedehands
De ideale manier om spulletjes te krijgen die noodzakelijk zijn voor je kamer is natuurlijk via vrienden en familie. Vooral de kleinere dingen, zoals servies, vinden we vaak wel terug bij oma of tante. Moeilijker is natuurlijk de grote inboedel, waaronder we tafel, bureau, bed en zetel rekenen. Want vaak is een studentenkamer niet ingericht (of op zo’n manier dat je liever wou dat hij niet ingericht was). De eerste plek waar je dan kan gaan kijken is marktplaats, tweedehands of in een kringwinkel. Je vindt er spullen die je soms gratis, en anders voor een heel zacht prijsje kan meenemen. Tweedehands is hip! Je helpt er niet alleen mee recycleren, je bewijst jezelf een dienst door zo goedkoop mogelijk in te richten.
Lekker creatief
Als je het liever niet tweedehands zoekt kan je nog altijd terecht in bepaalde ketens, zoals Ikea bijvoorbeeld. Ze bieden ook vrij goedkoop meubilair aan, van een goede kwaliteit.
Het kan natuurlijk altijd dat je daar ook niet vindt wat je precies wilt, en dan kan je als alternatief nog altijd zélf je meubilair ineen knutselen. Do it yourself is helemaal in, je kan er je creativiteit in kwijt en je bent zeker dat je een 100% uniek stuk hebt! Zo kan je een leuk salontafeltje maken van kratten, je kan die oude poef overtrekken met een nieuw hoesje, je kan zelf schilderijen maken om de boel op te fleuren.. Er zijn zelfs studenten die hun eigen bureau maken. Je gaat naar de doe-het-zelver om er een houten bureau/tafelblad te kopen, je gaat thuis op zoek naar het nodige materiaal en een handige papa en je kan beginnen.
Hou het simpel en functioneel
Wie op een kleine kamer moet overleven (en dat zijn denk ik 90% van alle studenten) kan ook best functioneel en praktisch denken. Moet je nou per se een bank én een bed hebben? Waarom niet allebei in één?
Je kan je bed strategisch plaatsen, en overdag met de nodige kussens maak je er lekker een sofa in, zo hebben je vrienden ook ineens zitplaats wanneer ze je komen bezoeken. Als je een bureau kiest, dan kies je best ook eentje die wat dieper is, of waar je makkelijk met 2 mensen aan kan zitten. Zo kan je dat bureau dan ook in een weg gebruiken als tafel. Een hoogslaper doet het ook altijd goed, voor degenen die liever niet zo hoog liggen bestaan er ook half-hoogslapers, met daaronder makkelijke, lage kastjes.
Accessoires!
Omdat je niet wilt dat je kamer een dooie boel lijkt kan je het best ook wat opfleuren. Heel makkelijk en zeer budgetvriendelijk zijn plantjes. Je kan eender wat planten, bijvoorbeeld 3 potjes waarin je kruiden groeit naast elkaar. Of een vetplantje (die zijn makkelijk te onderhouden), zolang er groen is, is er leven. Voor de rest doen kaarsen het ook goed. Heel goedkoop en heel veel sfeer in één keer. Let er ook altijd op dat je accessoires bij elkaar passen, die kan je doen door ze in dezelfde kleur te schilderen. Anders krijg je al gauw een rommelkot. Vermijdt dus ook teveel prullaria.
(tip: voor accessoires kan je ook kijken in de kringwinkel, of bij je oma op zolder, vaak vind je er schatten waar je nog iets heel leuk mee kan doen!)